Војводина у Турској остварила што је замислила

Поткрај јануара поново су оживели терени у Фудбалском центру Вујадин Бошков у Ветернику.
с
Фото: Л. Бакмаз

Тек што су омладинци завршили тренинг, на терен са вештачком травом изашли су играчи на које стручни штаб рачуна у првенственој трци од чијег исхода зависи европски пут Војводине, која наставак првенства дочекује на петој суперлигашкој позицији. Сви осим Уроша Николића, који се пожалио на лакши назеб, тренирали су први пут по повратку из Турске, где је струка, на искуствима пет контролних утакмица, потражила могуће одговоре на питања у погледу састава тима и функционисања линија у тиму. 

-Наравно да смо себи постављали питања која су се у току сезоне наметнула – каже тренер Војводине Милан Раставац. – На основу тих питања и дилема направили смо план како да дођемо до одговора на њих. Не дешава се често да све што замислите и остварите, а ми смо успели да остваримо баш све што смо желели. Приводећи припреме крају, задовољан постигнутим, могу да оценим да су резултати припрема показали да се крећемо напред, у правом смеру.

Негде уочи првенствене паузе и почетака Светског првенства у Катару, подвлачећи линију испод збира утисака о игри и учинку Војводине, сагласни смо били у погледу оцене да би тројица – четворица квалитетних појачања у зимском прелазном року, сложили коцкице мозаика у пола белом, пола у црвеном. С обзиром на то да Војводина мање – више у идентичном саставу креће у сусрет пролећним изазовима намећу се два закључка: или су коцкице у међувремену легле на своја места у оквирима постојећег играчког кадра, или на тржишту није било играча профила који је Војводини потребан.

-Оба закључка су на месту – сагласан је Раставац - Ми јесмо наглашавали да смо задовољни играчким кадром. Уосталом, ми смо стратешки опредељени у смеру да није лако доћи у Војводину, али када у Војводину дођете, тада ћете да имате максималну подршку. Врло је важно да смо на почетку припрема, практично од првог дана, имали све играче на располагању. И сви су максимално испоштовали све што се индивидуалног рада у паузи тиче, тако да смо имали одличан основ за надградњу на припремама, најпре у нашој бази, а потом и у наставку припрема у Турској. Коначно, приликом избора нових играча водимо рачуна о томе да то буду играчи по вредности знатно изнад постојећег нивоа, како би били појачања у правом смислу речи. С друге стране, на тржишту нисмо успели да обезбедимо играче које бисмо себи могли да приуштимо и који би, истовремено, могли да одговоре на све захтеве колектива и аспекте игре.


Дошла двојица штопера 

У прелазном року потпис на уговор са Војводином ставила су двојица играча: Вук Богдановић из Црвене звезде и Љубисављевић из Жалгириса. Обојица централни бекови.

-Појачали смо конкуренцији на позицијама за које ценимо да су критичне и због броја играча и због збира картона, али и због могућих повреда играча на тим позицијама – објашњава Милан Раставац. – Ценили смо да су њих двојица добродошли у ситуацији када је колектив дефицитаран на позицији централних бекова.


Сунчан дан на теренима у Ветернику, употпунио је добро расположење Војводининих фудбалера. После дводневног одмора по доласку из Турске, знатно пре почетка тренинга пристизали су у круг Бошков центра, како би у рано јануарско послеподне, наставили да одговарају на захтеве чланова стручног штаба.

-Као што рекох, све што смо планирали, ми смо и реализовали у минулих тридесетак дана – поновио је тренер Војводине. –Данас се адаптирамо на услове у нашем поднебљу, после повраткла из Белека.  У данима који следе преостаје нам такмичарска припрема за наставак првенствене трке и прву утакмицу која нас очекује на гостовању код Црвене звезде. 

Била Звезда или неко трећи, у размишљањима Раставца и његових сарадника неће променити став да од својих играча тражи и очекује да буду на нивоу сопственог максимума, да ураде све оно што је у њиховом домену могуће. Да ли ће то да буде довољно за позитиван резултат у сусрету са шампионским сатавом лидера на табели, друго је питање. Прво и основно питање поклапа се са захтевом навијача, који су били на високом нивоу: не мораш да победиш, али за Војводину мораш да даш све што је до тебе.

Л.Бакмаз

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести