Представила се нова Управа ФК Војводине

Ново руководство Фудбалског клуба Војводина са Војиславом Гајићем на челу, данас је уприличило дружење с представницима медија, најавивши да ће то бити уобичајена пракса, бар два пута месечно, како би спортска јавност из прве руке била правовремено и ваљано информисана.
Nova Uprava FK Vojvodine sa Nemanjom Vučićem/R. Hadžić
Фото: Р. Хаџић

Поред Гајића, конференцији су присуствовали генерални директор Душан Бајатовић и спортски директор Никола Лазетић.

– То је новина коју ћемо од сада да поштујемо и практикујемо. Добар део дугова је сређен, за годину-две би све требало да буде решено, након тога ћемо ићи у суфицит, а то је могуће уз помоћ спонзора. Свим повериоцима бих поручио да нико није заборављен и сви ће бити намирени као што је то нормално, али свима хоћу да кажем да буду стрпљиви јер је стабилизација на помолу – рекао је председник Војводине Војислав Гајић.

Стабилизација ће се спроводити у неколико фаза.

– Прво треба да смањимо средства за издатак прве екипе и појачамо резултате, иако звучи чудно то је могуће, наш задатак је да за годину и по дана морамо да смањимо око милион и по евра. Занимају ме само прва четири места, остало води у моју оставку. Видећемо да ли ћемо да већ у првој години да се ојачамо и пласирамо у групну фазу Лигу Европе, што би био историјски резултат клуба. Почели смо радове у ФЦ "Вујадин Бошков" и то ће се довести до перфекције. Омладинска школа мора да претрпи реконструкцију и не можемо више да чекамо до 18. године да играчи потписују професионалне уговоре, они тада већ оду, а то ћемо мењати. За то ће наравно бити задужен Никола Лазетић – појаснио је Гајић. Он је додао да ће нови тим дати све од себе да испуни обећања сто одсто, па чак и више, подсећајући да ако већ следеће године Војводина не буде међу четири места поднеће оставку. – Ако не желите да будем председник и следеће године онда будите пети.


Бајатовић синоним за паре

Кад су појачања у питању очи су упрте и у директора.

– Кад видите мене онда одмах видите и паре – у шали је прокоментарисао Бајатовић. – Ми се оријентишемо на квалитет, Војводина хоће квалитет и финансијску стабилност. Ово сада помаже држава, договорили су се ако имају Звезда и Партизан, морамо и ми да имамо. Нећемо се разбацивати. Улажемо у новац и резултат, ако играте Европу - одмах је и новац већи. У Војводини је било проблема са квалитетом уговора. Онај ко дође у Војводину имаће гарантоване уговоре и све ће бити у реду. Војводина ће бити фабрика резултата и фудбалера, да можемо сами да се издржавамо – сматра Бајатовић.


У претходних годину и по дана, открио је генерални директор Душан Бајатовић, у стабилизацију клуба уложено је око седам милиона евра од спонзора и привреде, нешто мале од продаје играче, што је негде око 80 одсто од финансијске консолидације.

– Доста је потрошено на старе дугове и очекујемо да са доласком нове управе будемо мање оптерећени. Конкретније, потрошили смо 60 одсто новца на дугове пре 2016. године. Од 1,7 милиона евра потрошено је 980 хиљада евра на старе дугове. Стање је запуштено, биће вештија привредна екипа унутар самог клуба, несугласице никоме нису користиле и сада је све на свом месту – изнео је Бајатовић.

У ФК Војводина имају велике планове и амбициозне спортске циљеве.

– Важна вест је да смо решили имовинско-правне проблеме за Вујадин Бошков. Ускоро ће се укњижити у власништво ФК Војводина. Ниједан клуб у Србији нема такве услове као ми и морамо то да искористимо. Кажу да у капиталистичком свету постоји свето тројство: БМВ, Мерцедес и Ауди, овде постоје Звезда и Партизан, а треба да буде и Војводина. Сада имамо и срчанију екипу.

Потом се Бајатовић захвалио држави Србији на помоћи, кроз Србијагас, што кроз другу помоћ, где су делу подршке дужни Граду Новом Саду.

– Правимо нови стадион Карађорђе на истом месту. Инвестиција вредна 25 милиона евра. Пројектовање ће платити "Србијагас", поклонићемо тај пројекат Новом Саду, град ће бити власник. Има део простора који ће бити градски, а стадион са 16.800 места по свим најбољим европским и светским стандардима ће бити изграђен веома брзо. Биће замењена трава (већ од уторка). Биће урађена два вештачка терена на Ветернику, то ће бити прави стадион без атлетске стазе, биће померен 25 метара поред Променаде, биће два нивоа подземне гараже, паркинг места, прстенови безбедности, моћи ће да доће било који британски, француски или немачки клуб. Тендери ће почети већ крајем септембра-октобра, то ће држава Србија водити, град ће контролисати, а кад то буде изграђено - надам се да ће бити предато на управљање ФК Војводина, уз дужно поштовање Пролетеру и Кабелу. Ово што смо договорили да се гради смо договорили с навијачима, Скупштина је била мирна, трудићемо се да ту подршку вратимо банкама, привредом и спортским делом – јасан је био Бајатовић.

У Војводини имају решење где ће се играти утакмице док се буде градио нови стадион.

– Видећемо, зависности од типа утакмица, има стадиона около, ту је и Стара Пазова, али надамо се да ћемо брзо то знати. Биће квалитетно решење. Осим овог државног пројекта, гради се и у Бачкој Тополи. Наћемо квалитетно решење.

Фото: R. Hadžić/Sa konferencije za novinare FK Vojvodina

Војводина мора, како каже Бајатовић, да нађе своје место у ФСС, где нису одговарајуће заступљени, као ни у ФСВ, надам се да су све судијске неправде иза нас и да неће бити потребе да полемишемо око тога.

– Војводина је грађански и частан клуб настао пре 105 година. Нећемо бити део кладионица и сличних ствари, побеђиваћемо јер смо бољи, организовани добро и што имамо веће срце – рекао је Душан Бајатовић подржавајући председника Гајића у намери да у наредних годину-две Војводина мора потпуно да се финансијски и резултатски консолидује. Напомињући да ће нова управа све да обезбеди, али то мора и да се врати на одговарајући начин.

Ј. Галић

Никола Лазетић: Немања Вучић стигао међу лале

Иако се очекивало да ће на првој конференцији за медије новог руководства бити представљен шеф стручног штаба, то се није догодило, а спортски директор Никола Лазетић је саопштио да ће његова промоција бити данас на Златибору, где се први тим Војводине налази на припремама. Данас је представљен нови Војводинин играч Немања Вучић, који је у претходне четири године бранио боје Земуна.

– Немања Вучић је потписао уговор са Војводином и долази из Земуна. Ради се о изузетно талентованом играчу, представља будућност нашег клуба. Успели смо да нађемо заједнички језик иако је имао понуде из иностранства, тражио га је и Партизан, али успели смо да га доведемо захваљујући свим амбицијама које смо му предочили. Људи из спортске јавности су доста били скептични. Ето, успели смо – рекао је Лазетић.

Ново појачање Војводинер Немања Вучић истакао је да му је драго што је дошао у Војводину.

– Драго ми је што су ми омогућили да дођем у овако велики клуб. Драго ми је што сам чуо лепе планове и амбиције. Хвала на указаном поверењу, надам се да ћу то све вратити на терену. Хвала Земуну у коме сам доста тога научио и провео четири лепе године тамо – рекао је Вучић.

Потом се Лазетић осврнуо на то шта је до сада урадио.

– Потписали смо уговор са једним од талентованијих играча у Србији Мирком Топићем, иако је његов уговор до сада био проблематичан. Од данас деца Војводине неће моћи тек тако да одлазе, улажемо новац у њих и морамо да живимо од тога. Имамо циљ да продужимо уговор са Михајлом Нешковићем, а играчи као он не могу да одлазе без обештећења. Ту је и спорна клаузула са Дејаном Зукићем, близу смо тога да решимо. Довели смо Николу Дринчића, један од озбиљнијих играча наше лиге, помогао је много Радничком до историјског успеха, показао је озбиљност до сада. Показао је врелу крв и то нам треба као пример свима. Довели смо и Марка Ђуришића који је често оспораван као проблематичан, желимо да му дамо шансу и вратили смо га као дете Војводине и направили смо клаузулу да ће од данас бити прави професионалац и пример, у супротном може да сноси последице – рекао је Лазетић.

Сва деца која су талентована, према Лазетићевим речима, добиће шансу, али без обзира на њихов таленат ако се не буду понашали одговарајући, као што је то пример са Александром Месаровићем, као и они што су остали у Ветернику, неће се више рачунати на њих.

– Желимо да мењамо систем омладинске школе и да играју исто као први тим. Од петлића све до омладинаца, деца ће већ са 14 година морати да потписују уговоре, са 16 већ професионалне, али ће морати да покажу лојалност према клубу и кодексе понашања. Имам још доста играча у плану, довешћемо једно од талентованијих играча Србије, у питању је Јован Кокир, у питању су само техничке ствари. Дошао је крај да само Партизан и Звезда узимају децу са Ветерника, ми хоћемо да покажемо да ћемо од сада то бити и ми ако им дамо боље услове. Имамо у плану штопера и десно крило и тиме ћемо затворити круг појачања.

Како је рекао Никола Лазетић, било је тешко преговарати са тренерима док није постао спортски директор.

– Било би неозбиљно, од доласка на чело клуба смо близу представљања новог шефа. Разговарамо са два-три озбиљна тренера, са једним смо буквално при крају свих договора, очекујем да то сваког тренутка окончамо и даг а представимо екипи на Златибору. То ће бити неко ко је јако одговоран И ко ће моћи да прати наше стратешке циљеве. Поред резултата, мораће да воид рачуна о нашим талентима и будућности клуба – нагласио је Лазетић.

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести