Расистичке увреде играчима Немачке на утакмици са Србијом

БЕРЛИН: Немачка полиција покренула је истрагу против навијача који су на утакмици репрезентација Немачке и Србије расистички вређали немачке репрезентативце страног порекла.
Nemacka Srbija/Fonet
Фото: FoNet

На расистичко вређање указао је немачки спортски новинар Андре Фоигт, који је о испадима немачких навијача против Лирој Санеа поставио видео на друштвеним мрежама.

Његова објава брзо се раширила преко друштвених мрежа, а и многе његове колеге подржале су његов став да такви испади не смеју да се догађају на стадионима.

"Иза мене су седели људи који нису сигурно дошли на стадион због фудбала, већ због пића. То су била три младића, који су у првом полувремену говорили само глупости. У читавом сектору се приметило да нико није желео да буду међу њима", пренео је Фоигт.

У другом полувремену, према његовим речима, ситуација је ескалирала.

"Сваки пут када би Сане добио лопту они су му упућивали увредљиве називе као ''црнчуга'', ''Бимбо'', док су Илкаја Гиндогана називали Турчином и добацивали му на ''псеудо-турском''", додао је он.

Полиција у Волфсбургу, где је одиграна утакмица, покренула је истрагу, а то је потврдио и Фудбалски савез Немачке (ДФБ), који је најоштрије осудио вербалне нападе на Санеа и Гиндогана.

У саопштењу ДФБ се наводи да су ова два репрезентативца на утакмици против Србије "од стране мале групе гледалаца" непрестано вређана.

"Захваљујући једном навијачу ДФБ је, преко купца улазница, успео да открије ''немиле гледаоце''", истиче Савез у саопштењу.

Иначе Фоигт је, након што су му дојадили расистички коментари навијача, њима упутио критике, на шта су они одговорили: "Наше жене силују и то је теби у реду. На Самиту Г20 пале се кола и то је теби у реду".

Фоигт је, преко своје видео поруке, позвао све Немце да, када се овако нешто дешава поред њих, обавезно реагују, јер ако нико не буде тим људима нешто рекао, онда ће то ићи све даље.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести