Душан Булут, најбољи спортиста Војводине за 2019. годину у избору „Дневника”: Живим живот пуним плућима

„Дневников” жири изабрао је баскеташа Душана Булута за најбољег спортисту у АП Војводина у 2019. години.
Dusan Bulut4
Фото: Душан Домовић Булут, фото: Дневник

Иако је, као и у сваком избору, конкуренција била веома јака, титула европског шампиона с репрезентацијом Србије, освојено клупско Првенство света с тимом Новог Сада, изборена олимпијска виза за Токио 2020, победе на два мастерс турнира Светске серије и једном челинџеру, као и чињеница да је проглашен за најспектакуларнијег играча на планети по избору ФИБА, били су више него довољни аргументи да Булут буде најбољи и у 63. избору нашег листа.

- Иза нас је остала турбулентна година, јер смо у једном делу сезоне имали неколико непланираних пораза.  Подсетићу да смо у 2018. години остварили 32 победе у низу и управо због тога нисмо били задовољни оним што смо чинили годину дана касније. Ипак, главне циљеве у сезони смо испунили и због тога имамо разлога за срећу - квалификовали смо се за ОИ, освојили Европско првенство и Ворлд тур. Сада нам преостаје да се што боље спремимо за наступ у Токију и да покушамо да из Јапана у Србију донесемо олимпијско злато – рекао је најспектаклуранији планетарни баскеташ

У 2019. години ипак сте освојили пет турнира?

- Били смо здрави, што је најбитније. Изузетно важно било нам је то што смо, захваљујући ФИБА рангирању наше националне федерације и резултатима нас самих и свих тимова из Србије који наступају у Светској серији, обезбедили учешће на Олимпијским играма. Већ сам рекао да ми се чини како нам је записано да освојимо злато у Токију и знам да ћемо учинити све што је до нас да тако и буде. Тиме бисмо доживели круну каријере и спремни смо да жртвујемо клупску сезону како бисмо на највећем такмичењу достојно репрезентовали нашу земљу.

Зна ли се ко ће, осим вас, у Токију наступити под заставом Србије?

- Одлука је на КСС и селектору Горану Војчићу, али очекујем да ћемо Марко Савић, Дејан Мајсторовић и ја сигурно бити у тиму, јер смо испунили све критеријуме за то. Током ранијих година на четвртом месту смо променили неколицину играча, а сада чинимо све како би Томислав Ивошев, који има и мађарско држављанство, заиграо за Србију. Постоји реална шанса да у томе успемо, а онда ћемо почети с припремама за олимпијски турнир.

У Јапану ће наступити осам најбољих селекција света?

- Визе смо обезбедили Русија, Кина и ми, на основу ФИБА рангирања, као и домаћин Јапан. За преостала четири места играће се квалификације у Индији и Мађарској и после тога биће познат коначни списак учесника.

Фото: Душан Домовић Булут и Владимир Батез, фото: Дневник


Остаје жал за лигом „Биг 3”

Душан Булут је био драфтован за наступе у баскеташкој НБА лиги “Биг 3” и чинило се да ће каријеру наставити у САД. Међутим, ФИБА му је тада запретила ни мало наивном казном и до реализације није дошло.

- Остао ми је жал што нисам успео да одем и заиграм у “Биг 3” лиги, јер је то био прави тренутак за нови искорак у каријери. С друге стране, имао сам, заједно са саиграчима, виши циљ пред собом, односно жељу да изборимо олимпијску визу. Нисам желео да другаре оставим на цедилу, јер осећам се као предводник наше екипе и репрезетације и зато сам остао код куће. Надам се да ћемо све то “наплатити” освајањем једне од олимпијских медаља, а верујем да ће то бити она златног сјаја – поручио је Душан.


Крај сваке године обележен је разним изборима најбољих, а вама је 2019. донела доста разлога за лично задовољство?

- Празнично расположење које је карактеристично када се сумирају резултати на крају године, што се мене тиче, било је улепшано наградама које сам добио од “Дневника”, Града Новог Сада и КШ. Пријају ми та признања и поносан сам на све оно што сам урадио, заједно са саиграчима, током године на измаку.

Да ли сте очекивали да ћете бити оволико успешни у баскету 3х3, ако се у обзир узме чињеница да већ имате 34 године?

- Искрено, нисмо у све ово ушли са неком посебном намером о пласману у светски врх. Волимо да се такмичимо, да уживамо на терену, а мени, лично, овај спорт представља истинску страст. Не размишљам толико о морању да се остваре неки резултати, већ живим живот пуним плућима и трудим се да уживам у сваком тренутку и сваком новом дану.

Фото: КСС

У склопу тога, колико вам значи титула најбољег спортисте Војводине, којом вас је наградио наш лист?

- „Дневник” је пратио развој наших каријера од самих почетака и зато ми је признање вашег листа посебно драго. Знали сте са каквим смо се све проблемима сусретали, шта смо све морали да учинимо како бисмо стигли на позицију на којој се данас налазимо и управо због тога, али и вечне листе лауреата “Дневника”, осећам велико задовољство и част што ми је припало ово признање – нагласио  је Душан Булут, најбољи спортиста АП Војводина за 2019. годину.

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести