Партизан, освајањем дупле круне, преузео примат од Црвене звезде у српском фудбалу

Утакмицом финала Купа Србије стављена је тачка на сезону коју ће истински љубитељи фудбала желети што пре да забораве. Зелени терен и дешавања на њему, отишли су у други план, лопта је морално посрнула, а сада је на потезу  Етичка комисија која треба да утврди ко се огрешио о Кодекс понашања.
fk partizan, foto fonet aleksandar barda
Фото: FoNet (Aleksandar Barda)

Завршна представа Купа требало је да разреши и неке спортске дилеме, да одговори ко је бољи током 90 минута борбе за трофеј. Партизан је славио, у своје витрине унео је шесту дуплу круну у историји и сезону пуну падова и посртања претворио у суперуспешну. На другој страни, Звезда уздрмана нереалним очекивањима да може до групне фазе европских такмичења, смогла је снаге да у домаћем дворишту побеђује, а систем се распао у финишу након пораза од Вождовца. Отишао је тренер Божовић, али Бошко Ђуровски није имао чаробни штапић и, уместо у клупском музеју већ виђених одличја, остала су празна места.

Чињеница је да вечити ривали имају саставе приближних квалитета и вредности. Пошто је резултат у спорту меродован, црно-бели имају примат јер су у четири директна дуела остварили три тријумфа, уз један реми. Пригрлили су оба пехара и тако обезбедили доминацију на домаћој позорници.


Шта то беше фер-плеј

Челници Звезде нису били присутни у свечаној ложи на стадиону у Хумској. Огласили су се касније ванредном конференцијом.

„Нажалост, то је њихова срамота. Показали су своје право лице. Партизан је на терену показао да је најбољи у Србији. Нисмо имали никакав контакт, не знам зашто нису дошли. Меч је организовао ФС Србије, а не Партизан. Они се нису појавили. То иде њима на част, њихова је срамота“, прокоментарисао је генерални директор црно-белих Милош Вазура и додао да би руководство његовог клуба сигурно пружило подршку екипи да се сусрет играо на Маракани.


Чини се да је управо финале Купа показало да за нијансу већи индивидулани квалитет црно-белих односи превагу на тасу. Желела је Звезда силно победу,  имала јалову инцијативу, своје шансе није искористила, примила је гол из прекида и погнуте главе напустила Хумску.

„Били смо бољи тим током читаве утакмице, не само на почетку. Партизан је морао да игра на контранападе. Нисмо имали среће, примили смо гол из прекида. Ипак, ја сам поносан на своје момке. Нажалост, ове сезоне нисмо узели ни један трофеј“, осврнуо се на финални дуел тренер Звезде Бошко Ђуровски одмах по завршетку утакмице.

А, онда је променио плочу, када је сазнао за званични став клуба.

„Нисмо могли против 12 ривала, нисмо научени да побеђујемо и играмо у таквој ситуацији. Судија нас је покрао, уништио самопоуздање, није свирао један-два пенала и још много прекршаја“, предомислио се Ђуровски.

Мирним тоном тренер црно белих Марко Николић је сублмирао сезону за памћење.

„Партизан био бољи у финалу, требало је да постигнемо више голова. Већ до 60. или 70. минута могли смо да решимо меч у своју корист. Били смо емотивно и физички испражњени након прославе првенственог трофеја, што се видело у финишу. Честитам играчима и управи на шестој дуплој круни у историји клуба. Наставили смо низ непобедивости, ово је била 37. утакмица у серији непобедивости. Три пута смо победили Црвену звезду, уз један реми, а то ваљда све говори. Сада имамо две недеље паузе и онда настављамо с радом“, закључио је Николић.


Никола Миленковић: Остварио сам своје снове

У својој последњој утакмици за Партизан, 19-годишњи дефанзивац Никола Миленковић је голом пресудио Црвеној звезди и тако у финалу Купа Србије донео дуплу круну црно-белима, чији дрес више неће носити од овог лета.

„Ово сам само могао да сањам. Рекао сам још средином сезоне, када се знало да прелазим у Фјорентину, да ми је жеља да се опростим дуплом круном и да постигнем гол у дербију. Једноставно, све своје снове сам остварио. Стварно, осећам се заиста сјајно“, истакао је Миленковић.

Уз много мука је Партизан славио у финалу Купа.

„Било је превише шанси на обе стране. Ми смо имали боље прилике у првом полувремену, у другом нас је Звезда мало стисла, али смо издржали све и на крају заслужено освојили и други трофеј у сезони. Ми смо шеста генерација која је успела да то оствари од настанка Партизана и, ето, ушли смо у историју“, закључио је поуздани млади штопер, који каријеру наставља у “калчу”.


Како ће шампион ојачати тим за предстојеће квалификације за Лигу шампиона, остаје да се види, односно кога ће моћи од ударних игли да задржи или ангажује права појачања. Задатак нимало једноставан услед незавидне финансијске ситуације у Хумској.

Врело лето чека и Звезду. На предстојећој Скупштини мандате ће проверити актуелно руководство које је већ најавило акцију рушења председника ФСС Славише Кокезе, који је означен као “непријатељ број један  који клуб руши две године”. Уз све то, тим ће бити осетно реновиран.

Зоран Рангелов

 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести