Душан Домовић Булут: Од нас нема бољих на планети

Уз констатације да такмичења на којима наступају и нису нарочито занимљива, с обзиром да су репрезентативци Србије по трећи пут освојили тутулу светских шампиона у баскету (три на три), упутили смо честитке Душану Домовићу Булуту, званично најбољем планетарном баскеташу.
bulut 4 kss
Фото: KSS

Три пута бити на крову света сигурно је изузетно тешко постићи, предочили смо овом Новосађанину.

“Хвала на честиткама, подршка из Новог Сада нам много значи. Што се титуле тиче, реално – очекивао сам је. Од јануара ове године смо мукотрпно радили, ишли од турнира до турнира, али и темпирали форму за Светско првенство у Нанту. Дочекали смо га спремни и раположени, а када је тако, ни једна екипа на свету није боља од нас“, каже у разговору за “Дневник” Домовић Булут.

Поред њега, на светски трон у Француској попели су се и Новосађани Марко Ждеро и  Марко Савић, као и кошаркаш Дунава из Старих Бановаца Дејан Мајсторовић. То је велико признање за укупно гледајући новосадску игру под обручима, која се полако али сигурно враћа тамо где јој је место – у врх  српске кошарке, јер се ове године Војводина, за коју је Домовић Булут неколико сезона наступао, вратила у Прву лигу. Уз то, баскет ће бити у званичном програму наредних Олимпијских игара у Токију, а с обзиром на досадашње врхунске резултате олимпијска медаља је реалност за овај фантастичан тим, коју чине момци из највећег војвођанског града и Мајторовић из Старих Бановаца.

Фото: KSS

Тимски дух

На претходним турнирима, индивидуална признања су махом додељивана Душану, а на прекјуче завршеном Светском шампионату за најкориснијег играча проглешен је Дејан Мајсторовић.  

“Ја јесам прва нападачка опција, али ми смо тим који када игра онако како зна и уме, само је питање ко ће када искочити. Дејан је одиграо сјајно турнир у Нанту и заслужено је МВП такмичења“,  каже Домовић Булут.


Но, то је већ будућност, а наши баскеташи тренутно уживају у садашњости, након победе над Холанђанима у финалу, што им је донело трећи тријумф од укупно четири светска баскеташка Мундијала, колико их је до сада одиграно. 

“Холанђани су нас намучили у финалу. То је тим који је у последње три године изузетно напредовао. Стекли су искуство, играју одлично и нису случајно доспели до финала. Они су државни пројекат, њихова земља много улаже у баскет, с обзиром да су формиране и мушка и женска лига. Ипак, до сада смо их увек побеђивали.”

Нису наши момци стигли ни честито да се одморе после серије тешких утакмица, а већ данас следи одлазак из Нанта у нова искушења. Баскеташки систем такмичења је такав да уопште не респектује планетарне шампионе. 

“Већ данас мењамо град, али остајемо у Француској, јер нам предстоје квалификације за Европско првенство. Без обзира што смо прваци,морамо у квалификације, јер је систем направљен тако да се игра што већи број утакмица“ објаснио је Душан.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести