ОФК Бечеј 1918 најуспешнији српсколигаш у све четири групе

Каква јесен, сјајна јесен! То би у најкраћем био коментар учинка фудбалера са Тисе током јесење српсколигашке полусезоне.
becej fudbal
Фото: ОФК Бечеј, фото: Приватна архива

ОФК Бечеј 1918 је са укњижена 42 бода најуспешнији у све четири групе Српске лиге, а у својој има чак 11 бодова предности у односу на првог пратиоца Динамо 1945 из Панчева. Истовремено, Бечејци су и убедљиво најефикаснији српсколигаш, постигли су 48 голова, а са само девет примљених су међу екипама са бољом одбраном. Тек сада је велики жал за јединим поразом, који су доживели пред својим навијачима од Панчеваца.

„Да се разумемо, у спорту нема непобедивих. Неповољно по нас је то што смо изгубили од највећег ривала у трци за пласман у виши степен такмичења, јер су бодови у таквим окршајима двоструко вредни. После анализе, установили смо да пораз није стигао због наше слабе игре. Сплет околности је био такав да смо примили гол из првог и последњег напада гостију. Они су имали укупно три шансе и постигли су два гола, а ми седам прилика и ниједанпут нисмо нашли лопти пут до мреже. И то је фудбал“, враћа се шеф стручног штаба Јовица Лакић на једину јесењу рану.


Терет изнели стартери

Дрес Бечејаца у минулој полусезони носило је укупно 17 фудбалера, али највећи део терета изнела је стартна постава: Марко Живков (свих 15 утакмица одиграо), Владан Воргучин (15), Немања Краговић (15), Чедомир Томчић (14), Немања Станојев (12), Марјан Цветковић (12), Дејан Рахић 15, Александар Мирков (15), Младен Ковачевић (15), Огњен Ђуричин (15), Коста Алексић (15). Од преостале шесторице играча, највише пута је улазио у игру Немања Васин (14), затим Александар Бабић (10, једанпут стартер), Шандор Михалец (10, 2), Ален Јанковић (6, 4), Бојан Ћулум (4) и Давор Јелић (3).


Бечејци су, иначе, повратници у српсколигашки фудбал, где су били пре једне деценије. Али, онда су имали опадајући тренд, јер су после елитне и друголигашке конкуренције стигли у српсколигашке воде, а сада су узлазном путањом стигли до трећег ранга такмичења. Нешто старији љубитељи фудбала у граду крај Тисе сећају се сличног путешествија пре 27 година. Тада су Бечејци били чланови Међурепубличке лиге и са рекордна 54 бода изборили пласман у Другу лигу, а већ наредне сезоне и у елиту.

„Ушли смо у сезону као новајлија, али се већ после неколико првих кола видело да можемо да се укључимо у борбу за сам врх. Играли смо читаве полусезоне уједначено добро, сигурно у фази одбране и ефикасно у нападу. Стартни састав смо ретко кад мењали, јер смо добрим дозирањем тренинга избегли повреде. Жао нам је што на пролеће у тиму неће бити Огњена Ђуричина, који је са Младеном Ковачевићам чинио убојити тандем. Али, разумемо његову жељу за доказивањем, а суперлигашки фудбал је за младе фудбалере велики мамац. Желимо му све најбоље у Спартаку, а нама остаје да нађемо адекватну замену током зимске паузе“, јасан је успешни кормилар тиског брода Лакић.

Важан параметар у стварању спортског успеха је и синхорнизација свих клупских структура. Председник Драган Кнежев, искусни привредник и релативно млади спортски радник, окупио је врло амбициозне људе око себе и синергијом се кренуло у нимало лак задатак. Спона између играча, стручног штаба и руководства клуба био је спортски директор Дејан Станојев.


Тандем на коти 16

Огњен Ђуричин и Младен Ковачевић су полусезону завршили на коти 16, постигли су по трећину укупно датих голова, а преостале су дали Коста Алексић 5, Александар Мирков 3, Дејан Рахић, Чедомир Томчић и Марјан Цветковић по 2, Александар Бабић један, а један гол је био аутогол играча Црвене звезде.


„Презадовољни смо оствареним резултатима и играма које су младићи пружали на терену. На жалост, нисмо могли да задржимо јесење издање. Ђуричин је отишао у Спартак, али се надам да ће сви остали остати. Планирамо да нађемо адекватну замену за Ђуричина, али и да појачамо конкуренцију на позицији штопера и у везном реду. Међутим, не журимо. Све ћемо добро изанализирати и тек онда донети одлуку. Тако је било и летос и показало се да нисмо погрешили, јер су новајлије Ковачевић, Мирков и Цветковић све време били у стартној постави, а млади Бабић и Јанковић су добијали повремено прилику. Исто важи и за стручни штаб. Ангажовали смо младог, врло амбициозног и квалитетног тренера Јовицу Лакића, вратили у стручни штаб Далибора Новчића, а са голманима успешно ради Милош Андрић. Ипак, најјача карика у клубу је председник Драган Кнежев са својим сарадницима, јер неуморним радом из дана у дан ствара све боље услове за такмичарски погон, али не заборавља ни потребе навијача“, истиче спортски директор Станојев.

Нису Бечејци одмах распустили екипу. Предстоји им пријатељско одмеравање снага са прволигашем ТСЦ из Бачке Тополе. Утакмица се игра у петак од 13 сати на стадиону у Бачком Градишту.     

В. Јанков

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести