Хрватској трилер у Сочију, Руси испали на пенале

Хрвати су након бољег извођења једанаестераца савладали Русију и пласирали се у полуфинале Светског првенства. Након 120 минута резултат је био 2:2, а Хрвати су добили пенал лутрију резултатом 4:3. У среду у полуфиналу Хрвати излазе на мегдан Енглезима.
EPA-EFE/KHALED ELFIQI
Фото: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Руси су показали да нису случајно дошли до четвртфинала Светског првенства. Ништа мање ни Хрвати. Утакмица за инфаркт, прави трилер. Могли смо да гледамо сјајну утакмицу, једну од најбољих на првенству.

Руси су прво полувреме започели агресивно, никако онако затворено како су играли током целе утакмице у осмини финала са Шпанијом. И управо су они имали прве шансе, најпре Черишов, па онда и Џјуба, али су њихови шутеви блокирани.

Ан онда су Хрвати узвратили. Додуше, то су више биле полуприлике које су Руси чистили испред свога гола. Ипак, био је евидентан притисак хрватских фудбалера.  А онда након десетак минута мирне игре, права бомба:

Черишев је у 31. минуту постигао, па слободно се може рећи, најлепши гол на целом првенству.  Черишев је левом ногом с 18 метара закуцао под саме рашље. Џјуба и Черишев су прошли кроз прву линију одбране Хрватске. Џјуба је био окренут леђима и вратио је лопту Черишеву који се сурио и сјајно, из трка  погодио за 1:0.

Фото: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Ипак, само девет минута се чекало на изједначујући гол Хрватске. Стринић је додао Манџукићу који је кратким центаршутом готово погодио у главу Крамарића у петерцу. Овај је лако спустио иза леђа Акинфејева за 1:1.

Фото: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA EDITORIAL

А у другом полувремену, доминирала је Хрватска која је осетила да је време да озбиљно крене на гол. Руси су се мало повукли и чекали прилику за контранапад. Хрвати су у таласим нападали. Тукао је маказицама Крамарић али је лопта била лака за Акинфејева.

А онда је у 60. минуту Перишић могао да реши утакмицу. Добио је лопту на око седам метара од гола и тукао у леви доњи угао. Лопта је погодила унутрашњи део стативе и изашла уз линију напоље.

Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW

Хрвати то није обесхрабрило и наставили су тоталну офанзиву на руски гол. Руси су се јуначки бранили. Уследиле су измене, а Черлесов  је извео Артема Џјубу чиме је показао предељење да чува резултат и иде на продужетке и пенале. Ушао је Зобнин који се биквално залепио уз Модрића како би га спречио да креира неку опасну акцију Хрвата.

У самом крају регуларног дела игре, односно у 89. минуту приликом једне рутинске интервенције повредио се хрватски голман Данијел Субашић. Он се пожалио на повреду задње ложе, али је остао у игри до краја првих 90. минута јер је Златко Далић већ био направио три измене. 

Фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Руси су искористили ту чињеницу и притисли су у пет минута надокнаде времена. Смолов је искоса са десне стране шутирао у 90+3. минуту, али се Субашић није дао изненадити и избоксовао је лопту те се ушло у продужетке. Субашић је након указане помоћи у паузи, ипак настави игру.

У првом продужетку, Хрвати су се нашли у новој неприлици. Повредио се десни бек Врсаљко, па је Далић морао принудно да врши измену и у игру уведе Ћорлуку. Поред тога, многи хрватски играчи су буквално остали без снаге, пре свега Манџукић.

А онда је у 101. минуту Домагој Вида погодио за 1:2. Лопта је из корнера прошла поред неколико играча и стигла до Виде који је главом смешта у доњи десни угао гола Акинфеева који није могао добро да реагује јер није могао да види лопту.

Фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Черчесов тада уводи недовољно опорављеног Алана Џагоева како би сустигао предност Хрвата.

И притисли су Руси у другом продужетку, а притисак се исплатио. Пиварић на ивици шеснаестерца игра руком и добија жути картон. Џагоев је извео словодњак а Фернандез је сам са шест метара главом сместио лопту иза леђа Субашића за 2:2.

Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW

А могао је Роман Зобнин да реши утакмицу у 119. минуту када је шутирао са око 12 метара, али се Субашић истакао и ухватио лопту која је ишла уз леву стативу. С друге стране имао је шансу и Ребић али није био успешан, па је одлука морала да падне са пенал тачке.

Ту су Хрвати били присебнији. За Русе су промашили Смолов и Фернандез, а за Хрвате Ковачић. На крају, Ракитић на којем је била одлука, мирно је савладао Акинфеева.

С. П.

Фото: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA
Фото: EPA-EFE/KHALED ELFIQI
Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW
Фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести