Квалификације за ЛЕ: Савковић сачувао наду „голубова“

После пуних осам година, фудбалери Спартака Ждрепчеве крви дочекали су да поново заиграју на европској сцени, али у томе нису имали превише успеха.
Bojan Cecaric1
Фото: Бојан Чечарић, фото: ФК СПартак

Тек голом Савковића у последњим тренуцима сусрета стигли су до ремија, али су (пре)мало тога показали. Ипак, наду не треба да губе, јер Колерајн није показао баш ништа осим велике борбености и доста чврсте одбране која је успела да сачува мрежу голмана Yонса.

После опрезнијег уласка у меч, „плави голубови“ запретили су у 10. минуту, када је, после паса Ђенића, шутирао Савковић право у голмана Џонса. Минут касније исти играч је покушао и главом, али је лопта отишла поред леве стативе у гол-аут. Почели су фудбалери Спартака лагано да плету мрежу испред шеснаестерца Колерајна, али су гости у 15. минуту запретили после контре преко Бурнса.

У 23. минуту, право ни од куд, Дарен Меколи искористио је грешку голмана Николе Перића који је лошије проценио лет лопте приликом једног центаршута, испустио је, а играч Колерајна је то умео да искористи и доведе свој тим до неочекиваног вођства од 1:0. Овакав развој ситуације деловао је попут хладног туша на играче Спартака, којима никако није полазило за ногом да успоставе жељену игру, већ су неуобичајено пуно грешили. С друге стране, око 30 навијача из Северне Ирске громко је почело да бодри своје миљенике и читава слика није деловала ни мало лепо за српског представника.

Тренер Гаћиновић реаговао је у 35. минуту, када је из игре извео готово неприметног Ђенића, а на терен послао новајлију Самјуела Афума из Гане, који је дебитовао за суботички састав. Била му је потребна већа продорност и конкретност нападача, јер су играчи Колерајна на сваки могући начин настојали да умртве игру и шансу вребају у контранападима. У 41. минуту коначно су се зачули и аплаузи навијача Спартака, после акције левог бека Вукчевића који је шутирао замало поред гола. У 43. минуту опет је Вукчевић прошао по левој страни, убацио лопту пред гол, а Афум је закаснио за делић секунде да је смести у гол Џонса. На одмор се отишло уз минималну предност ученика тренера Тревора Меккендрија.

Од 45. минута Чечарића је заменио Огњен Ђуричин и очекивали су се много опаснији и конкретнији напади суботичког тима. Жеља домаћина је постојала, али је реализација била далеко од очекиване и прижељкиване. Једноставно, мало тога је успевало Спартаку, а Колерајн се стрпљиво бранио, не одустајући од стила игре који му је и донео предност. Утисак је био да су играчи са севера Бачке били много већи проблем себи самима, него што су им невоље задавали Северни Ирци.

Коначно, у 59. минуту видели смо добру прилику коју је имао Миле Савковић, али се голман Yонс истакао одличном одбраном. Лопта је стално била у ногама домаћих играча, али су они доста компликовали и омогућавали одбрани ривала да доста лако отклања било какву потенцијалну опасност. Време је све брже одмицало, а гости су све више одуговлачили и трудили се да „украду“ сваки могући тренутак. У 77. минуту лепо је с десне стране центрирао Ђуричин, а Савковићу је недостајао који сантиметар висине да главом смести лопту у мрежу. У 86. минуту, после корнера, највиши у скоку био је Ћаласан, али је и његов ударац био непрецизан.

Играо се последњи минут надоканде времена, када је у шеснаестерцу Колерајна оборен Немања Главчић, а судија Матјунин показао је на белу тачку. Сигуран реализатор најстроже казне био је Миле Савковић, који је тим поготком сачувао наду да ће ствари много боље да функционишу у реваншу и да Спартак ЖК има снаге и знања да се пласира у другу рунду.

А. Предојевић

Спартак Ждрепчева крв  – Колерајн 1:1 (0:1)

НОВИ САД: Стадион „Карађорђе“, гледалаца: 2.000, судија: Матјунин (Русија). Стрелци: Савковић у 90+3 (из пенала) за Спартак ЖК, а Меколи у 23. минуту за Колерајн. Жути картони: Барнс, Харкин и Лајонс (Колерајн).

СПАРТАК ЖК: Перић 6, Милошевић 6 (од 75. Торбица), Ћаласан 6, Керкез 6, Вукчевић 6,5, Шимура 6, Марчић 6, Чечарић 6 (од 45. Ђуричин 6), Главчић 7, Савковић 6,5, Ђенић 6 (од 35. Афум 6).

КОЛЕРАЈН: Џонс 7, Малан 6,5, Меконахи 6,5, О'Донел 6, Трејнор 6, Лоури 6, Лајонс 6,5 (од 89. Кирк), Меколи 6,5 (од 81. Харкин), Паркхил 6, Бредли 6 (од 65. Меконигл 6), Барнс 6.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести