Руси надмоћни и против Египћана 3:1

Домаћин Светског првенства Русија је потврдила да убедљива победа у првом колу није била случајност и већ после другог кола је елиминисала све недоумице око свог пласмана у елиминациону фазу такмичења, савладавши одличну али ипак не и довољно добру репрезентацију Египта са 3:1
d
Фото: EPA/TOLGA BOZOGLU

Од првог судијског звиждука се играло у веома високом ритму и обострано отворено, тако да смо гледали динамичних и узбудљивих првих пола сата игре са доста повољних ситуација пред оба гола. Како се полувреме ближило крају, добре шансе су постајале све ређе али се и даље пуно трчало на терену. Додуше, мора се признати да су, укупно гледано, више добрих завршних удараца имали Руси, док Египћани, иако итекако јесу стварали шансе, током првог дела игре нису имали ниједан шут у оквир гола. И до краја су мреже мировале и на одмор се, после свега виђеног на терену, отишло с разочаравајућих 0:0 на семафору.

Треба напоменути да је утакмицу као стартер започео и првотимац Ливерпула Мохамед Салах, дефинитивно највећа звезда Египћана, који се успешно опоравио након неугодне повреде у Лиги шампиона и несумњиво је био играч од којег су Руси с ваљаним разлогом највише стрепели.

Али све што су домаћини пропустили у првом полувремену, брзо су капитализовали већ на самом почетку наставка! Притисак Руса од старта и конфузија у одбрани Египта резултовали су у 47. минуту лошом реакцијом Ахмеда Фатхија у сопственом шеснаестерцу, када га је лопта несрећно погодила у колено и завршила иза леђа његовог голмана. Тако је после меча између Пољске и Сенегала виђен још један аутогол у истом дану и Русија је повела са 1:0.

Фото: ЕПА/ETIENNE LAURENT

Ако су код првог гола имали среће, други је био плод школске акције у којој је Денис Черишев у 59. минуту потпуно немаркиран на петерцу из волеја шутирао у небрањени део мреже за 2.0. Тиме се овај руски репрезентативац изједначио са Португалцем Кристијаном Роналдом на врху листе стрелаца првенства са по три постигнута гола. Међутим, још се слављеничка бука на стадиону није ни стишала, а већ је само три минута касније било 3:0 за Русију јер је сјајан гол постигао и Артен Џуба.

Фото: EPA/ETIENNE LAURENT

Египат је после тога кренуо на све или ништа и у 73. минуту им је досуђен пенал, након што је Салах оборен на самој ивици казненог простора. Судија је прво досудио само слободан ударац али је након интервенције ВАР технологије променио одлуку и показао на белу тачку, са које је Салах био прецизан и смањио резултат на 3:1.

Иначе, био је то први гол за Египат на Светским првенствима након 28 година поста али ова репрезентација и даље није успела да забележи прву победу на СП.

Египћани су наставили са покушајима да неким чудом дођу и до изједначења, стварали су прилике али нису умели да постигну још који гол, а притом су својим нападима остављали доста простора за опасне контранападе Руса. Ипак, до краја утакмице се више нико није уписао у стрелце и меч је завршен победом Русије 3:1. Тако ће ће за њих трећа утакмица у групи против Уругваја, коју дочекују са невиђено убедљивом гол разликом 8:1, представљати пуку формалност, док су Египћани овим другим поразом практично изгубили сваку шансу за даљи пласман на овом СП.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести