Човић о Цедевити, казни Евролиге, финансијама, подршци...

БЕОГРАД: Педседник КК Црвена звезда Небојша Човић уочи дербија против Цедевите у АБА лиги изјавио је да се црвено-бели никог не плаше у регионалној лиги и поручио да је циљ четврта узастопна титула, без обзира са које позиције уђе у плеј-оф.
covic1, tanjug tanja valic
Фото: Небојша Човић, фото: Танјуг (Тања Валић)

"Подршка није потребна кад иде добро, потребна је кад настану проблеми, нисмо у паници и параноји што смо тренутно трећи, имамо још седам кола, урадићемо посао најбоље што можемо. Боже мој, били први или четврти на крају лигашког дела ићи ћемо на прво место. Звезди домаћи терен значи, али Звезда се никада није плашила ни гостујућег терена, ни против Реала, ни Барселоне, ни против много значајних имена", рекао је Човић Танјугу.
Након 17 одиграних кола у Евролиги и 15 у АБА лиги Човић истиче да стручни штаб и екипа имају максималну подршку,
"Што се тиче стручног штаба ми смо пажљиво анализирали када смо се одлучили на такав потез и указали им поверење, то нису одлуке које су донете за један дан или за недељу дана. Сада имамо најмлађег тренера у Евролиги, интересантан и квалитетан стручни штаб и нормално је да људима треба време. Са тим временом потребно је и поверење"
Он додаје да је променио пуно тренера и стручних штабова, али никада није волео да одлуке доноси преко ноћи, посебно не због притиска јавности, ботирања и коменатара.
"У свим тим коменатрима не могу да препознам ни један посто људи који имају степен стручности и компетентности. Ово упорно понављам, па ћу и сада. Много је мржње и острашћености, бар док сам ја у Звезди, никада нам чаршија, коментари, знамените улице и знаменити кафићи неће постављати тренере".
Према његовим речима, Звезда је у новом циклусу.
"Имамо пуно поверење у стручни штаб, ми смо у новом циклусу. Можете да претпоставите како ће то изгледати следеће сезоне у којој ће бити велики број играча из ове. Исто важи за играче, имате Јанковића, Јовановића, Давидовца, Радичевића, очекивања су да сваки од њих чим изађе на терен да 20 поена. То је немогуће, потребно је време, привикавање, једно је америчка а друго европска кошарка, посебно овим момцима који су одмах ушли у најјачи ранг".
Човић стиче да је у спорту скоро 50 година, да је навикао да побеђује и губи, али и да се када се губи брзо подигне.
"Није страшно ако се има права концепција. Понеки пут треба да застанете да би се додатно стабилизоваливали. Када сте први сви додатно кидишу на вас, наша боја је црвена, а то додатно мотивише противнике. Ми се уопште не плашимо ако је потпуна регуларност и ако нема параноичних лобиарња, нешто о ћему сам опсхирније прицао на поћетку овог разговора. Ако је неко бољи од нас нека нас победи", јасан је Човић.
У четвртак се појавила информација из Евролиге да је Црвена звезда била под “блокадом” довођења нових играћа од половине новембра до половине децембра и да је клуб због касхњења исплата појединим играћима казхњен са 15.000 евра:

Фото: Небојша Човић, фото: Танјуг (Тања Валић)

“У неку руку драго ми је и да се појавила та информација, да конаћно затворимо круг и по том питању. Ми нисмо никада скривали да постоје одређена дуговања, и то она реална, дакле не према банкама и слићно, већ према играћима, односно касхњена исплата њихових плата. Све оно схто је рећено са моје стране као председника Црвене звезде током лета, овим догађајима до половине децембра је добило и својеврсну потврду"
"На шта конкретно мислим? Прво, да смо нечији банкомат и да се у овај клуб сливају паре, а ми само показујемо прстом кога и ста хоцемо, не би ни досли у ову ситуацију. Друго, трансфером појединих играча и обесхтецењима која су добијена за њих, највећи део тог дуга је саниран, а остатак је требало да буде саниран кроз новац који би приходовали током јесени од карата, спонзорских уговора и друге рате у износу од пола милиона еура за Марка Гудурића".
Како наводи, тако је и било и само писмо Евролиге је потврда да послујемо како треба, јер не знам да ли српска јавност уопште зна - ми пролазимо финансијске контроле на сваких шест месеци.
"Ако не радите у складу са тим “фаир плаy” правилима, следе санкције. Да ли смо у најбољој намери или са неком скривеном намером доведени у ову позицију и да ли је ту било некаквог летњег сценарија о некаквим изласцима и уласцима у клуб, нека суди јавност” рекао је Човић и појаснио последњу ситуацију.
"До ове ситуације и отварања процеса је дошло након неких појединих излива “емоција” и неодмерених изјава током прошлог лета. То нам је директно и потврђено на састанку у Београду коме је присуствовала четворочлана делегација Евролиге којој је предочена обимна документација и докази да су одређена дуговања према играчима: Симоновићу, Дзенкинсу, Бјелици, Дангубићу, Томпсону и Волтерсу и бившем тренеру измирена или су у процесу измирења. Да појасним још мало како не би дошло до лицитирања са цифрама - у питању је сума од око 450.000 евра, а рата за Гудурића је 500.000. Све је завршено у складу са Евролигиним ферплејом.
" Сада имамо за неповерљиве и доказ у виду папира Евролиге, да немамо заосталих дуговања и да послујемо потпуно транспарентно. Након свега што смо просли и поред казне од 15.000х евра и ту смо позитивни 10.000 евра, гледамо само ка будућности и наредним изазовима".
Човић се на крају захвалио на подршци држави и Граду Београду 
"Морамо брижљиво да водимо финансије и немамо право да се опуштамо, захвални смо на подрсци од града Београда и од дрзаве и кроз своје резултате ћемо покусати да обезбедимо још већу подрску како би резултати били још бољи. Имамо основу играчог кадра и за године које су пред нама, систем функционише и тај “ланац” неће пући ни у случају неке тројке са центра или неког непланираног пораза"
"За крај понављам реченицу коју врло често користим: “Стрпљење и поверење је кључ". Отворили смо нови циклус, неке ствари су постављене на наше велико задовољство како треба, али нас чека јосх пуно посла” закључио је Човић. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести