Лалатовић: Ми што седимо код куће немамо право да се жалимо

НОВИ САД: Пре нешто више од месец дана, тренер фудбалера Војводине Ненад Лалатовић, у разговору за „Дневник“, рекао је да се нада да пауза у Суперлиги, проузрокована вирусом, неће потрајати предуго. Додао је тада да екипа и он желе да испуне оно што су зацртали  - да се пласирају у Европу. Нажалост, за сада постоје само наговештаји да би првенство могло да се настави.
l
Фото: J. Grlić

И даље се надам да ћемо почетком наредног месеца, као што сам и недавно рекао, моћи да почнемо припреме за наставак сезоне. У нашем тренинг-центру „Вујадин Бошков“имамо услове за рад јер  смо изоловани од контаката с другим људима. Ипак, све ће зависити од развоја ситуације у држави и укупног стања у вези с епидемијом, каже Лалатовић.

Пауза се одужила, до времена о којем причамо, дакле почетка маја, она ће бити дужа од 50 дана?

Толико одмора немамо ни када се саберу летња и зимска полусезона и заиста је реч у значајно дугом периоду. Да бисмо се максимално припремили, било би нам потребно неких шест недеља рада и седам до осам одиграних тренинг утакмица, а то нећемо имати све и да ситуација крене најповољнијим током. У неком убрзаном ритму, три седмице рада биће нам потребне да спремимо играче, јер њима морамо да посветимо посебну пажњу како бисмо на минимум свели могућност да се повреде. Они су професионалци, ово им је посао, од њега хране своје породице и  не смемо да дозволимо да доживе теже повреде.

Руководство клуба је обезбедило услове за одржавање индивидуалних онлајна тренинга?

Част ми је што у стручном штабу имам два врхунска стручњака какви су кондициони тренери Александар Јанковић и Саша Семереди. Веома поштујем то што раде, али играчима су те вежбе довољне само утолико да им тела „не зарђају“ и да им се смањи могућност повреде када кренемо с радом на терену. Играчи су сада неспремни и као такви ће се појавити на окупљању, кад год оно да буде. Начин на који сада тренирају јесте модеран и у складу је с оним што смо се договорили, али, без скокова, шутева, дуел игре и рада с лоптом то једноставно није - то.

Колико утакмица очекујете да би могло да се одигра како би сезона била приведена регуларном крају?

И раније сам рекао да би најбоље било да се одиграју још четири првенствена кола, да првенство буде завршено с 30. колом. По мени, то би било регуларно, а поредак на табели би реално показао објективно стање ствари. У пакет сусрета које бисмо одиграли ушле би и куп утакмице, што значи да би екипе које би у овом такмичењу стигле до финала пред собом имале укупно још седам утакмица.

Војводина је у конкуренцији у оба такмичења?

Треба да будемо свесни чињенице да ни један тим неће бити у врхунској форми када се сезона настави. Ситуација је специфична, али верујем у визију рада коју имам и на чијем крају видим Вошу у Европи. Јесењи део сезоне одиграли смо практично с истим тимом који је сезону раније једва ушао у плеј-оф, а онда смо зимус довели неколико појачања и сада смо на добром путу да испунимо и наше и жеље навијача. Само да ова корона прође, мислим да ћемо се сви заједно радовати новом изласку на међународну сцену, тамо где је Војводини и место. 


Похвале Новом Саду и Новосађанима

Ненад Лалатовић сво време ванредног стања проводи у Новом Саду. Подвлачи да се осећа као код своје куће и да би волео у Новом Сади  да дефинитивно остане.

У Новом Саду сам заиста фантастично прихваћен. Волео бих да се читава ова ситуација што пре заврши и да сви можемо да се вратимо нормалним животима. Посебно бих похвалио људе који воде град, као и саме житеље. Показало се да је Нови Сад најбезбеднија средина, у којој је сјајна организација свих сегмена који утичу на укупну ситуацију, али је на изузетном нивоу и дисциплина људи. Имамо заиста пуно разлога да на све то будемо поносни, истакао је Лалатовић.


Како проводите дане ванредног стања?

Као тренер и некадашњи професионални фудбалер навикао сам на карантине, тако да ми све ово не пада толико тешко. Наместио сам главу, свестан да је ситуација тренутно таква каква јесте. Трудим се да тренирам, шетам, читам, возим бицикл и проводим време са својом децом и пријатељима. У времену у ком наши лекари и здравстевни радници, полиција и војска могу сваки дан да се излажу опасностима и боре за животе свих нас, немамо права да кукамо. Такође, морам да похвалим и нашу државу, на челу с председником Александром Вучићем, на уложеном великом напору у борби да што више наших грађана сачува од најгорег. У данима када је много људи на респираторима, по болницама, сајмовима и у другим објектима, ми што седимо код куће стварно немамо право да се жалимо на било шта, поручио је Ненад Лалатовић.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести