Квалификације за ЛЕ: У реваншу храброст на испиту

Иако су словили за изразитог фаворита у првој утакмици 1. кола квалификација за Лигу Европе против северноирског Колерајна, фудбалери Спартака Ждрепчеве крви поштено су се намучили да остваре нерешен резултат на стадиону “Карађорђе” (1:1).
Subotičani su teško izlazili na kraj s odbranom Kolerajna Foto: J. Grlić
Фото: Суботичани су тешко излазили на крај с одбраном Колерајна Фото: Ј. Грлић

Гости су се представили као чврст и веома борбен ривал, али и као екипа скромног фудбалског квалитета и знања, што Суботичани нису умели да искористе. Домаћин је играо смушено, бојажљиво и неповезано, уместо да с великим самопоуздањем крене ка голу солидног голмана Yонса и већ после првог сусрета обезбеди разлику довољну за безбрижан реванш.

- У првих 25 минута утакмице играли смо апсолутно супротно од начина за који смо се договарали током читавих припрема - признао је шеф стручног штаба Владимир Гаћиновић. - Извињавам се публици на стадиону и крај ТВ пријемника, јер у том делу сусрета наша игра била је - срамна. Колерајн је тада и дошао до вођства, голом који је уследио после грешке голмана Перића који је испустио лопту, али ни у једном моменту не желим да њега означавам као кривца за резултатски дефицит.

После гола Меколија у 23. минуту упалила се црвена лампица и међу навијачима и код читавог стручног штаба Спартака. Већ у 35. минуту тренер Гаћиновић је реаговао и из игре повукао Ђенића, а на терен увео новајлију Самјуела Афума.


Перић: Био је прекршај код гола

У званичној утакмици за Спартак ЖК дебитовао је голман Никола Перић, бивши чувар мреже Војводине. Некадашњи млади репрезентативац у 23. минуту је испустио лопту приликом  истрчавања, па је Колерајн, практично не створивши прилику, стигао до вођства.

- У два момента пре тог 23. минута, приликом центаршутева, играчи из Северне Ирске тражили су контакт са мном и судија је оправдано досудио прекршаје. Код спорног детаља фаул је био најдрастичнији, али се тада, нажалост, пиштаљка арбитра није огласила. Криво ми је, али то је фудбал и сада ћемо морати у ревашу да одиграмо много храбрије и савладамо чврстог ривала и да, верујем, прођемо у друго коло квалификација – рекао је Перић.


- Са Ђенићем нисмо имали жељену игру у завршници, ни у ширину, још мање у дубину. То смо морали да променимо и тек тада је наш тим почео да игра нешто боље. Проблем је био и у томе што је Чечарић такође био ван утакмице, па сам на почетку другог полувремена и њега заменио Огњеном Ђуричином. Гости су се у наставку још чвршће затворили и заиста је било тешко доћи до њиховог гола.

Када су конце онога што је од њих захтевао Гаћиновић на себе преузели Немања Главчић и Миле Савковић, с конкретнијим нападом Афума и Ђуричина, Спартак, додуше само на моменте, почео је да личи на екипу која је у прошлој сезони играла леп и ефикасан фудбал. Ипак, све до последњег минута надоканде времена тим из Србије није успевао да савлада Yонса, а тада је у шесаестерцу Колерајна срушен Главчић. Судија Матјунин из Русије без двоумљења је показао на белу тачку, а сигуран реализатор најстроже казне био је Миле Савковић.

- Када се подвуче црта, мој утисак је да пораз, упркос свему, нисмо заслужили. Северни Ирци су се бранили током готово свих 90 минута, ми се јесмо мучили, али смо до изједначења ипак дошли. Пред нама је у уторак пут на Острво, где у четвртак играмо реванш утакмицу. Пребродили смо, надам се, трему због изласка у Европу после толико година и биће нам веома важно да у Колерајну одиграмо храбро, мушки и на победу. Имамо квалитет за испуњење таквог циља и верујем да ћемо до њега и стићи - оптимиста је Гаћиновић.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести