ЕП за омладинце: Србија у полуфиналу

Јуниорска кошаркашка репрезентација Србије (играчи рођени 2000. године и касније) у четвртфиналу је после велике борбе и драме савладала и Немачку са 92:86.
mladi kosarkasi srbije
Фото: FIBA

Изабраници Александра Бућана уложили су велики труд и када је било најважније били стрпљиви, упркос очигледном умору. Њихов наредни ривал биће Французи.

Четвртфинални меч “орлићи” су почели равноправном борбом, у којем су до паузе стекли највише шест поена предности (40:34), кошем Далибора Илића. Почели су наши јуниори и овог пута чврсто, пре свега на “погон” одличног Зорана Пауновића, који је до полувремена постигао 18 поена, уз шест асистенција. Немци су одговарали и пред паузу накратко преузели вођство.

Ипак, на одмору је резултат био изједначен, иако су “орлићи” и у овој утакмици на полувремену имали велику предност у скоковима. Наши јуниори ухватили су до полувремена 32 скока (15 у нападу), а Немци 12.

Међутим, та предност није била конкретизована поенима, па су “панцери” у наставку преузели вођство и одржавали га кроз трећу деоницу, у којој је Марко Пецарски остварио дабл-дабл учинак, а Филип Петрушев такође “додао” гас у нападу.

Немци су водили, Срби су се одржавали у мечу и отишли на последњу паузу са подношљивих “минус 4”. А онда је управо Петрушев “закувао” ситуацију на терену!

Фото: FIBA

Немци су били упорни у завршници, у последњем минуту су имали два напада за изједначење или преокрет (код 87:82), а наш тим је оба пута одлично реаговао у одбрани. Трифуновић, па Пауновић зауставили су ривале, па је повређени Пецарски са чалмом око главе поставио недос­тижних 90:86 за Србију.

„Пласманом у четвртфинале обезбедили смо опстанак, овом победом квалификовали смо се за Светско првенство што је био примарни циљ. Победом отварају нам се нове могућности, јер нас две утакмице деле од медаље. Знали смо колико је Немачка опасна и атипична екипа што је данас доказала. Нису случајно прваци света са турнира у Манхајму одиграном ове године. Чека нас дуел са селекцијом Француске коју чине сјајне атлете. Веома су дисциплиновани са јасним идејама у игри. Очекујем да будемо истрајни у елементима игре  које добро радили до сада. Надамо се доброј контроли скока, одбрани са што мање лаких поена,што кроз поене близу коша или отворене шутеве са дистанце“, истако је Александар Бућан, селектор српских јуниора.

НемачкаСрбија 86:92 (26:27, 20:19, 24:20, 16:26)

СРБИЈА: Петрушев 23, Исламовић, Недељковић 2, Рутешић, Пауновић 25, Трифуновић 4, Васиљевић, Пецарски 20, Лакић 10, Церовина, Илић 8, Кузмановић.

НЕМАЧКА: Џорџ 4, Копл, Мердит, Холерсбахер 21, Врчић 16, Бинапфл 5, Флејт, Матишчек 18, Бринке 4, Бринике 2, Дрешер 12, Ланмилер 3.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести