Партизан надиграо Звезду у 154. вечитом дербију

Партизан је славио у 154. Вечитом дербију победу којом је избрисао Звездиних “+3”. У солидној фудбалској представи црно-бели су били спретнији и конкретнији и заслужено су по други пут у сезони савладали актуелног шампиона.
partizan i zvezda
Фото: FoNet/Aleksandar Barda

Можда је ово био један од бољих дербија у последњих неколико година, а свакако да амбијент није био прави. На трибинама се окупило тек нешто више од 25.000 гледалаца, није изостао ни уобичајени “декор” попут обиља пиротехнике, навијачких обрачуна, паљења столица...

На крилима убојитог тандема Леонардо-Тавамба Партизан је успео да матира црвено-беле који очигледно нису у правој форми. Чињеница да је наду Партизану за освајање титуле давала само победа можда је и креирала ток утакмице.

Thumbnail

Фото: FoNet/Aleksandar Barda

У стартним поставама није било изненађења. Кренуло је на обе стране заиста жестоко, што је и био доказ да оба тима желе тријумф. Већ у 2. минуту после корнера Канге добро је скочио Ле Талек и покушао главом али је замало био непрецизан. Узвратили су гости са два везана корнера, а у 9. минуту велика шанса за Партизан. Тавамба је проиграо Ђурђевића који је побегао Звездиној одбрани, са неколико метара топовски шутирао, али право у Манојловића.

Звезда је у првих 15 минута извела чак пет корнера, али су црно-бели стигли до вођства у 21. минуту. После прекршаја над Леонардом неколико метара од казненог простора Бразилац је показао своје мајсторство. Сјајно је извео слободан ударац, преварио Манојловића за - 0:1, и свој 18. гол у првенству.

Ритам меча није падао, а Звезда је кренула још агресивније. У 25. минуту Боаћи спретно шутира главом, али је и Кљајић на висини задатка. Ређале су се акције као на филмској траци, и у 28. минуту нови “зицер” не користи Ђурђевић, Манојловић излази као победник из овог дуела.

Партизан је покушао да нешто мирнијом игром чува предност, док је домаћин јуришао са намером да што пре изједначи резултат. Направио је Ристић у 34. минуту “дар-мар” у шеснаестерцу Партизана, али Канга и Боаћи нису одреаговали на прави начин. Покушао је нешто касније и Канга из слободног ударца са приличне удаљености, али је Кљајић опет био добро постављен.

После узбудљивог првог дела и у наставку је било “ватре”. Кренула је Звезда добро, и у 48. минуту обезбедила изједначење. Канга је пронашао Руиза, а овај правовременом асистенцијом омогућио Боаћију да се упише у листу стрелаца.

Након шока који је завладао у редовима Партизана чинило се да Звезда контролише игру. Ипак, брзо су се пулени Марка Николића вратили у ритам. У 68. минуту црно-бели су поново водили. Након корнера у великој гужви најбоље се снашао Тавамба који је главом матирао Манојловића, који је у претходном минуту спасао сигуран гол после ударца Леонарда. Било је протеста од стране Звездиних играча да је Тавамба направио прекршај над Манојловићем или чак играо и руком, али се судија Грујић није на то освртао, показао је на центар.

Thumbnail

Фото: FoNet/Aleksandar Barda

Заиста је Камерунац у редовима Партизана корпулентни Тавамба био нерешива енигма за одбрану Звезде. Такође њему уз раме и надахнути Леонардо који је у 79. минуту својим другим погодком ставио тачку на овај меч. Била је то муњевита контра гостију “резервиста” Ђуричковић проиграо је Леонарда који је маниром расног голгетера пребацио Манојловића за коначних - 1:3.

Партизан је и други пут у сезони савладао Црвену звезду и са пуно оптимизма покушаће да у наредних шест кола можда и стигне до лидерске позиције. Ипак, црвено-бели и даље држе све у својим рукама јер у случају максималног учинка и истоветног бодова на крају титула неће променити власника.

З. Рангелов

Црвена звезда - Партизан 1:3 (0:1)

БЕОГРАД: Стадион Рајко Митић, гледалаца 26.112, судија: Грујић (Ниш) Стрелци: Боаћи у 48. за Црвену звезду, а Леонардо у 21. и 79. и Тавамба у 68. минуту за Партизан. Жути картони: Ле Талек, Боаћи и Фримпонг (Црвена звезда), а Евертон и Леонардо (Партизан).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Манојловић 7, Петковић 6, Фримпонг 6, Луковић 6, Ристић 7, Доналд 7, Ле Талек 6, Плавшић 6 (Сикимић), Канга 7, Руис 6 (Срнић), Боаћи 7.

ПАРТИЗАН: Кљајић 7, Вулићевић 7, Остојић 7, Миленковић 7, Милетић 7 (Радин), Евертон 7, Јевтовић 7, Јанковић 7 (Ђуричковић), Леонардо 8, Ђурђевић 7, Тавамба 8 (Косовић).

Николић: Нисмо узели пехар; Божовић: Тавамба разлог пораза

БЕОГРАД: Тренери Црвене звезде и Партизана, Миодраг Божовић и Марко Николић, сложили су се у оцени да је Леандре Тавамба био одлучујући фактор у заслуженој победи црно-белих (3:1) у 154. вечитом дербију.

"Честитао бих Звезди на гостопримству, а мојим играчима на важној и великој победи. У великој смо серији од 28 утакмица без пораза, међу којима је три пута против Звезде, уз две победе и реми. Није им било лако да играју под притиском, била је игра нерава, али и демонстрација квалитета оба тима. Лепо је играчима Партизана вечерас, пуно се радују, али ништа нисмо освојили", рекао је Николић на конференцији за медије на стадиону Рајко Митић.

Thumbnail

Фото: FoNet/Aleksandar Barda

Он је упозорио своје играче да нису освојили пехар и да нема пуно времена за славље, због густог распореда.

"Није финале, није се додељивао пехар и има још да се игра. Заслужено смо славили, победа је чиста као суза. Сви верујемо у титулу, систем нам иде на руку, иако смо једини од 16 клубова били против њега. Изједначени смо на табели са Звездом, играчи верују као и ја, скидам им капу за менталну чвртстину", поручио је Николић.

Он није желео превише да похвали јунака победе Леандреа Тавамбу, истакавши да је био запажен.

"Добро је играо... Видео сам и Радина који је ушао 10 минута и одрадио одличан посао, видео сам Остојића, Вулићевића... Нисам тај који ставља појединца испред тима, а суд о његовој игри дала је публика и не треба му моја похвала, ту сам само када треба да се критикује".

Његов колега са клупе Црвене звезде Миодраг Божовић није био изненађен поставком Николића са два нападача Урошем Ђурђевићем и Тавамбом.

Thumbnail

Фото: FoNet/Aleksandar Barda

"Није нас изненадио Партизан, играо је у истој формацији прошли меч. Врло је тешко носити се са Тавамбом, јак је и висок, у ваздуху не може да му се приђе и то је један разлога зашто смо изгубили", рекао је Божовић.

Божовић наглашава да је Звезда и даље прва на табели и да држи све у својим рукама.

"Дерби је био добар, без обзира колико се критикују игре два тима. Још увек држимо судбину у својим рукама, сад морамо да покажемо колико смо јаки и велики.

Једноставно, Партизан је био бољи, агресивнији и више желео победу", закључио је Божовић.

Сукоб Канге и Евертона, полиција реаговала

БЕОГРА: Фудбалер Црвене звезде Гелор Канга и Евертон Луиз из Партизана сукобили су се у тунелу после утакмице на стадиону Рајко Митић.

Играчи два тима, редари и припадници полиције морали су да реагују и смире двојицу ратоборних фудбалера.

Инцидент је потврдио дефанзивац Партизана Бојан Остојић, истакавши да је Канга насрнуо на Евертона.

"Није било удараца. Све је то нормално када је у питању дерби", рекао је Остојић новинарима.

Тренери Црвене звезде и Партизана Миодраг Божовић и Марко Николић на конференцији за медије нагласили су да нису видели чарке између Габонца и Бразилца.
 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести