„Орлови” слетели у елиту и најавили могућности за Мундијал

БЕОГРАД: Фудбалска репрезентација Србије у последњем колу Дивизије Б Лиге нација у Ослу савладала је Норвешку (2:0) и освојила прво место у групи.
f
Фото: Slavlje naših reprezentativaca na stadionu Uleval/FSS

У наредном издању Лиге нација наша репрезентација играће у елитном рангу, уз то обезбедили смо други шешир у жребу  квалификације за Европско првенство – и треће, даје нам прилику да кроз бараж изборимо пласман на ово такмичење, ако у томе не успемо  у регуларном делу.  У Ослу играли смо сјајно, у већем делу сусрета контролисали смо игру. Кратким пасовима, зауставили смо нелете "викинга" и онда једноставним акцијама угрожавали гол не баш сигурног голмана Ниланда. На крају меча задовољан је био и наш селектор Драган Стојковић.

- Ми увек тежимо ка победи, наша жеља да играмо атрактиван и нападачки фудбал. Направили смо лепе ствари, захваљујући здравој групи играча која разуме тактичке замисли. Видели сте невероватну солидарност на терену и радост после другог гола. То много говори – рекао је селектор Драган Стојковић.

Осврнуо се, потом, Пикси и на саму утакмицу.

- Имали смо малих проблема у старту утакмице. Касније смо развили нашу пас игру, видели сте идеју коју желимо да покажемо. Дошли смо до предности и заслужене победе. Одиграли смо још једну бриљантну утакмицу.


Лакши жреб за Европско првенство

После победе над Норвешком репрезентација Србије сврстана је у други шешир за жреб за Европско првенство, који је на програму у наредну недељу. Ево и састави шешира:

Први шешир: Холандија, Хрватска, Шпанија, Италија, Данска, Португалија, Белгија, Мађарска, Швајцарска, Пољска.

Други шешир: Француска, Аустрија, Чешка, Енглеска, Велс, Израел, Босна и Херцеговина, Србија, Шкотска, Финска.

Трећи шешир: Украјина, Албанија, Норвешка, Словенија, Република Ирска, Исланд, Црна Гора, Румунија, Шведска, Јерменија.

Четврти шешир: Грузија, Грчка, Турска, Казахстан, Луксембург, Азербејyан, Косово, Бугарска, Исланд, Северна Македонија.

Пети шешир: Словачка, Северна Ирска, Кипар, Белорусија, Литванија, Гибралтар, Естонија, Летонија, Молдавија, Малта.

Шести шешир: Андора, Сан Марино, Лихтенштајн.


Селектор је на крају поентирао реченицом о начину на који је извојевана победа.

- Ако дуге лопте могу да победе технику онда ја не разумем фудбал – поручио је Драган Стојковић.

Капитен Душан Тадић је поново био међу најбољим актерима на терену, беспрекоран у прегледу игре, правовременим пасовима, са лоптама које имају очи.

- Знали смо да је финале, да нам само победа доноси бенефите. Од почетка смо тако поставили игру. Норвежани су имали само једну прилику на почетку, поставили смо игру и полако почели да преузимамо контролу. Први гол је био плод брзе игре и модел како треба да наступамо.

Душан Влаховић је постигао јако важан гол за нашу екипу и окренуо утакмицу дефинитивно на нашу воденицу. Тај погодак му је био преко потребан после тешких дана које је прошао у Јувентусу.

Фото: Aleksandar Mitrović/FSS


Нестварне бројке Митрогола

Александар Митровић игра ове године у животној форми. Без обзира да ли се ради о дресу Фулама или репрезентације Србије, противничке одбране за њега немају решења.

Нападач Србије је у свега неколико дана Скандинавцима поделио лекције - прво шведским викинзима у Београду, а потом и Норвешким.

Првима је је сместио три лопте у мрежу, другима једну, али довољно да потврди велику победу "Орлова" на Улевал стадиону од 2:0.

Не само што је тај гол био јубиларни, 50. у дресу репрезентације, већ је додатно повећао свој рекорд који ће, ако овако настави, дуго бити недостижан.

И да све буде интересантније, тих 50 голова постигао је на 76 утакмица, чиме је, како су већ констатовали европски и светски медији у вечери победе у Ослу, надмашио и Кристијана Роналда и Лионела Месија.

Митровић је гол машина - посебно откако је постао становник Лондона. "Митрогол", како га навијачи зову од миља, постигао је 100 голова на 151 лигашком мечу за екипу Фулама, што у Чемпионшипу, што ове сезоне у Премијер лиги.

Ипак, једна ствар је веома упадљива, када су у питању његови наступи у последњих годину дана. Бројке показују да је Митровић константан што се тиче постизања голова.

Ако се гледа његов учинак у квалификацијама за Мундијал у Катару, ту има сјајан учинак од гола по утакмици - на осам мечева постигао је исто толико голова.

Када је реч о Лиги нација, ту је још јачи - на пет утакмица постигао је шест голова!

Доказ да и у Премијер лиги све иде у истом маниру - на седам мечева ове сезоне, постигао је шест голова и други је на листи стрелаца, заједно са Харијем Кејном, испред је једино Ерлинг Халанд који је у уторак увече наишао на српски зид.

Митровић уз то има у репрезентацији и сјајног партнера у нападу - Душана Влаховића и они су велика нада навијача Србије за предстојећи Мундијал.


- Јако смо срећни и задовољни. Увек смо ишли на победу, играли нашу игру. То је наш стил, ово је круна свега. Сигурно да нам нападачка игра одговара, тај стил нам одговара, играмо храбро, не бојимо се никога, слушамо селектора шта нам каже. Надам се да ћемо наставити овако – рекао је сјајни нападач.

Александар Митровић постигао је јубиларни 50. гол за репрезентацију.

- Знали смо да ће бити тешко против квалитетног ривала, али циљ је био да победимо и то смо успели. Били смо бољи са лоптом, имали више шанси и заслужено победили – рекао је фудбалер Фулама.

Снажни нападач детаљније је појаснио на шта је мислио.

- Играмо тако да нико не би желео да му Србија буде противник. Остварили смо велику победу, освојили прво место и сада се селимо у Групу А где се налазе најбоље европске репрезентације.


Сви учесници Фајнал-фора

Фудбалске репрезентације Хрватске, Холандије, Италије и Шпаније играће на завршном турниру Лиге нација. Турнир ће се играти по принципу Фајнал-фора (полуфинала, финале и треће место), а на програму ће бити од 14. до 18. јуна наредне године.

Последња селекција која је обезбедила пласман јесте Шпанија, која је у директном дуелу славила у Португалу, голом Морате (1:0). Што се тиче Хрватске, она је победом у Бечу (3:1) групну фазу завршила испред Данске, Француске и Аустрије. Холандија је била најсигурнија, завршивши групу са 16 бодова, шест више испред другопласиране Белгије. Пољска, а нарочито Велс били су далеко.

На крају, Италијани су победом у Мађарској (2:0) прошли групу смрти, управо испред наших северних суседа, али и Немачке и Енглеске.

Ко чека Србију у А Лиги

Фудбалери Србије у наредном издању Лиге нација играће по први пут у елитној, А дивизији. Поред "орлова" у највишем рангу игра још 15 националних тимова. Из Б Лиге нација, заједно са Србијом, у одабрано друштво су се попели Шкотска, Израел и Босна и Херцеговина.

У А лиги су остали Хрватска, Данска, Француска, Шпанија, Португалија, Швајцарска, Италија, Мађарска, Немачка, Холандија, Белгија, Пољска.

Формат је такав да се праве четири групе по четири. Из сваке првопласирана иде на завршни турнир, док последњепласирана испада у Б дивизију. Наредно издање Лиге нација играће се 2024. године.


Поново је Митровић погодио када је било најважније, дуплирао вођство Србије и тако најавио ново велико славље.

- Важна победа за све. Добро смо играли, контролисали игру, створили доста прилика. Изгледамо добро као тим и то је најважније. Идемо даље, трудићемо се да побеђујемо, сада се окрећемо ономе што нас очекује у Катару – поручио је голгетер ,,орлова“.

И. Лазаревић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести