Фудбалери Србије против Грузије бију одлучујућу битку у квалификацијама за Мундијал

“Орлови” су баш олако прокцкали прву меч-лопту за директан пласман на Мундијал у Русији. У силној еуфорији која је створена у Бечу, као да се појавио страх од успеха, па смо готово без борбе предали меч Аустријанцима.
srbija, fifa
Фото: FIFA

Вечерас следи поправни испит, бијемо битку с Грузијом на стадиону “Рајко Митић” (20,45), у којој избора нема - само победа доноси подвиг о којем се дуго сања. Седам година нас нема на великим такмичењима, прескочили смо два европска и једно светско првенство. Да ли је и колико Србија уздрмана након првог пораза у финишу квалификација, остаје да се види. Налазимо се у доброј позицији, сами одлучујемо о својој судбини, треба “само” ставити на конто та три бода против ривала који не спаде ни у просечне европске селекције .

„Прижељкивали смо пред почетак квалификација да ова последња утакмица буде пресудна за нас. Биће веома тешко, знамо шта нас чека. Ово је историјски моменат за момке, знају шта им значи утакмица и сигуран сам да ће дати све од себе. Ако буде тако, не сумњам да ћемо победити и отићи у Русију“, истакао је селектор Славољуб Муслин на прес-конференцији у Старој Пазови.


Биће промена у саставу

Извесно је да ће Србија у измењеном саставу почети дуел с Грузијом. Желео је селектор да отклони и “мистерију” око наступа Филипа Костића.

„Није ми стигло никакво писмо из Немачке поводом Костића, јер се једино Филип пита да ли ће играти за репрезентацију. Он је истакао да је спреман, али смо ми проценили да је боље да га не форсирамо. Сада се у потпуности опоравио и рачунамо на њега“, најавио је селектор.

Дакле, највероватније ће „орлови” почети меч у следећм саставу: Стојковић, Рукавина, Коларов, Ивановић, Настасић, Максимовић (Милуновић), Миливојевић, Матић, Тадић, Костић (Љајић) и А. Митровић. Сусрет ће водити Павел Гил (Пољска).


Није се искусни стручњак упуштао у дубљу анализу неугодног пораза, уз бледо издање наших момака против Аустрије. Грешке су ваљда уочене, посебно у дефанзиви.

„Једноставно, били су бољи од нас. Осетило се мало нервозе, то је била важна утакмица. Било је много публике која нас је бодрила, осећали смо одговорност, али је чињеница да нисмо били на нивоу. Најважније је то што не зависимо од других. Ако вечерас победимо, сигурно пролазимо и то је за нас свакако олакшавајућа околност у односу на Велс и Ирску, који морају да мисле на нас. Ми гледамо себе, верујем да ћемо освојити три бода, на радост навијача и нас самих“, прокоментарисао је селектор.

Муслин није остао равнодушан ни на критике које су се појавиле након Беча, а осврнуо се и на учинак Душана Тадића који од дуела у Тбилисију с Грузијом није уписао ни гол, ни асистенцију.

„Наши играчи су довољно одрасли да знају које су добронамерне критике. Ако неко заслужује подршку навијача, онда су то ови момци. Они су за мене победници и неће нас пореметити један пораз. Што се Тадића тиче, он је био тај који је намештао и постизао голове, али га сада много боље чувају. Душанову улогу је преузео Костић, али се ја надам да ће Тадић да проради можда баш вечерас. Немам шта да му замерим“, закључио је Муслин.

Снагу ривала стручни штаб је детаљно скенирао, али је селектор указао на само један елемент.

„Веома су непредвидива репрезентација, коју нико у овој групи није победио два пута. Надам се да ћемо ми бити први који ће то урадити“, поручио је на крају селектор Славољуб Муслин.     

З. Рангелов

Немања Матић: Без страха до великог славља

Немања Матић је главна покретачка снага Србије, човек који је увек спреман да истини погледа у очи.

„За мене, лично, данас играм најважнију утакмицу у каријери“, кратко и јасно је поручио Матић пред сусрет одлуке.

О ривалу мисли све најбоље:

„Тешко смо их добили у Тбилисију после преокрета, показала је Грузија да уме да игра добар фудбал и да може да изненади. Ипак, сигуран сам да ће данас на терену постојати само један тим, а то је Србија. Најбитније је да на крају, када се црта подвуче, будемо на првом месту“, констатовао је Матић.

Фото: Nemanja Matić, foto: FSS

На опаску да се у ваздуху осећа огроман притисак, Матић је одговорио:

„Увек репрезентација доноси неку дозу притиска. Ипак, нема страха, свесни смо да нисмо пружили добру утакмицу против Аустрије, из овог или оног разлога. Било је нервозе. Једва чекамо меч јер смо свесни колико то значи нашем фудбалу. Не постоји страх, већ само велика жеље за победом.“

Звучи помало чудно, али још увек се не зна да ли ће трибине Маракане бити испуњене до последњег места.

„Ми смо такав народ да се после једног пораза мења слика о свима нама и заборављају људи да смо први на табели. И даље нас једна победа води на Мундијал. Зато подсећам да сами одлучујемо о својој судбини и навијачи би требало да напуне стадион. Не бежимо од одговорности, а у Бечу смо доживели тек први пораз у квалификацијама. Очекујем, ипак, велику подршку с трибина“, поручио је Матић.

З. Р.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести