ФИФА: Агенти на трасферима зарадили 650 милиона

ЦИРИХ: Агенти који заступају фудбалере у 2019. години су зарадили 650 милиона долара од међународних трансфера, што је 20 одсто више него претходне године, објавила је данас Међународна фудбалска федерација (ФИФА).
fudbal zvezda partizan
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Подаци су објављени у јеку жестоких неслагања Светске куће фудбала и агената, који протестују због тога што су им ограничене провизије.

ФИФА је, наиме, усвојила обавезујућу одлуку према којој ће агенти од 20121. године моћи да присвоје највише 10 одсто од износа трансфера, и до три процента плате коју прима играч кога заступају.

Агенти тврде да нису на одговарајући начин консултовани пре усвајања те одлуке, на којој је ФИФА радила неколико година.

Из ФИФА указују да зараде агената изузетно брзо расту и наводе да је овогодишњи рекорд свакако још већи, јер нису урачунате зараде од трансфера у оквиру исте државе.

У извештају који је данас објављен наводи се да су више од 80 одсто провизија агентима платили клубови из Италије, Енглеске, Немачке, Португалије, Шпаније и Француске, пренео је АП.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести