Васиљевић: Војводина се не мучи, ово је њена реалност

Били су оптимисти пред утакмицу с Јавором на свом “Карађорђу”, а по њеном завршетку фудбалери Војводине остали су завејани, смрзнути и беспомоћни.
Vasko Kalezic/J. Grlic
Фото: Ј. Грлић/Нова горка пилула: Васко Калезић (70) у утакмици с Јавором

Гости из Ивањице нанели су црвено-белима убедљив пораз, три пута савладавши голмана Емила Роцкова, сместивши тако новосадску екипу на саму границу, не тимова који се боре за европску визу, већ на осмо место на табели, дакле границу која дели екипе које ће играти у плеј-офу, односно плеј-ауту. Онај лепи, показало се и варљиви бод освојен у дуелу с Партизаном у прошлу недељу, ипак није представљао наговештај изласка из кризе, већ тренутни бљесак, или изузетак који је само потврдио да је Војводина у дубокој кризи игре и резултата. И да се њено мучење наставља, па је права срећа што још само 90 минута дели суперлигаша из највећег војвођанског града од зимске паузе.

- Није ово мучење, као што сте приметили, већ је ствар о нашој реалности - без увијања је тренутну ситуацију покушао да објасни в.д. шефа стручног штаба црвено-белих Зоран Васиљевић. - Играчи се труде, али имамо велики проблем с реализацијом, а руку на срце, нисмо ни миљеници спортске среће. Да, њу треба заслужити, старо је правило да је у фудбалу најтеже постићи гол, а без голова нема ни бодова. У утакмици с Јавором, ето, имао сам утисак да једноставно не можемо да затресемо мрежу гостију. Кумовао је томе тежак терен, снег, генерално услови који увек погодују екипи која се брани, али и чињеница да смо били лишени помоћи капитена Душана Јованчића.

Ипак, Воша је други пут заредом положила оружје против “фењераша” на свом терену. Прво се осладио Борац, а сада и чета из Ивањице. Тим који има одређене, смеле и лепе такмичарске планове то себи једноставно не сме да дозволи.

- Кренули смо солидно у утакмицу, имали иницијативу, створили шансе преко Михајловића и Којашевића, а онда је уследио тај шут Вука Митошевића у 32. минуту и то десном ногом, коју овај момак ретко у игри користи. Сада је, међутим, погодио саме рашље. У наставку желели смо да што пре стигнемо предност Јавора, а онда смо примили два нова гола и све је било завршено већ у 55. минуту. Имам утисак да су неке друге ствари мучиле играче и да нисмо били фокусирани на сам сусрет. Ни на терену, али ни у припреми за њега. Молио сам момке, претио да ћу продужити тренинге, упозоравао их баш као да нам следи утакмица с Манчестер јунајтедом...  Нисам успео. Нама су, посебно када играмо на “Карађорђу” и када смо фаворити, све екипе постале велики проблем. Говорио сам да не смемо први да примимо гол, јер јако тешко погађамо мрежу ривала, али догодило нам се баш то и све је отишло у неком другом, нежељеном правцу. Нашао сам се између чекића и наковња, мада сам свестан да је било лако да никада не би мени ни припало да будем тренер Војводине.


Настављен пост на “Карађорђу”

Сада већ давног 29. септембра Војводина је остварила за сада последњу првенствену победу на “Карађорђу”, када је савладала Младост из Лучана (2:0). После тога су црвено-бели ремизирали код куће с Радничким (1:1) и Радником (0:0), а поражени су од Борца (0:1) и Јавора (0:3). У последњих шест утакмица које су одиграли остварили су само два ремија и чак четири пута изгубили, уз гол-разлику 2:8. Прилику да напокон освоји сва три бода у Новом Саду Војводина ће имати тек на пролеће.  


Који су то други проблеми који су мучили фудбалере?

- Не знам. Ваљда они финансијске природе... Да ме не разумете погрешно, не тражим алиби, али у последње време напустило нас је пуно играча, без обзира на то какав је њихов квалитет био. Зато сам позвао младиће из омладинског тима да тренирају с нама, али и за њих је то велико бреме. Нису још сазрели, иако показују велику жељу да буду корисни. Затекао сам ове играче, друге немамо и сада нам је једини циљ да покушамо да што боље завршимо јесењу полусезону и да ново руководство процени шта нам ваља чинити прво на зиму, а онда и у пролећној полусезони.

У среду играте последњу утакмицу ове јесени, а следи вам војвођански дерби с надахнутим тимом Спартака у Суботици?

- Нисам песимиста, ако ме то питате. Јасно је да, кад имамо пред собом императив победе, не умемо да изнесемо тежину те обавезе. Лакше играмо у ситуацији када је ривал фаворит. Да ли играче Војводине мотивише нека врста страха, немам одговор на то питање. Углавном, у Суботици очекујем добру утакмицу и верујем да ћемо остварити повољан резултат. Пораз од Ивањичана не представља смак света и волео бих да на исти начин размишљају и играчи. Уз то, изабран је нови спортски директор клуба, па ће и овај сусрет бити момцима идеална прилика да му се добром игром препоруче. А онда следи зимска пауза... Биће то дуга зима за нас, али верујем да ћемо ипак пронаћи прави пут и да ће Војводина на пролеће пружати много боље партије и бележити резултате какве клуб њеног реномеа и заслужује - истакао је Зоран Васиљевић.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести