Сланобарци живе фудбалски сан

Фудбалери Пролетера су за 67 година од постанка ове сезоне, уласкому Суперлигу, исписали најлепшу страницу клупске историје.
Fudbaleri Proletera pred svojim pristalicama potvrdili da su najbolji među prvoligašima/D. Ivanic
Фото: Д. Иванић/Фудбалери Пролетера

Велики ентузијазам, дугогодишњи напоран рад и породична атмосфера учинили су да Ново Сад након пет и по деценија поново има два клуба у елитном рангу такмичења. Крун великог рада и одрицања је пласман у Суперлигу, што је житеље овог дела Новог Сада учинило неизмерно срећним.

Предводник овог колектива био је велики фудбалски ентузијаста Јово Вујановић за чије име се, поред Јове Убипарипа који је животни век посветио Пролетеру, везује успон клуба.Нажалост, Упипарип није дочекао да види свој Пролетер у друштву Звезде, Партизана, Војводине, Спартака... Уз њих, творци новог, модерног Пролетера су  председник Стеван Буљић и директор Горан Антић и велики бриј знаних и незнаних који су увек били уз свој клуб.

Много је оних који су својим чињењм допринели да се на Сланој бари слави пласман Пролетера у Суперлигу, а за ову прилику изводијили смо њих четворицу. Петар Ждеро је од оснивања уз клуб, био је и председник а сада велики навијач. Он није могао, ни хтео да сакрије сузе када је његов омиљени Пролетер савладао Телеоптик и само потврдио пласман у елитни .

- Поносан сам и радостан што је Пролетер мукотрпним радом и великим  одрицањима досегао фудбалске висине. Дисали су играчи заједно са стручним штабом и агилном управом, на челу са Вујиновићем, Буљићем, Антићем, Бераром, једним плућима и након десет година стабилног прволигаког стажа заслужено исписали најлепшу странцу у историју клуба. Никако не треба заобићи покојног Јову Убипарипа који је много учинио да Пролетер буде то што данас јесте. Гледао сам све утакмице на нашем стадиону, ишао сам на неколико гостовањ и сматрам да је Пролетер апсолутно заслужено ушао у Суперлигу - пресрећан је Ждеро.

Фото: D. Ivanic

Највећи успех Пролетера дочекао је на месту секретара стручног штаба Војводине Драгомир Вукичевић, који је од своје десете године уз клуб са Слане баре, као играч, члан стручног штаба, навијач.

- Оно што није успело сјајној генерацији од пре четири године са тренером Ненадом Лалатовићем остварио је врсни тренер  Ненад Ванић са овом екипом. Сплетом непредвиђених околности за длаку нам је тада имакао виши ранг – подсећа тадашњи секретар стручног штаба Пролетера. - Кад год су ми обавезе дозвољавале гледао сам утакмице Пролетера, бодрио екипу, пратио је и радовао се успесима. Свака част и управи која је правим потезима допринела да Новосађани у наредној сезони имају прилику да гледају и уживају у градском дербију.

Један од навијача, раније члан руководства је и Чедомир Стојановић. Као председник Месне заједнице Слана бара и секретар клуба пуно је допринео да клуб стаса за највише домете.

- Увек сам био уз Пролетер, последњих година као навијач.Одлично вођен Пролетер је заиста остварио историјски успех. Пресрећан сам  што је клуб на најбољи могући начин  репрезентовао Слану бару и Нови Сад. Још једном се потврдило да се квалитетним радом може постићи велики успех.Велико је задовољство  бити део овог сјајног спортског колектива о коме се прича  у фудбалској србији – истакао је  Стојановић.

Фото: D. Ivanic/Slanobarci imaju vernu publiku

И Милорад Баварчић је редован пратилац Пролетера.

- Нисам уз клуб од оснивања, али када сам се доселиона Слану бару редовно пратим збивања у Пролетеру. Клуб је из године у годину, паметно вођен, растао и на радост свих нас израстао у Суперлигаша. Заслужили су то момци тренера Ванића јер су заиста били најбољи. Желим им да дуго година играју са нашим најбољим клубовима – поручио је Баварчић.

Ових дана Слана бра живи свој фудбалски сана, а на јесен креће нова прича. суперлигашка надметања са најбољима из целе Србије.

Михајло Поповић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести