У другом полуфиналу на Европском првенству играју Енглеска и Данска

Енглези су велики фаворити у данашњем другом полуфиналном мечу на Европском фудбалском првенству у сусрету са Данском, већинско је мишљење.
euro
Фото: Printscreen

Не само зато што се игра на Вемблију, већ и због њихових сјајних игара у досадашњем делу шампионата. По оцени стручњака, Енглези су показали можда и највише и сви истуичу чињеницу да су једина репрезентација чија мрежа се до сада није затресла, а постигли су осам голова. Додуше, можда су имали и нешто лакши посао јер су четири пута играли на Вемблију, где ретко губе,а гостовали су једном, у Риму, када су без проблема савладали Украјину (4:0).

Данци су старовали очајно, изгубили су прва два меча, Финска(0:1), Белгија (1:2), а онда нанизали три победе и стигли у полуфинале. И они су, као и Енглези, у групи играли пред својом публиком у Копенхагену, али очигледно да им подршка навијача није донела много. Данци увек наслањали на острвски фубал, прву међународну утакмицу су одиграли са Енглезима и изгубили (0:3), а сада већина водећих данских фудбалера игра у острвским клубовима. Две репрезентације су до сада 23 пута одмерили снаге, Енглези имају знатно бољи скор (15, 5, 5), али у послења два дуела у Лиги нација Данци су једном победили и ремизирали (1:0, 0:0), што није занемарљиво.   Енглези  никада нису играли у финалу Европског првенства(два пута били полуфиналисти, Југославија – 0:1, Немачка - 6:7, пенали, промашио Саутгејт), па сада имају лепу прилику да освоје титулу.


Макели на центру

ЛОНДОН: Стадион Вембли, капацитет 60.000 глдалаца, суди: Дани Макели (Холандија), почетак у 21 сат.

ЕНГЛЕСКА: Пикфорд – Вокер, Стоунс, Мегвајер, Шо – Филипс, Рајс – Санчо (Сака), Маунт, Стерлинг – Кејн.

ДАНСКА: Шмајхел - Кристенсен, Кјер, Вестергард - Стригер, Хојбјерг, Делани, Меле – Брајтвајт, Долберг, Дамсгард.


- Нисмо задовољни самим учешћем у полуфиналу, ова генерација вреди за много више. Време је да и ми славимо на ЕП. Свесни смо тежине задатка, знамо да нас очекује сјајан противник, тим који зна да игра на резулат, али сматрам да смо ми тренутно у предности и да смо ближи финалу – каже селектор Герет Саутгејт.

У табору Енглеза нема повређених јер су се опоравили Сака и Хендерсон.

– Играмо заиста добро и није случајно што нисмо примили гол. Нападачи су наша прва одбрамбена линија, играмо пресинг на целом терену и успеси су ту. Слично играју и Данци,па предвиђам одличну утакмицу коу могу да  одлуче голмани. Шмајхела добро познајем, две године смо заједно бранили боје Лестера, а ко зна можда га изненадим и постигнем гол после прекида – нада се стуб одбране Хари Мегајер.

Данци су утакмицу четвртфинала играли у Бакуу, превали су више од 4.000 километара, али су расположени за данашњи окршај.  

- Имали смо добру подршку навијача у Бакуу, имаћемо је и на Вемблију, што екипи пуно значи. Сви Енглезе већ виде као финалисте, ја опет сматрам да су нам шансе пођеднаке. Играли смо недавно у Лиги нација против Енглеза и није било лоше. Импресиониран сам учинком њихових млађих фудбалера на овом првенству, али ми ћемо ипак највише пажње посветити Харију Кејну око кога се све врти. Ми смо спремни за велику утакмицу и ако нам се укаже прилика да тријумфујемо нећемо је пропустити – поручио је селектор Каспер Хјулманд.

Један од најбољих играча у досадашњем делу првенства био је  Андреас Кристенсен, члан Челсија који добро познаје данашњег ривала. 

– Покушаћемо да одиграмо најбољу партију до сада и да изненадимо фаворизоване Енглезе. Добро их познајемо, знамо како да играмо, а исход ће, верујем, зависти од средине терена скок игре. Против Украјинаца Енглези су чак три гола постигли после прекида,о чему морамо да водимо рачуна – рекао је Кристенсен.

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести