Војводина у простору између сна и јаве

Утакмицама 15. кола  заокружен је први круг фудбалског првенства у Суперлиги.
Vojvodina - Mladost
Фото: Ј. Грлић

Као и ранијих година, то не значи да је јесењи део такмичења завршен, већ ће, до 15. децембра, најбољи клубови одиграти још по шест утакмица и тек онда отићи на зимску паузу. До краја лигашког дела остало је још 15 кола, дакле 45 бодова је у оптицају, тако да све екипе могу да праве планове, тим пре што ће онда уследити плеј-оф и половљење бодова.

Војводина је, уз летос (пре)много доведених новајлија, у првенство ушла с основном жељом да се врати на евро-сцену после године паузе. На жалост њених навијача, игре, а посебно резултати, нису испратили постављене циљеве, па су се сви заједно нашли у вакууму, између јаве и сна. Педесет одсто освојених бодова у првих 15 кола јасно сведоче да су црвено-бели погрешили у прорачунима и да ће у наставку првенства морати пуно тога да исправе и покушају да се пронађу у конкуренцији најбољих тимова. О томе јасно говори бројка од чак шест пораза, што је, за тако кратак период, податак који мора да забрињава. Воша је забележила шест победа, три ремија и, рекосмо, шест пораза, уз гол разлику 14:13. У спорту не постоје старе заслуге, нити он (спорт) има милости. Једноставно, учинак на терену диктира резултате, а игре Новосађана биле су обележене слабим партијама, великим осцилацијама, неефикасношћу, несигурностима, несналажењима и, тек онда, повременом недостатку спортске среће.


У суботу у Лучанима

Ново, веома захтевно гостовање фудбалери Војводине имаће пред собом у суботу (од 16 часова), када одлазе у Лучане, на мегдан екипи Младости. Новосађани су већ почели припреме за овај обострано значајни сусрет, а онда им, после двонедељене паузе због обавеза репрезентација, следе првенствене утакмице са Земуном, Мачвом и Пролетером код куће и гостовања Раду и Бачкој.


Једна чињеница мора да изазове посебну пажњу: од директних ривала за европску визу Војводина је доживела чак пет пораза (Црвена звезда 1:4, Раднички 0:1, Партизан 0:2, Чукарички 0:1 и Напредак 0:1), с тим да су два од тих неуспеха доживљена на стадиону “Карађорђе” (Звезда и Напредак). Шести неуспех доживљен је од Рада (1:2), такође у Новом Саду, па је лако закључити да су се црвено-бели патили да пред својим навијачима стигну до читавог плена. Подсетићемо да је и у првом колу првенства Младост однела бод с “Карађорђа” (1:1), тако да је летње и јесење месеце на неки начин обележила распродаја на домаћем терену. Уз три пораза и реми, новосадски суперлигаш је остварио и четири победе, све у сусретима с ривалима који су слабије пласирани (Бачка, Вождовац, Динамо и Радник). У гостима су Никола Антић и саиграчи имали скор од по две победе (Пролетер и Спартак), два ремија (Земун и Мачва) и три пораза (Раднички, Чукарички, Партизан) и поново су, с изузетком “гостовања” Пролетеру, бодови освајани против слабије рангираних супарника.


Војводина уписује мале фудбалере

Фудбалски клуб Војводина позвао је дечаке старости од шест и више година да се упишу у њену школу фудбала. Тренинзи ће се одржавати три пута недељно: понедељком, средом и петком на две локације у Новом Саду - у балон сали Индекс на Ђачком игралишту (од 19 и 20 часова) и у сали ГДМ-а на Новосадском сајму (од 8 и 17 часова). Заинтересовани дечаци могу детаљније информације да добију на телефон 062/582-582 или на мејл vosiniklinci@gmail.com.


После пораза од Звезде смењен је тренер Александар Веселиновић, а на његово место стигао је искусни Драгомир Окука. У том тренутку тим је имао скор од по две победе и пораза, уз три ремија, а у наставку су забележена по четири тријумфа и неуспеха. Оба стручњака, као заједнички именитељ, покушавали су да продрмају екипу, комбиновали и мењали, али је читав тај посао ишао и још увек иде доста споро. Огроман проблем ствара неефикасност нападача, постигли су мање од једног гола у просеку. Изостала је и годинама препознатљива агресивност, посебно пред својом публиком. Ривали су то осетили и, као по правилу, долазили у Нови Сад да се храбро надмећу, играјући без респекта према клубу велике традиције и односећи често бодове. Да ли због неочекивано лоших резултата, притиска с трибина и тиме узрокованог страха од грешака, неефикасност је стигла као логична последица. Или је, ипак, по среди нешто друго - питање је за струку црвено-белих.

Пред Војводином је, дакле, још шест суперлигашких окршаја пре одласка на зимску паузу и она ће у њима морати, како зна и уме, да оствари што боље резултате и покуша да задржи прикључак с водећим тимовима. А онда, током одмора, на потезу ће бити Драгомир Окука и његов стручни штаб, али пре свега - руководство клуба, да у предстојећем прелазном року дефинишу шта је то што екипи недостаје и покушају те недостатке да компензују. Не великим бројем нових играча као летос, већ двојицом или тројицом фудбалера, који ће представљати права појачања, способних да тим, заједно са осталим играчима, поведу и изведу у Европу.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести