У Нишу дерби Суперлиге Раднички - Војводина

НОВИ САД: Ако је судити по резултатима које су постизали у међусобним првенственим дуелима у неколико последњих сезона, фудбалери Радничког из Ниша фаворити су у окршају с екипом Војводине.
vosa
Фото: Momenat iz duela između Novosađana i Nišlija u prošloj sezoni (J. Grlić)

“Реал са Нишаве”, наиме, већ у 12 сусрета заредом није осетио горчину пораза у одмеравањима снага с новосадским црвено-белима, забележивши по шест победа и ремија, уз гол-разлику 15:4, а последњи неуспех доживео је управо на свом стадиону, сада већ у давној сезони 2015/2016. То каже статистика, али је у актуелном првенству тим из Новог Сада променио пуно тога у приступу утакмицама и ривалима, налази се при врху табеле и јасно је, баш као и Раднички, истакао кандидатуру за пласман у европску конкуренцију. Два одлична стручњака предводе данашње ривале, па ће тактичко надмудривање Милорада Косановића и Ненада Лалатовића, између осталог, обележити сусрет који ће и фудбалска јавност широм Србије моћи да види у преносу на првом програму канала Арена спорт.   

Биће то заиста специфична утакмица, јер смо Ненад Лалатовић, Драган Шарац и ја у Нишу провели заиста лепу и успешну прошлу сезону и познајемо се са свима из домаће екипе, рекао је Видак Братић, помоћник Вошиног шефа струке Ненада Лалатовића.

Сада водимо, додао је, новосадски тим и увелико радимо на жељеној реализацији “операције Ниш“.


Традиција уз Вошу

До сада су Раднички и Војводина одиграли 96 званичних утакмица, а традиција је уз тим из Новог Сада. Воша је забележила 43 победе, 28 сусрета завршено је нершеним резултатом, док су Нишлије биле боље у 25 дуела, уз гол-разлику 142:96 у корист Новосађана.

Ипак, када су се дуели два тима играла на стадиону у нишком парку Чаир, Раднички је имао више успеха: у 48 сусрета победио је 20 пута, забележено је 15 ремија, а 13 пута боља је била Војводина.


Знамо да нам на Чаиру неће бити лако, али ћемо, у то сам сигуран, као и увек дати све од себе да остваримо победу и кући се вратимо с осмесима, казао је Братић.

Иако су Нишлије током летњег прелазног рока доста тога промениле у играчком кадру, стручњаци с клупе Воше добро су упознати с квалитетом ривала.

Раднички сада води искусни тренер Милорад Косановић, а у екипи игра и неколицина фудбалера који су у једном периоду каријера носили дрес Војводине. Ту мислим на Дејана Мелега, Лазара Ђорђевића, Стефана Михајловића и Филипа Кнежевића и сигурно је да ће сви они, уколико добију прилику да заиграју, имати мотив више да се покажу у најбољем издању и покушају да нас савладају. Међутим, ми од доласка у Нови Сад знамо шта нам је циљ и сасвим је јасна наша жеља да славимо у Нишу. Данашња утакмица биће дуел између играча два велика клуба, прави дерби кола, а чврсто верујем да имамо квалитет и снагу да наше жеље остваримо.


Косановић: Војводину морамо да поштујемо

Однедавно на тренерској клупи Нишлија седи Милорад Косановић, који је свој успешни пут у српском фудбалу почео управо у Војводини. То га, међутим, посебно не оптерећује пред сутрашњи дуел с црвено-белима.

Пред нама је утакмица као и свака друга, једнако тешка и захтевна, рекао је популарни Косан.

Фото: Милорад Косановић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Војводину морамо да поштујемо, додао је, јер у овој сезони игра она напокон игра веома добро, али сутра смо домаћини, имаћемо подршку наших навијача и даћемо све од себе да дођемо до важне победе.

У екипи имате четворицу некадашњих првотимаца Воше (Мелег, Михајловић, Ђорђевић и Кнежевић), може ли неко од њих да се очекује у стартној постави?

Лазар Ђорђевић је мало “затегнут”, али верујем да ће моћи да наступи, тако да ће барем двојица некадашњих Новосађана највероватније бити у тиму. У сваком случају, очекујем добру утакмицу, терен на Чаиру је одличан, па мислим  да ће и већи број навијача бити присутан на трибинама, додао је искусни тренер Косановић.


Новосађани су јутрос отпутовали за Ниш, где су поподне одрадили су тренинг на стадиону ЖФК Машинац, баш у време када се игра и сутрашњи дуел. Атмосфера у црвено-белој експедицији је веома добра, играчи и струка верују да знају пут који их води до освајања сва три бода и убеђени су да могу да остваре тријумф на једном од најтежих гостовања ове јесени. Ипак, свесни су да их, поред одличног ривала, очекује и публика која из свег срца пружа подршку Радничком и “на нож” дочекује све ривале.

Док смо радили на Чаиру, заиста је све било фантастично. Јасно је да је тамошња публика навијачки опредељена за домаћи тим, али не верујем да ће, како ви кажете - “на нож”, дочекати ни нас, нити играче које данас водимо. Пре сам склон размишљању да ће то бити фер и коректна утакмица између два одлична састава, управо истински дерби, а победиће тим који буде разигранији и бољи на терену, нагласио је Видак Братић.

У екипи из Новог Сада нема повређених или суспендованих фудбалера, па ће тренер Лалатовић и његови сарадници бити у прилици да одаберу најбољих једанаест играча, који ће бити способни да прекину вишегодишњи пост у утакмицама с Радничким и забележе изузетно важну и вредну победу.

Дерби почиње у 18 часова.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести