Друга утакмица финала плеј-офа АБА лиге: Звезда, стотком надиграла Будућност

Кошаркаши Црвене звезде на свом паркету убедљиво су савладали подогричку Будућност са 107:69 и повели са 2:0 у финалној серији АБА лиге.
zvezda buducnost, fonet
Фото: Momenat s druge utakmice između Zvezde i Budućnosti, foto: FoNet

После дебакла Будућности у првом мечу финалне серије плеј–офа АБА лиге нико није очекивао да ће у другом сусрету са Црвеном звездом Подгоричани проћи још горе. Београђани су доминацију из прве утакмице сада поставили на знатно виши ниво што им је донело вођство од 2:0 у серији. Изабраници Милана Томића налазе се на корак од освајања титуле и прву прилику да се домогну пехара имаће у трећем дуелу који се игра у среду од 19 часова у Подгорици.

Будућност је у првом сусрету изгубила корак средином треће четвртине, а у јучерашњем дуелу конце је погубила већ пред крај прве. Одржавали су егал гости до минут и 20 секунди пре прве паузе, када је Човић везао четири поена, а затим Перпероглу пет за 26:19. Готово без грешке су играли црвено–бели, док Будућност поред лоше одбране, није могла да се похвали ни ефикасним шутем. Расла је предност Звезде која је достигла и 24 поена пред улазак у последњих осам минута (73:49). Апсолутно никакав одговор и решење за одличну игру и расположене црвено–беле нису имали ученици Јасмина Репеше. Звезда је остала без Перпероглуа, који је напустио терен због повреде листа десне ноге, али се његов изостанак није приметио. Распуцали су се остали играчи у црвено–белом и три и по минута до краја тројком Ненадића премашили су “стотку” и стигли су до невероватних 40 поена предности (103:63). У среду се у Подгорици игра трећи меч у који ће Звезда ући у изузетно добром расположењу, док ће Будућност покушати да поправи утисак из два заиста лоша издања у Београду.

К. Б. 

Фото: Momenat sa druge utakmice između Zvezde i Budućnosti, foto: FoNet

Црвена звездаБудућност 107:69 (26:19, 28:19, 22:16, 31:15)

БЕОГРАД: Дворана “Александар Николић”, гледалаца: 6:000, судије: Радовић, Јавор.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Човић 9, Перпероглу 17, Давидовац 6, Ненадић 5, Лазић, Фаје 8, Берон 10, Добрић 12, Симанић 6, Риверс 16, Цирбес 8, Оџо 10.

БУДУЋНОСТ: Џексон 2, Кол 9, Шеховић, Кларк Е. 7, Баровић 10, Кларк К. 4, Гордић 11, Битадзе 9, Поповић 2, Бел 10, Николић 5, Вилијамс.

Томић: Као да је 0:0, у Подгорици да одиграмо још боље

Тренер кошаркаша Црвене звезде Милан Томић каже да је његов тим одиграо савршено у победи над Будућности (107:69) за 2:0 у финалу АБА лиге, али и позвао на опрез јер и даље ништа није решено.

Звезда се пред одлазак у Подгорицу налази на тријумф до шампионског трофеја, али и повратка у Евролигу.

"Свих 40 минута смо доминирали и одиграли перфектно, али то не значи ништа. Ово је само 2:0, фали још једна победа. Морамо да одиграмо још боље у Подгорици", рекао је Томић на конференцији за новинаре после утакмице.

Он је поново похвалио своје играче на одличној тимској игри, пре свега у одбрани.

"Имамо самопоуздање, играмо агресивну, брзу и лепу кошарку. Другације ће бити у Подгорици, морамо да гурамо даље. Да не буде "Добили смо 40 разлике и хајмо даље". Резултат је 0:0. Не живи се од прошлости, вец садашњости", поручио је Томић.

Он није могао да процени да ли је Стратос Перпероглу доживео тежу повреду.

"Лист је у питању, одмах је отишао на прегледе. Не могу ништа више да казем".

Томића су новинари питали да прокоментарише изјаву колеге Јасмина Репеше о "атмосфери линча у дворани".

"Бавим се само кошарком. Свако може да да изјаву какву хоће. Будућност је играла и против Партизана... Јел треба навијачи да не навијају за Звезду?", рекао је Томић, који је желео да прича само о терену.

Уједно, он се захвалио навијачима на великој подршци.

"У кошарци сам 30 година и никада нисам доживео овакву подршку. Можда само једном кад сам са Олимпијакосом био у Београдској арени", закључио је он.

Добрић: Још корак, идемо у Подгорицу да завршимо

Кошаркаш Црвене звезде Огњен Добрић после победе у другој утакмици финала АБА лиге против Будућности (107:69) рекао је да ништа није готово и да још увек нема разлога за славље.

"Јако битна победа, урадили смо тај други корак. Остао је још један, идемо доле (Подгорица) да завршимо то", рекао је Добрић новинарима после меча.

Он је забележио 12 поена, а како је рекао, концентрација је била кљуцна за други тријумф у серији.

"Имали смо енергију и били смо концентрисани 40 минута. Нису могли да нас испрате у свему томе", рекао је Добић који је био упитан може ли боље од ове утакице која је заврсена са скоро 40 поена разлике.

"Увек има ствари које могу да се поправе. Што се тиче саме игра, не резултата, увек може боље".

Добрић је истакао и да ће меч у Подгорици бити другачији.

"Морамо да избегнемо опуштање, јер ће бити другачије у Подгорици. Морамо да одемо фокусирани, ништа није готово. Нема радовања, нема славља", закључио је Добрић.

Репеша: Линч у хали, ово нисам доживео у каријери

Тренер кошаркаша Будућности Јасмин Репеша, након убедљивог пораза од Црвене звезде (107:69) за 2:0 у финалу АБА лиге, изјавио је да никада у каријери није доживео да игра у, како је навео, "атмосфери линча" у Београду и да не види смисао борбе за титулу АБА лиге у таквом амбијенту.

"Честитао бих Звезди на доброј утакмици и више него заслуженој победи. Ипак, на мене су утисци више ванкошаркашки. Жао ми је због свих дешавања, овакав линч нисам доживео. Ради кошарке, свих нас, ово нема везе са спортом", рекао је Репеша на конференцији за медије после меча у хали "Александар Николић".

Како је рекао, чак и да се игра у Подгорици, не види смисао дуела два тима.

"Не могу да разумем да морам да бацим одело зато што је испљувано. Играо сам дерби у Болоњи у ненормалној тензији, али све то има границу. Страшно ми је криво, имам велики број пријатеља из Србије... Најблаже што се може рећи је психијатрија вишег крема. Ко је крив? Усташе, православци, Словенци... Ово је хистерија", у даху је говорио хрватски тренер.

Репеша каже да не жели да умањи победу Звезде и да је заслужено 2:0, али да је морао да говори како се осећа.

"Ово се не може назвати атмосфером. Било је овде свега и свачега, бомбардовања, прошле су деценије... Али сада је 2019. и овакав однос не прихватам, без обзира о коме се ради. Како сад сачекати Звезду у Подгорици? Шта да казем, осим да ћу заштитити свакога", навео је он.

Репеша је додао да је бесмислено давати било какве коментаре на игру. Трећи меч игра се у среду у подгоричкој хали Морача.

Гордић: Треба да нас буде срамота...

Кошаркаш Будућности Немања Гордић после убедљивог пораза свог тима од Црвене звезде (107:69) у другој финалној утакмици АБА лиге рекао је да треба да их буде срамота због вечерашњег исхода.

"Немам шта много да причам. Треба да нас буде срамота овог пораза. Ако имамо иоле личног поноса и карактера, да у среду изађемо паметно и да наставимо да се боримо. Јесте 2:0, Звезда је играла боље у оба меча. Звезда је одбранила свој терен, сада је на нама да одбранимо наш", рекао је Гордић новинарима после меча.

Он је истакао и када је меч био одлучен.

"Већ крајем треће четвртине утакмица је била готова, када је било 20 разлике. То што су играли до самог краја, показује да су јако мотивисани да нас добију. Треба то да искористимо да се мотивишемо за трећу утакмицу", рекао је плејмејкер Будућности.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести