Преминуо Дијего Армандо Марадона

Легендарни бивши аргентински фудбалер и селектор репрезентације Аргентине Дијего Армандо Марадона је преминуо у 60. години од последица срчаног удара, потврдио је његов адвокат.
maradona, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Eduardo Verdugo, File)

Он је због лошег здравственог стања био у болници неколико пута а последњи пут му је позлило прошле недеље и након операције његов лекар је изјавио да се осећа добро.

Дејли мејл наводи да је Марадона имао срчани напад у својој кући. Он је почетком месеца оперисао субдурални хематом на мозгу у клиници у Ла Плати.

Како преноси Фудбал Италиа, објављени су снимци возила хитне помоћи испред Марадонине куће.

Медији су раније објавили да је наводно почео да се одвикава од алкохола.

По многима он је најбољи фудбалер свих времена.

Марадона - одлазак "Бога фудбала" из Аргентине

Вест о смрти Дијега Арманда Марадоне потресла је фудбалску планету, а сви се слажу да је чувени Аргентинац, уз Бразилца Пелеа, био најбољи фудбалер у историји.

Упркос бројним скандалима, кокаину и алкохолу, у Аргентини и широм света звали су га "Богом фудбала", а уз непоновљиве мајсторије и голове које је постигао памтиће се и фантастичан "лоб" у Београду против Црвене звезде 1982. године у дресу Барселоне.

Рођен је 30. октобра 1960. године у Ланусу и већ са 15 година заиграо је за први тим Аргентинос јуниорса, са 16 је дебитовао у дресу Аргентине, а са 19 је први пут био најбољи фудбалер Јужне Америке.


Вучић: Последњи поздрав највећем свих времена

„Последњи поздрав највећем свих времена”, поручио је вечерас на Твитеру председник Србије Александар Вучић поводом смрти аргентинске фудбалске легенде Дијега Марадоне.

Вучић је уз то објавио видео снимак са утакмице између Црвене Звезде и Барселоне 1982. године.


После пет година у матичном клубу, 1981. се преселио у Бока јуниорс, а већ следеће у Барселону, а потом у италијански Наполи, са којим је у тада најјачој лиги на свету освојио две титуле и стекао статус божанства.

Играо је и за Севиљу, Њуелс олд Бојс, а каријеру је завршио код куће, у Боки.

У репрезентацији Аргентине је оставио највећи траг - "гаучосе" је водио до светске титуле у Мексику 1986. године у најбољем издању неког фудбалера на Мундијалима и великим такмичењима икад.

На мечу са Енглеском је постигао најпознатији гол у историји фудбала - чувену Божју руку, као и званично најлепши гол у 20. веку када је предриблао "све противничке играче".

Четири година касније "вукао" је екипу до финала Мундијала у Италији, а остаће запамћено да је промашио у пенал серији у четвртфиналу против Југославије.

У САД 1994. године "пао" је на допинг тесту, када није била тајна да више ужива у алкохолу и кокаину него у фудбалу.

Завршио је каријеру са 91 утакмицом у дресу Аргентине и 34 гола.

Тренерску каријеру, у којој благо речено није имао успеха, започео је у Текстил Мандију, затим је кратко водио Расинг, а од 2008. до 2010. и репрезентацију Аргентине.

Тренирао је и Ал-Васл, Депортиво Риестру, Фуџаиру, Дорадос де Синалоа и Гимнасију из Ла Плате.

Пеле о смрти Марадоне: Једнога дана шутираћемо лопту на небу

Једна од највећих фудбалских легенди, бивши бразилски репрезентативац Едсон Арантес до Насименто, познатији као Пеле, изразио је жаљење због смрти Дијега Марадоне.

"Свакако ћемо једнога дана заједно шутирати лопту на небу", навео је Пеле у краткој изјави коју је његов представник дао за Ројтерс.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести