Новосадска Војводина увеличала стогодишњицу ратковачког фудбалског клуба

Свечано је било на стадиону Фудбалског клуба Раднички 1918 из Раткова, који је обележио 100. рођендан од оснивања.
Vos 13
Фото: Дуел Војводине и Радничког у Раткову, фото: Ј. Грлић

Гости члана Подручне лиге Сомбор били су играчи суперлигаша Војводине, који су на тај начин увеличали ову светковину пред око 300 гледалаца. Долазак тима из Новог Сада изазвао је велико интересовање овдашњих љубитеља фудбала који су у лепом броју испунили једину трибину ратковачког спортског објекта. Пре дуела сениорских екипа, снаге су одмерили пионири Радничког и Текстилца из Оџака, а Оџачани су тријумфовали резултатом 4:0. Потом су се публици представили ветерани из Раткова и Војводине и овај сусрет донео је чак 10 голова, на крају мирољубив исход - 5:5.

Фото: Дуел ветерана Војводине и Радничког, фото: Ј. Грлић

„Желели смо да нам управо Војводина буде гост приликом обележавања читавог века нашег постојања, јер је овај тим гостовао у Раткову и 13. октобра 1989. године када смо отворили наш стадион“, рекао је председник Радничког 1918 Горан Ђокић и настваио:

Фото: Фудбалери Војводине и Радничког у Раткову, фото: Ј. Грлић

„По завршетку збивања на терену, у Дому културе организован је се свечани коктел за око 300 званица, који су стигли из околних клубова, али и из ФС Србије. Једно од специфичности екипе Радничког налази се у томе да њен дрес носе играчи из Раткова, који су ове године успели да се пласирају у Подручну лигу Сомбор-Бачка Паланка. Иако смо новајлије у овом рангу, жеља нам је да у догледно време покушамо да се домогнемо и Војвођанске лиге.“


Опроштај Остојића

У петом минуту дуела сениорских екипа Радничког 1918 и Војводине судија Јанковић из Оџака прекинуо је сусрет. Тада се званично од активног играња опростио легендарни фудбалер Ратковчана Звездан Остојић, којем је председник Горан Ђокић, уз праве овације с трибина, уручио пригодан поклон.


Једна од легенди стогодишњака из Раткова је секретар клуб Ратко Ристић, који је додатно појаснио разлог због којих се Раднички одлучио да му на великој прослави гост буде баш суперлигаш из Новог Сада.

Фото: Ветерани Војводине и Радничког у Раткову, фото: Ј. Грлић

„Приликом отварања стадиона, овде је гостовала шампионска екипа црвено-белих, која је баш са нашег игралишта кренула у освајање шампионата ондашње Југославије. Занимљиво је да су по утакмици са нама ученици тадашњег тренера Војводине Љупка Петровића гостовали у Нишу и освојили сва три бода, чиме су наговестили да имају квалитет и потенцијал да освоје титулу. Што се тиче легенди Радничког, златним словима у историји клуба остала су уписана имена Раде Божичића, Зорана Ћирића, Драгољуба Симоновића, Љубана Зеца, Миленка Пилиповића, Миодрага Ђокића и многих других који су у веку трајања  носили дрес нашег клуба.“


Поклони за слављеника

Свечана академија, као што смо истакли, одржана је у Дому културе. Том приликом слављеничком клубу, председнику Ђокићу, пригодне поклоне уручили су Зоран Пурић, изасланик ФСВ, а иначе председник Подручне фудбалске лиге Сомбор-Бачка Паланка. У име Војводине монографију клуба Ратковчанима уручио је секретар Александар Влашкалић.


Током дуге историје, председник Ђокић и секретар Ристић апострофирали су као најуспешније генерације играча које су наступале 1955. године, када је Раднички ушао у Подручну лигу Сомбор, потом ону из шездесетих и нарочито ону из прве половине деведесетих када се екипа борила за улазак у Војвођанску лигу север. Предводник тог тима био је управо садашњи председник Горан Ђокић. Нажалост, тада је Раднички у баражу испао од екипе Чоке, али је, ето, домет тог тима остао убележен у аналима.

„Добра ствар за нас је што нам трошкове такмичења регулише локална самоуправа, па може да се каже да функционишемо без финансијских проблема“, открио је председник Ратковчана.

„Било би лепо када би наше утакмице пратио нешто већи број гледалаца, али смо свесни да ћемо њихову пажњу привући искључиво добрим резултатима и односом према дресу клуба чије боје бранимо.

У лепој атмосфери и готово идеалним временским условима и одлично припремљеном терену Ратковчани и Новосађани одиграли су занимљиву утакмицу, а колико је долазак Војводине на обележавање века постојања Радничког био пун погодак најбоље су сведочила насмејана лица локалних клинаца, као и оних старијих, истинских љубитеља фудбала.

А. Предојевић

Раднички 1918 - Војводина 0:9 (0:5)

РАТКОВО: Стадион Радничког, гледалаца 300, судија: Јанковић (Оџаци), стрелци: Гојков два, Срећковић два, Бједов два, Фофана, Арсић и Виг (аутогол).

РАДНИЧКИ 1918: Јовановић, Н. Лазаревић, Радојичић, Остојић, Кесић, Милуновић, Кувељић, Кардинал, Ј. Алексић, Гвозденовић, Петковић. Играли су још: Спасић, М. Алексић, Ивовић, Нововић, Мушикић, Сантрач, Виг.

ВОЈВОДИНА: Симић, М. Лазаревић, Веселиновић, Саничанин, Хухумис, Ахчин, Ђурић, Арсић, Гојков, Срећковић, Фофана. Играли су још: Старич, Граовац, Милојевић, Стојковић, Мирков, Бједов, Гајић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести