ИНТЕРВЈУ Мијат Гаћиновић: Немци су опуштенији него што сам очекивао

НОВИ САД: Време заиста лети и, ево, већ пуних пет година прошло је од када је Мијат Гаћиновић (25) из редова Војводине прешао у Ајнтрахт из Франкфурта.
ajntraht gacinovic, fonet
Фото: Duel Ajntrahta i Standarda, foto: FoNet

Момак рођен у Новом Саду, постао је у међувремену муж супруги Ведрани и отац сину Матији, стасавши у сениорског репрезентативца Србије и фудбалера који је важна карика у игри познатог бундеслигаша. Оно што су наговестиле две велике златне медаље које је освојио са У-19 и У-20 селекцијама Србије на Европском првенству у Литванији 2013. и на У-20 Мундијалу 2015. године (у Литванији и на Новом Зеланду), профилисало га је у трофејног фудбалера, од којег навијачи увек очекују највише. Користећи старо познанство, замолили смо Мијата за интервју за „Дневник“, на који је он радо пристао.

Каријеру градите у Немачкој, а како проводите време током периода изолације због коронавируса?

- Након што је на тестирању откривено да су двојица наших првотимаца били позитивни на коронавирус, сви смо морали да две недеље проведемо у изолацији – открио је Гаћиновић. – То време провео сам у кругу породице, упоредо радећи вежбе снаге и возећи собни бицикл, без излазака напоље. Од клуба смо добили програм рада у кућним условима, али смо се мој саиграч Филип Костић и ја више ослањали на упутства која смо добили од Андреје Милутиновића, кондиционог тренера репрезентације Србије. Тај план рада је далеко захтевнији, али је допринео томе да останемо на завидном нивоу физичке припреме.

Ајнтрахт је недавно почео с тренинзима напољу. Како то изгледа?

- Попут осталих екипа из Бундеслиге, тренирамо у мањим групама, уз посебне мере заштите када је здравље у питању, а које се односе на број играча који тренирају, дистанцу која је обавезна у свлачионицама и када се туширамо. Сами тренинзи базирају се на пуно шутирања на гол, дакле баш на оном што нам је недостајало током изолације. То је представљало проблем појединим играчима, а Костић и ја осећамо се баш супер.

Има ли наговештаја када би лига у Немачкој могла да се настави?

- Иако су практично сви почели с радом, званичних информација о томе још увек нема. Спомиње се нешто да би то могло да уследи половином маја... Не знам, видећемо.

Где се тренутно на табели налази ваш Ајнтрахт?

- У средини смо табеле и навијачи су од нас очекивали више. Нисмо били на жељеном нивоу, али је то донекле било и очекивано, јер смо стално играли и у Европи и у домаћој конкуренцији. То је био наш хендикеп, али то су били и одласци сјајних играча у друге клубове. После изузетне сезоне, напустили су нас Халер, Ребић и Јовић и то је просто морало да се осети. Ипак, знате како наш народ каже, без сваког се мора и може и мислим да ћемо до краја првенства то и да покажемо.

Има ли страха на лицима људи у Немачкој по питању пандемије коронавируса?

- Генерално, стање је у реду. Нема полицијског часа као у Србији и може да се прошета по улицама и парковима, али само у групицама. Људи су опутенији него што сам то очекивао да ће бити и поред великог броја заражених лица. То је истина, али је, исто тако, мала смртност и баш сам прочитао изјаву једног званичника регије Хесен у којој се Франкфурт налази, да би било пожељно да буде још више инфицираних, због изградње колективног имунитета. Страх на лицима грађана нисам приметио.

Породица вам је у Србији. Владимир Гаћиновић, ваш отац и тренер екипе Спартака из Суботице, рекао нам је да се редовно чујете?

- Наравно да се чујемо, упућен сам у збивања у отаyбини и једино што могу да поручим људима у Србији је то да морају да се придржавају прописаних мера и да на тај начин, заједничким снагама, добију битку с коронавирусом.

Размишљате ли о баражу за пласман на Европско првенство, односно о утакмици Норвешка - Србија?

- Тај бараж се стално помера, нико не може са сигурношћу да каже када ће уследити. Размишљам и о њему, али, реално, сада је најважније да се сачувају животи и здравље људи. Када поново будемо почели да се радујемо и тугујемо, укратко када поново уђемо у ритам свакодневног, нормалног живота, мислићу више и о томе.

Били сте део сјајне генерације омладинаца Војводине. Да ли се с неким играчима из ње, а већина вас хлеб данас зарађује ван Србије, редовније чујете?

- На повременој вези сам са, рецимо, Сергејом Милинковићем-Савићем, чујем се и са Срђаном Бабићем, Рашом Панковим, Кићом Косовићем... Не бих да неког изоставим. Важно је да су сви здрави и да граде каријере. У Војводини смо провели лепе године, остварили запажене резултате и то је оно што ће нас заувек везивати – нагласио је Мијат Гаћиновић.      

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести