Доктор „орлова“ о хорору кроз који је прошао Бориша Симанић: „У СВЛАЧИОНИЦИ САМ УСТАНОВИО ДА ЈЕ ОЗБИЉНО КРВАРЕЊЕ"

Доктор кошаркашке репрезентације Србије, Драган Гага Радовановић, верује да ће Бориша Симанић поново моћи да игра професионалну кошарку, иако му је одстрањен један бубрег.
1
Фото: Screenshot/Youtube/Sportskacentrala.com

Подсетимо, Симанић је у финишу меча 3. кола прве фазе против Јужног Судана добио ударац лактом у пределу бубрега од стране Нунија Омота, након чега је пребачен у болницу.

Хитно је оперисан, а у први мах се чинило да је избегнут најгори сценарио. Међутим, након тога су стигле информације да је Бориши одстрањен бубрег.

„Увек постоји дилема да ли је спреман за пут, прошло је осам дана од друге операције. Специфични су услови, када се лети на 10.000 метара, може да утиче на дисајну фунцкију… Зато сам замолио анестетичара да дође у Манилу и да се врати с нама, да се Бориша врати у сигурним условима. Друга добра околност јесте чартер лет, читав задњи део авиона био је за њега, његову породицу и лекаре – имали смо све одличне услове. Дошао је у свет први пут после болнице, желео је да прошета кроз авион, био је са саиграчима, да почне рехабилитација психолошка тако“, рекао је др Радовановић у јутарњем програму Нове и додао:

„Бориша је чврст и храбар момак. Кроз све што је прошао, прошао је одважно, увек се борио за нови дан и следећи тренутак. Ментално је јак и зато сам уверен да ће се вратити у спорт, после свих тестова које треба да прође његов бубрег наравно. Он је у целу повреду ушао као здрав и снажан млад човек, са добрим одбрамбеним механизмима – целу ситуацију је боље поднео него други пацијенти који су болесни“.

Доктор Радовановић поново се присетио језивог момента из меча са Јужном Суданом.

„Ударац на први поглед није изгледао драстично, али већ у свлачионици – после пет минута – установио сам да је реч о озбиљном крварењу. За пет минтуа смо га сметили у амбулатна кола Хитне помоћи, и у болницу. Тај систем је мало спор, али бубрег вероватно свакако не би могао да буде сачуван, због природе повреде“.

Доктор Радовановић је инсистирао да се обави још једна операција.

„Инсистирао сам на тој другој операцији, она је урађена на најбољи начин. Био сам у комуникацији са докторима, имао сам укључен телефон све време и позвали су ме и рекли да је ткиво изгубило виталност, те да бубрег мора да се одстрани. Све је урађено по свим правилима медицине. Бориша је тренутно одлично. Радимо испитивања, пратимо функцију бубрега, ускоро ће изаћи кући, бићемо срећни и задовољни“.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести