Полуфинале СП: Дуел Француске и Белгије, финале пре финала  

И пре почетка Светског фудбалског првенства у Русији Француска и Белгија су били међу фаворитима, а после четвртфиналних окршаја  стручњаци су њихов полуфинални дуел  означили као – финале пре финала.
Rusija 2018. Foto: promo
Фото: Русија 2018. Фото: промо

Већина фудбалског света сматра да су Француска и Белгија прилично квалитетнији од Хрватске и Енглеске који ће се у среду борити за велико финале. Белгијанци су у досадашњем делу такмичења играли одлично, свих пет утакмица решили у своју корист, док су Французи уз четири победе играли нерешено са  Данском, када су већ били обезебдили пролаз из групе и  играли са резервним тимом. Према букмејкерима, Французи су у малој предности  и то пре свега зато што један од кључних играча Белгије Томас Муније нема право наступа због картона. 

-  Шансе за победу су пођеднаке  Биће то сјајан меч, одлучиће нијансе, можда и голмани.  И ми и Белгијанци играмо  случно, имамо по  врло јаког играча у везном реду, код нас је то Канте,а код њих Висел. Сличан нам је и напад, Грзиман и Азар праве разлику, а у самом шпицу су и исти типови фудбалера – Жиру и Лукаку. Видећемо како ће то бити на терену  спремни смо за велики окршај, надам се да ћемо ми победити – каже селектор Дидије Дешамп  и у табору белгијске репрезентације су оптимисти иако су у досадашња два меча на светским првенствима славили француски фудбалери. А последњи пут су се две селекције састале 1986. године у Мексику,  када  су „галски петлови” у борби за треће место савладали „црвене ђаволе” чак са 4:1.

Фото: Капитен Белгије Еден Азар игра у врхунској форми Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI

- Традиција у овој утакмици ништа не значи. Одлука о финалисти пашће на средини терена, а  ми и Французи изузетну пажњу поклањамо организацији игре. Нама ће  Муније јако недостајати, док се њима у тим враћа Матуди. Увежбавали смо и прекиде, показало се да је скок игра на Мундијалу јако важна  Учинићемо све што је у нашој мићи да се пласирамо у финале – најавио је селектор Роберто Мартинез.  Атмосфера у табору француске репрезентације је одлична. Нема повређених,а чини се да је најгласнији центарфор Оливије Жиру, који никако не може да схвати да  је некадашњи репрезентативац Француске Тјери Анри у стручном штабу Белгије.

Фото: Француз Мбапе је један од играча који би могао да одлучи утакмицу у Санкт Петербургу Фото: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

- Доказаћемо да је Тјери Анри погрешио и да је одабрао погрешан тим – каже Оливије Жиру.- Тврдим  да имамо бољу екипу од Белгије и сигуран сам  да ћемо ми играти у финалу.  Белгијанци се уздају и у чињеницу да су једини на Мундијалу забележили пет победа и да су до сада чак 14 пута погодили противничку мрежу.  - Много смо радили да бисмо стигли до полуфинала – истиче капитен  Еден Азар. – Нећемо да станемо овде, наш циљ је титула. У серији смо од 23 утакмице без пораза, што, ипак, нешто значи. Знамо све о Французима, тајни нема, уосталом, многи од нас из обе екипе наступамо у истим тимовима. Биће то помало и шаховска партија, али смо ми  уверени да смо ми ближе финалу.

          Г. Ковач

Куња на центру

САНКТ ПЕТЕРБУРГ:  Стадион Санкт Петербург, капацитет 69.000 гледалца, судија: Андрес Куња (Уругвај). Почетак утакмице у 20 часова

ФРАНЦУСКА: Лорис -  Хернандез,  Умтити, Варан, Павар -  Канте,  Погба -  Матуиди, Гризман, Мбапе – Жиру

БЕЛГИЈА: Куртоа - Вертонген,  Компани, Алдерверелд – Караско, Витсел, Де Брујне, Чадли – Е. Азар,  Лукаку​

Енглеска лига најјача

У Русији су остале још четири репрезентације и 92 фудбалера.  Интересантно је да готово половина од тих играча, чак њих 40 игра у енглеским клубовима, потом следе екипе из Шпаније и Француске са по 12,а у немачкој Бундес лиги игра 9 фудбалера. Из италијанских клубова их  је 8, а по два из хрватских, белгијских и кинеских. Најбројнији су фудбалери Тотенхема, чак њих 9 игра у завршници Мундијала, Сити и Јунајтед имају по 7, а Челси пет.

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести