ЕП: Швајцарци наговештавају нову сензацију

Пласман Шпанаца у четвртфинале Европског првенства је очекиван, али мало ко је веровао да ће Швајцарци приредити сензацију елиминацијом светских првака -Француза.
еп
Фото: Youtube Printscreen

Но, и поред тога фудбалски свет види Шпанце у полуфиналу и славље њених навијача у Санкт Петербургу. Разлога има више,а на Шпанце типују, пре свега, због традиције, јер у досадашње 22 међусобне утакмице Швајцарци су славили само једном и то на Мундијалу у Јужној Африци (1:0), али је „фурија“ тада освојила титулу светског првака.

- Ми смо већ постигли сјајан резултат – каже селектор Владимир Петковић. –Против Француске пружили смо 120 одсто својих могућности, била је то најбоља утакмица коју смо до сада одиграли. Уморни смо, испражњени, али верујем да можемо да приредимо још једно изненађење.

Упркос умору, у табору швајцарске репрезентације атмосфера је сјајна и сви очекују нови успех.


Поздрав сестри и целој Шпанији

Шпански репрезентативац Пабло Сарабија имао је специфичан начин прославе поготка против Хрватске(5:3).Он је свој гол прославио салутирањем, како би упутио војни поздрав својој сестри, припадници шпанске Цивилне гарде.

- Мој отац такође је био војник и то је начин да им посветим гол и покажем колика ми је част носити дрес репрезентације Шпаније. То је јако, јако велик понос и нешто посебно, јер представљате многе људе, све Шпанце - објаснио је Сарабија.


- Ово је сан – каже Харис Сеферовић, двоструки стрелац у мечу са Француском. – Поносни смо на досадашња резултате, али можемо и више. Играли смо пре неколико месеци против Шпанаца и знамо шта нас чека. Ако одиграмо као и против Француза можемо до победе.

И Шпанци су уморни и они су играли продужетке са Хрватском (5:3).

- Спремни смо за нови изазов и за нову победу – поручује селектор Луис Енрике. – Очекује нас помало „дивља“ утакмица, покушаћемо да држимо што више лопту у својим ногама и да онда реализујемо евентуалне шансе.

Један од кључних играча у сусрету са Хрватском био је Феран, Торес стрелац гола у продужетку.

- Радили смо напорно у припремном периоду и заслужили смо четвртфинале. Но, то нас не задовољава, идемо даље, до финала – јасан је Торес.     

Г. Ковач

Оливер на центру

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Кресловски стадион, капацитет 45.000 гледалаца, судија: Микаел Оливер (Енглеска), почетак у 18 сати.

ШВАЈЦАРСКА: Зомер - Елведи, Акађи, Родригез - Видмер, Фројлер, Закарија, Зубер – Шаћири - Емболо, Сеферовић.

ШПАНИЈА: Унаи Симон - Ацпиликуета, Ерик Гарсија, Лапорт, Алба - Коке, Бускетс, Педри - Сарабија, Мората, Феран Торес.

Петак

Швајцарска – Шпанија      (18)

Белгија – Италија      (21)

Субота

Чешка – Данска        (18)

Украјина – Енглеска (21)

У Минхену играју Белгија и Италија (21.00)

Жреб је хтео да се у четвтфиналу Европског првенства у фудбалу састану тренутно можда и две најуспешније репрезентације на свету. Белгијанци су већ дуго први на Фифиној ранг листи, а Италијани су у серији од 31 утакмице без пораза.  Стручњаци благу предност у вечерашњем окршају у Минхену дају Италијанима, пре свега због традиције (14, 4, 4), као и чињенице да би Белгијанци могли да истрче на терен без двојице кључних играча Кевина де Брујне и капитена Едена Азара.

- Де Брујне и Еден Азар су издержали последњи тренинг, међутим ,још нисмо одлучили да ли ће почети меч – каже селектор Роберто Мартинез. - Очекује нас тешка и исцпрљујућа утакмица, Италијани имају сјајан тим, играчи знају своју улогу, нема искакања и сви играју за екипу, а уз то психички су изузетно спремни.

Један од најбољих у тиму Белгије на ЕП је млађи Азар, Торген, од кога навијачи много очекују.

– Дисциплиновани су Италијани, добро се бране и опасно нападају. Имају заиста широк фонд квалитетних играча, што је на оваквим такмичењима изузетно важно. Наравно да очекујемо победу, али нас заиста чека врло, врло тешка утакмица – предвиђа Торген.

Италијани играју одлично, чврсто у одбрани (примили су само један гол) и надахнуто у нападу. Предњаче везни играчи Локатели, Песина и Спинацола, али и остали су у врхунској форми.

- Очекује нас утакмица са пуно замки, али смо спремни да на њих успешно одговоримо– каже селектор Роберто Манћини . – Ако зауставимо Де Брујнеа и Лукакуа пола посла ћемо обавити. У финалу Лиге шампиона Жоржињо је успео да изађе на крај са Кевином ,а Лукакуа добро познајемо, игра у Интеру.

Први стрелац репрезентације Ћиро Имобиле до сада није постигао гол иако је имао неколико сјајних прилика.

- Важно је да побеђујемо и да играмо добро, а небитно је ко даје голове. Белгијанци имају фантастичан тим, сјајне одбрамбене играче,а ту је и голман Тибо Куртоа,коме је заиста тешко дати гол.Ми имамо свој циљ и верујем да ћемо га оставрити, што значи да морамо да савладамо и Белгијанце – поручио је Имобиле.    

Г. К.

Суди Винчић

МИНХЕН: Алианц арена, капацитет 40.000, судија: Славко Винчић (Словенија), почетак у 21 сат.

БЕЛГИЈА: Куроа - Алдервеирелд, Вермален, Вертонген - Т. Азар, Витсел, Тилеманс, Муније - Е. Азар (Мертенс), Лукаку, Караско (Де Брујне).

ИТАЛИЈА: Донарума - Ди Лоренцо, Бонући, Кјелини, Спинацола, Барела, Жоржињо, Верати - Кјеза (Локатели), Имобиле, Инсиње.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести