Никола Дринчић: Увек сам одлучивао срцем и никада због тога нисам зажалио

БЕЛЕК: Никола Дринчић има пуних 36 година и један је од најстаријих фудбалера у Суперлиги, али га то не спречава да и даље игра у врхунској форми.
Ј. Грлић/ Никола Дринчић  је пример млађим играчима како треба да игра и понаша се професионалац
Фото: Ј. Грлић/ Никола Дринчић  је пример млађим играчима како треба да игра и понаша се професионалац

(Од нашег специјалног извештача)

Предводник је и капитен фудбалера Војводине, човек који командује игром и од којег пуно тога зависи у издањима екипе. Његова реч се слуша, млађи просто упијају све оно што им овај ас каже, а он настоји да им помогне на путу сазревања и уласка у  свет професионализма. После пораза у трећој провери на припремама у Турској, у којој је словеначка Мура резултатски прегазила Војводину (5:1), наравно да је имао шта да каже.

- То је био један од најубедљивијих пораза које сам доживео у каријери и није ми ни мало лако, ни пријатно због тога – искрен је био међу саиграчима популарни Дринка. – Поновићу-  ако је то требало да се догоди, боље је што је то било сада, када се налазимо у припремном периоду. У Белек смо дошли да радимо јако, свакодневно имамо по два тренинга, на свака два-три дана играмо утакмице, што није лако ни  једноставно. Тренер Лалатовић не заказује лакше утакмице, већ су нам ривали озбиљне екипе и то мора некад да узме данак.

Војводина није била комплетна у том сусрету, колико је то утицало на издање тима?

- Били смо у измешаној постави, без неколико битних фудбалера, с тим да су у другом полувремену наступила и четворица или петорица момака од 17-18 година. Осим тога, шансу је добило и једно дете од 15 година и, када се све  то стави на гомилу, указује да нам није било једноставно да изборимо повољнији резултат.


Веровали смо у подвиг

Да ли сте веровали да ћете освојити Куп?

- Из неких ранијих искустава осетио сам и рекао саиграчима да ми је све што се дешавало лане у Купу мирисало на нешто лепо. Увек треба да играмо са жељом да нешто освојимо, а не само реда ради. У финалу с Партизаном славили смо после извођења пенала, што није случајно.У паузама током тренинга играчи воле да изводе једанаестерце, што доприноси њиховом додатном самопоуздању. Сви који су шутирали у пенал серији сјајно су то чинили и узели смо трофеј. Нисам осећао додатни притисак, јер сам играо и пре тога три или четири финала Купа, па сам био предвиђен да у Нишу изведем пети ударац, али за то није било потребе. Остала нам је једна лепа успомена, али мислим да та победа није толико испраћена у медијима колико је заслужила. О свему другом се причало, осим о нашој партији и игри пред великим бројем листом Партизанових навијача. Били смо унапред отписани, а одиграли смо велико и лепо финале и на крају се радовали, а писало се више о томе како је Партизан имао лош дан и изгубио трофеј, него о нашој одличној партији. Шта да се ради, такав смо народ и морамо да се навикнемо на те ствари.

Уговор истиче

Николи Дринчићу уговор  истиче на крају ове сезоне.

- Већ сам причао о томе и рекао сам спортском директору Косановићу и људима у клубу да треба да видимо да ли ће се екипа подмлађивати и како ће све то да изгледа у будућности. Желим да се борим за трофеје, али сам свестан да имам 36 година и да клуб од мене ништа не може да заради. Тржиште је такво и све разумем, клуб се бори за свој интерес, а ја сам за себе и сачекаћемо неки период да видимо у ком ће све правцу да иде, па ћемо да донесемо одлуку која ће бити добра и за Војводину и за мене.


Када се непријатни пораз остави по страни, никако и заборави, да ли мислите да је избор места за припреме био добар?

- Услови за рад заиста су феноменални и ту нема шта да се прича. Све је на врхунском нивоу: од хотела, преко смештаја, теретане, па до терена. Ми смо у претходном периоду радили напорно, пре доласка у Белек смо тренирали два пута дневно у Новом Саду, а у наредним данима очекују нас још три провере. До прве утакмице пролећног наставка првенства са ТСЦ-ом нећемо имати пуно времена, пошто 28. јануара овде играмо са Ахматом из Грозног, а седам-осам дана касније чека нас дерби са Тополчанима. Надам се да ћемо успети да се освежимо и да ћемо спремни дочекати прву званичну утакмицу.

У јесењем делу Воша је оправдала очекивања и утисак да је играла боље у однос на претходну сезону.

- То јесте истина, јер смо на окупу већ годину и по и имали смо довољно времена да се уиграмо. Јесенас смо играли сигурније и приказивали боље игре, што показују резултати које смо остваривали, као и поглед на табелу.

Да ли сте задовољни у Војводини?

- Јако ми је лепо у Новом Саду и у Војводини и срећан сам због тога што сам део читаве ове приче. Правимо сјајне резултате, донели смо и трофеј у наш град у овим тешким временима, па слободно могу да кажем да сам презадовољан свим оним што радимо и како репрезентујемо клуб и град.

И поред година које имате, одиграли сте сваки минут сваке утакмице, што сигурно није било ни мало лако?

- Физички се сјајно осећам и немам никаквих проблема. О мом телу брине Сале Семереди, њему сам препуштен и радим с њим на снази и превценцијама од повреда и за сада све иде по плану.

Током  каријере наступали сте за много клубова, који део сматрате најуспешнијим?

- Период док сам наступао у Русији сигурно је био један од најлепших. Играо сам у Спартаку из Москве, Краснодару и Амкару, али било ми је лепо и током једне године док сам био у Турској, тако да не жалим ни за чим.

Чини се да нема никакве разлике у вашим играма између оних које сте пружали у млађим годинама и сада?

- У Србији је мало другачије и играчи се више троше на неке друге ствари, међутим, привикао сам се на све то. Већ неких пет година наступам у нашој лиги, гледам да што мање обраћам пажњу на те делове и да тренирам и играм најбоље што знам и могу.

Какав је  однос млађих играча према вама?

- Са свима сам у сјајним односима. И када тренирамо и када  играмо не осећам да сам тако пуно страији од њих. Имамо неке своје интерне шале, смејемо се и све то одлично функционише.

Да ли Воша може равноправно да се бори с Партизаном и Црвеном звездом за трофеје, ако се зна да су буџети та два клуба већи?

- Јако је то тешко, посебно ако се с финансијске тачке гледишта зна да двојица-тројица играча Звезде и Партизана примају плате као сви ми заједно у Војводини. Колико новац игра, толико и нема важну улогу, јер планским радом некада можеш да добијеш и бољег играча за мање паре. Треба да се гледа на тржиште, да се озбиљно бави том проблематиком, а стижу и млади играчи, који ће можда да буду и бољи од скупих странаца какви наступају за два београдска тима. Показали смо већ да можемо да се с њима носимо и урадићемо све што је до нас да се поново умешамо у битку за освајање Купа. У четвртфиналу ћемо за ривала добити неки од тимова с којима можемо да играмо, а у полуфиналу зависиће доста од тога кога извучемо.  Пред нама је тежак распоред у првих пет пролећних кола и биће нам теже него јесенас, али с предношћу што имамо лепу залиху бодова као предност у односу на конкуренте у борби за Европу. Мислим да ће све то бити добро, а што се Купа тиче, полуфинале је обавезно, а велики успех био би наш нови пласман у битку за трофеј – рекао је Никола Дринчић.

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести