ФУДБАЛЕРИ СРБИЈЕ БОЉИ ОД ЛИТВАНИЈЕ Хет-триком Митар срушио Литванце 1:3 (1:3)

Након пораза од Мађарске у сред Београда (1:2) фудбалери Србије немају право да вечерас у утакмици квалификација за Европско првенство киксну против Литваније (20.45)
2
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

Прилично је измешао карте селектор фудбалера Србије Драган Стојковић у Каунасу, у изузетно важном квалификационом сусрету Групе Г за наш тим.

Селектору се очевидно није допало издање „орлова“ од пре неколико дана на стадиону „Рајко Митић“ и поразу од Мађарске и решио је да изменама размрда, у последња два сусрета, прилично анемичне и неубедљиве изабранике.

Руковођени идејом да кроз брзу транзицију запрете Вањи Милинковићу-Савићу, Литванци су од почетка препустили теренску иницијативу Србији. Нису се, међутим, залетали наши фудбалери, можда су чак и преспоро ушли у сусрет, тражећи прилику да кроз игру преко бокова стигну до гола домаћина. Ипак, у 17. минуту штопер Милош Вељковић имао је велику прилику након центаршута Младеновића, али је лопту лоше захватио главом и она је одскакутала крај леве стативе. Настављена је утакмица у лаганом ритму, а онда је бљеснуо Александар Митровић... Наш најбољи стрелац је, у 21. минуту, искористио одличан центаршут Младеновића, умакао чуварима и, ударцем главом у даљи угао, савладао Гертмонаса.

Могао је „Митрогол“ и у 28. минуту да затресе мрежу, али је чувар мреже домаћина био за длаку бржи. Четири минута касније, ипак, спаса Литванцима није било. Тадић је лепо упослио Младеновића, овај је „у трепавицу“ погодио на другој стативи Митровића у главу и домаћин је поново морао да крене са центра. Са сваким новим минутом, Литванци су све више падали, а „орлови“ су мање-више стално били на њиховој половини. И то су искористили и трећи пут у 43. минуту, када је Душан Тадић сјајно упослио веома продуктивног Митровића, који је постигао хет-трик.

Е, онда се на делу показала стара бољка Србије... У 44. минуту, буквално ни из чега, Литванци су смањили резултат на 1:3. Успавано и деконцентрисано деловала је наша одбрана, Чернич је пронашао Паулаускаса, а овај је успео да затресе Вањину мрежу. Добро по Пиксијев тим било је то што је ускоро уследио одлазак на паузу.

Троструком изменом реаговао је селектор балтичке земље Едгарас Јанкаускас, показујући да верује да његов тим може и више у наставку. Међутим, у 47. минуту волеј је ухватио Гудељ и само је срећа спасила Литванију од примања четвртог поготка. Двадесетак минута касније, Сергеј је сјајно с голом спојио Ивана Илића, али је овај некако успео да промаши, иако се на стадиону свима чинило да је гол био неминовност.


Тадићев 100. наступ

Капитен репрезентације Србије Душан Тадић, одиграо је у Каунасу 100. утакмицу у дресу „орлова“. Он се тренутно налази на четвртом месту вечне листе наше државне селекције, а испред овог рођеног Бачкотополчанина су једино Бранислав Ивановић (105), Дејан Станковић (103) и Саво Милошевић (102).


Смањили су интензитет игре „орлови“, сигурно контролишући збивања на терену. Држали су лопту у свом поседу, домаћи тим није имао ни снаге, ни квалитета, али ни знања да ту нешто промени. Јесу Литванци покушавали да некако смање резултат, али праве прилике за то практично нису имали. С важна три бода наш тим изједначио се с Мађарском на челу табеле, али треба истаћи и то да има одиграну утакмицу више.

А. Предојевић

 

КАУНАС: Стадион „Дариаус ир Гирено“, гледалаца: 8.000, судија: Саша Штегеман (Немачка) 7. Стрелци: Паулаускас у 45. за Литванију, а А. Митровић у 21, 32. и 43. минуту за Србију. Жути картони: Чернич, Паулаускас (Литванија), Живковић, С. Милинковић-Савић, С. Митровић (Србија).

ЛИТВАНИЈА (4-2-3-1): Гертмонас  6 – Ласицкас 6,5, Лекиатас 6, Гирдваинис 5,5 (од 46. Кажуколовас 6), Бенета 6 (од 72. Ширвис 6) – Вербицкас 6 (од 46. Новиковас 6,5), Гинеитис 6 – Сливка 6, Голубицкас 5,5 (од 46. Ремеикис 6), Чернич 6 – Паулаускас 6,5 (од 78. Јанкаускас -).

СРБИЈА (3-4-3): В. Милинковић-Савић 7 – Миленковић 6,5, Вељковић 6,5, Бабић 6,5 – Живковић 6,5 (од 72. С. Митровић 6,5), Гудељ 7, Илић 6,5, Младеновић 8 (од 84. Радоњић -) – Тадић 7,5 (од 85. Самарџић -), С. Милиниковић-Савић 7 (од 88. Рачић -), А. Митровић 9 (од 72. Влаховић 6,5).

 

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести