Лига Европе: Црвена звезда елиминисана у шеснаестини финала

Црвена звезда елимисана је из Лиге Европе пошто је у реванш утакмици шеснаестине финала тог такмичења изгубила од ЦСКА из Москве са 1:0 (1:0).
zvezda cska, fonet ap
Фото: Momenat iz duela CSKA- Crvena zvezda, foto: FoNet/AP

После београдских 0:0 Русима је била довољна минимална победа да прођу даље. Треба рећи да су домаћи укупно гледајући  били бољи тим и заслужено изборили пласман у наредну рунду.

Меч у Москви по много чему је подсећао на онај београдски. Армејци су имали иницијативу, држали посед лопте, а црвено-бели из дефанзиве тражили прилике за добре нападе. У 9. минуту домаћи су имали велику прилику, када је Муса добро прошао по левој страни, центрирао на петерац, а Борјан сјајно зауставио његову лопту. Можда је чета из Љутице Богдана исувише пустила комбинаторику Русима, који су стрпљиво стезали обруч испред шеснаестерца нашег тима. У првих 15 минута црвено-бели нису поштено прешли центар, што је био сигнал да се неће све добро одвијати по њих. У 20. минуту Звезда је извела веома лепу акцију, али без завршнице. После тога се игра развила и било је добрих напада на обе стране. Темпо није био баш врхунски, али се из стрпљивих акција долазило до опасних ситуација. Из једне такве комбинације велику шансу имали су Руси. Борјан је лоше реаговао на један центаршут, лопта је дошла до Кучаева који је искоса шутирао тик поред гола.

Фото: FoNet/AP


Ружна порука у Москви

Присталице ЦСКА истакле су ружан транспарент који превазилази честе бруталне комуникације између зараћених навијачких група.Да су присталице Звезде блиске са навијачима Спартака из Москве и Олимпијакоса, а партизанови навијачи да су у добрим односима са присталицама ЦСКА из Москве и ПАОК из Солуна  познато је и ван граница ових земаља.

У ВЕБ арени у Москви, на трибини на којој су се окупили најбучнији навијачи ЦСКА, истакнут је транспарент са ружном поруком исписаном на ћирилици у којој се супротној страни поручује: “Сваки делија ће имати свог гробара на крају живота"

Без обзира на то ко је идејни творац поруке, утисак је увек исти - љубав према једном клубу подразумева и мржњу према другом.


Полувреме је завршено вођством Руса, а стрелац је био Yагоев. Могло је бити и другачије јер је само два минута пре тога Звезда имала прилику, али је Пешић засметао Радоњићу  и она је пропала. Код гола домаћина  судија Соуза превидео је игру руком Фернандеза, што је детаљ који се мора споменути.

Упркос резултатском заостатку и чињеници да је наш тим морао да да гол да би прошао даље, почетак наставка обележила је боља игра домаћина. У 48. минуту Вернблум је био у доброј шанси, али је Борјан одбранио, да би потом покушао и Витињо, али је чувар мреже нашег тима поново био сигуран. Наш тим је у тим моментима само искусни голман држао у игри.  Црвена звезда није имала план како да угрози ривала, већ је и даље чекала прилику из контри. Штавише, њени играчи правили су све више грешки и отварали опасне контре Русима. Увођењем у игру офанзивног Срнића уместо Доналда Владан Милојевић покушао је нешто да промени и умало да му се то одмах исплати. У великој прилици, у 82. минуту, био је Пешић, али је сам на петерцу промашио лопту и прилика је пропала. Звезда је била боља у самом финишу меча, у 89. минуту је и Бен био у великој прилици, али је шутирао поред гола.Остало је 1:0 и жал што наш тим није целу утакмицу играо као у последњих десет минута.

И. Лазаревић

Фото: FoNet/AP

ЦСКА – Црвена звезда 1:0 (1:0)

МОСКВА: Стадион ВЕБ арена, гледалаца: 18.753. Судија: Соуза (Португал). Стрелац: Yагоев у 45. минуту.  Жути картони: Вернблум, Березуцки, Кучаев (ЦСКА), Стојковић (Црвена звезда).

ЦСКА: Акинфејев 6, Фернандез 6, Березуцки 6, Игнашевић 7, Васин 6 (Набабкин 6), Кучаев 7, Начо 6, Џагоев 7, Витињо 7 (Миланов), Вернблум 7, Муса 7.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан 7,  Стојковић 6, Савић 6, Ле Талек 6, Родић 6, Доналд 6 (Срнић 7), Јовичић 6 (Рачић), Крстичић 6, Радоњић 6, Бен 7, Пешић 7.

Милојевић: Не замерам Пешићу, будимо велики и у поразу

Тренер Црвене звезде Владан Милојевић, после пораза вечарс од ЦСКА у Москви са 1:0, каже да разлог елиминације из шеснаестине финала Лиге Европе лежи у великим промашајима у двомечу, али да ништа не замера својим фудбалерима и да је поносан на њих.
Црвена звезда жалиће за шансама Александра Пешића и Мохамеда Ел Фардуа Бена у последњих шест минута, када су промашеним зицерима пропустили да остваре пролаз даље за београдски клуб.

"Биле су изузетне прилике, морали смо да дамо гол. Нисмо успели, примили смо погодак и то је тако", рекао је Милојевић и сложио се са констатацијом новинара да је Звезда у двомечу промашила доста прилика.
Пешићу су тешко пали промашаји, није скривао сузе, али Милојевић каже да мора да се окрене даљим мечевима.

Фото: Владан Милојевић, фото: ФК Црвена звезда

"Фудбалери су жива бића, доста емоција. Морамо да идемо даље...Некад је и мени тешко, а не смем да се покажем. Нико не замера Пешићу. Увек ћу да будем тај који ће да преузме одговорност. Када играч има емоције значи да му је стало. Треба бити велики и у поразу", рекао је тренер.
Он није желео превише да се бави судијском одлуком код гола Алана Џагоева, након што претходно руком играо Марио Фернандес.

"Ситуација је била таква каква је, судија је одлучио. То је најмање важно, ситнице су...Познато је да ја не коментаришем одлуке. Зато је фудбал и занимљив, ''краљ'' свих спортова. Можда је сада било на нашу штету, некад на противника, тако је то", казао је Милојевић.
Према његовим речима, црвено-бели су јачи за ново велико искуство.

"Оно што је позитивно је да сам видео победнички менталитет, да дамо све од себе. Волим их као своју децу, шта год урадили за мене су они најбољи. Било је доста емоција у свлачионици после меча, извући ћемо поуке и надам се да смо ''порасли''. Искуство се стиче када играте утакмице у Европи, а не да их гледамо преко телевизора", рекао је он.

Хладно време са температура од -13 степени, није омела Црвену звезду вечерас, наглашава Милојевић.
"Нисмо навикли на овакву зиму, видело се да смо се прилагодили. Нисмо обраћали пажњу на услове", рекао је Милојевић, додавши да није био изненађен поставком игре ЦСКА и чињеницом да је Понтус Вернблум играо нападача.

Својим фудбалерима одао је признање за наступе ове сезоне у Европи, где су после 26 година презимили.
"Морам да будем задовољан, без обзира на пораз од ЦСКА. Доста добро смо играли у Европи, поносан сам на моје играче. Звезда је велики клуб, имала је проблеме у прошлости, а ово је корак да се вратимо међу великане. Надам се да је ово само почетак правог пута", закључио је тренер црвено-белих.

Пешић: Морао сам боље, без гола нема пролаза

МОСКВА: Фудбалер Црвене звезде Александар Пешић признао је вечерас да је морао боље да реагује код велике шансе против ЦСКА и истакао да без датог гола не може да се прође у осмину финала Лиге Европе.
Звезда је изгубила у Москви од ЦСКА 1:0, и после 0:0 у првом мечу, завршила наступ у Европи ове сезоне.
"Тешка утакмица, кад се не да гол не може да се прође. Имао сам шансу за пролаз даље, наравно да сам могао боље, али десило се тако", рекао је видљиво тужни Пешић новинарима у Москви.
"Било је емотивно у свлачионици, али идемо даље. Могли смо да прођемо, успех је и раније направљен, али нисмо хтели тиме да се задовољимо", казао је он.
Штопер Вујадин Савић жали за шансама Пешића и Мохамеда Ел Фардуа Бена у финишу меча.
"Имали смо две фантастичне прилике, имамо за чим да жалимо. Европска бајка је готово, таква је Божија воја и окрећемо се првенству и Купу", рекао је Савић и нагласио да хладно време не може да буде оправдање за пораз.
Савић није желео пуно да коментарише одлуку судија код гола ЦСКА када је руком играо Марио Фернандес.
"Нисам видео, чуо сам да је играо руком. Ако је тако, онда смо оштећени. Шта да се ради, не можемо да се жалимо", закључио је Савић.

Лига Европе

ЦСКА - Ц. звезда 1:0  (први меч 0:0)

Сутра

17.00: Локомотива (М) - Ница (3:2)

19.00: Динамо (К) - АЕК (1:1)

19.00: Зенит - Селтик (0:1)

19.00: Лацио - Стеауа (0:1)

19.00: Виљареал - Копенхаген (4:1)

19.00: Викторија - Партизан (1:1)

19.00: Спортинг - Астана (3:1)

19.00: Лајпциг - Наполи (3:1)

21.05: Аталанта - Борусија (Д) (2:3)

21.05: Милан - Лудогорец (3:0)

21.05: Брага - Олимпик (М) (0:3)

21.05: Арсенал - Естерсунд (3:0)

21.05: Салцбурт - Сосиједад (2:2)

21.05: Атлетик - Спарта (М) (3:1)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести