Астерас на старту првенства срушио Панатинаикос: Тако је када екипу воде српски тренери

У првом колу новог шампионата Грчке, фудбалери Астераса из Триполија приредили су велико изненађење.
Mima i Saula1
Фото: Милан Мима Раставац и Горан Шаула, фото: Приватна архива

Екипа коју предводе српски тренери Милан Мима Раставац, а уз њега и асистенти Горан Шаула и Милош Башић, надиграла је велики Панатинаикос са 1:0, што је у тамошњим медијима наишло на значајни публицитет. Не дешава се, наиме, често да моћни клубови - ПАО, Олимпијакос, АЕК и ПАОК - положе оружје у окршајима с “малима” и, самим тим, такво остварење заслужило је посебну пажњу.

- Астерас има тим с пуно странаца, ослоњен је на тржиште Јужне Америке и на Шпанију, па тренутно могу да рачунам на седморицу Аргентинаца, осморицу Шпанаца и двојицу Нигеријаца - рекао је Раставац. - Прошле године овде је био Милош Делетић, који је стигао на позајмицу из редова АЕК-а, а раније је члан Астераса био и Александар Станисављевић, дакле,  фудбалери који су у једном делу каријера били и играчи Војводине. Сада смо савладали Панатинаикос, чиме смо наставили серију утакмица у којој нисмо осетили горчину пораза, а која траје још од тренутка када је прошла сезона настављена.

Без сумње, Раставац у Грчкој исписује лепе странице каријере, пошто је раније водио екипу Ксантија. Ово му је, у континуитету, четврта сезона од када ради у тој земљи и не намерава ускоро да мења поднебље.


Недостаје породица

Горан Шаула се прилично неочекивано обрео у Грчкој, али је, захваљујући томе што поседује шпанске папире, успео да уђе у ту земљу, упркос ограничењима због корона вируса.

- Заиста се све догодило прилично неочекивано. Нажалост, моја породица још увек не може да ми се придружи у Триполију и много ми недостаје. Ипак, надам се да ће се ствари ускоро нормализовати и да ћемо сви поново бити на окупу – очекује Шаула.


- Започео сам једну лепу причу и уколико бих је прекинуо то би значило и ремећење циклуса рада ком сам се посветио. Стигао сам у Астерас у децембру прошле године и први део првенства завршили смо само за степеник испод пласмана у плеј-оф. Били смо потом најбољи у плеј-ауту, а у текућој сезони желимо да направимо искорак и да се нађемо међу тимовима који ће се борити за пласман у Европу. Имамо одличну екипу, довели смо, по општим проценама, боље играче него што смо их имали у минулом првенству, тако да је конкуренција веома јака. Битно нам је и то што поседујемо континуитет игара и веру у могућност да се придружимо најбољим грчким тимовима у борби за горњи део табеле - додао је Раставац.

Горан Шаула, чије је име великим словима уписано у историју ФК Војводина, неочекивано се нашао у стручном штабу Астераса. Прихвати је понуду Раставца да му се придружи у Триполију, свестан да тиме добија  прилику за тренерско усавршавање и напредак.

- Пријатно ме је изненадио Мимин позив и ни за тренутак се нисам двоумио да ли да га прихватим или не - јасан је био Шаула. - Поред Раставца, било ми је важно и то што је реч о изванредно организованом клубу, који воде одлични људи. С друге стране, упркос чињеници да имам УЕФА Про лиценцу нисам имао позиве од клубова из Србије, а непосредно пре овог ангажмана напустио сам Војводину за коју сам уговором био везан. Брзо сам се привикао, то је добро организован клуб који одлично функционише. Чине га играчи из Латинске Америке и Шпаније, тако да с њима немам проблема у комуникацији пошто говорим шпански, а тренутно идем на часове усаврашавања енглеског и учења основа грчког језика.

На дебију је Шаула имао прилику да осети сласт тријумфа над једним од највећих грчких клубова.

- Наравно да смо сви срећни и задовољни, а та победа повећала је додатно ниво нашег самопоуздања пред следећу утакмицу. У њој гостујемо још једном грчком гиганту, екипи Олимпијакоса и нема ничег лепшег него када снаге одмеравате с најбољима. Важно за нас биће то да пружимо максимум и да одиграмо оно што тренирамо, па како нам буде - поручио је Горан Шаула.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести