Кокошков: Примарни посао у НБА, али Србија је институција

ВАШИНГТОН: Селектор кошаркашке репрезентације Србије Игор Кокошков изјавио је да је његов примарни посао у НБА, а да је рад са националном селекцијом задовољство због величине српског тима и максималних амбиција на сваком такмичењу.
kokoskov
Фото: Youtube Printscreen

"Мој услов је био да прихватим цео пакет обавеза, да не будем селективан као селектор, да преузмем само нека, назови, велика такмичења. Ту су квалификације за Олимпијске игре и сви се надамо ОИ, али мој услов је био да радим све, па и "прозоре“, што није било лако. Искористили смо информације неких других тимова, ситуацију Серђа Скариола, који је светски првак и у НБА и у ФИБА такмичењу. Као помоћнику је мало другачија ситуација и то је била олакшавајућа околност", рекао је Кокошков у интервјуу за Глас Америке.

Помоћни тренер у Сакраменто Кингсима сматра да је национални тим Србије озбиљна кошаркашка институција, веома цењена и препозната у свету и нагласио задовољство што ће је водити у наредном периоду.

"Немам дилему и нажалост или на срећу, мој примарни посао је у НБА, а моје задовољство је рад са националном селекцијом. Тако да то изискује више времена, више сати, али свестан сам. То није нешто што први пут радим и из искустава од последњих 10 година у раду са неким другим репрезентацијама, знам шта ме очекује. То је један гломазан посао и нисам имао дилему у вези са тим да ли желим или не желим то да радим. Него, једноставно ти преузимаш обавезу да то радиш на један ваљан и професионалан начин. Кажем, очекујем и знам колико посла треба да се уради, само више рада", истакао је Кокошков.

Бивши селектор Грузије и Словеније, репрезентацију Србије преузео је након петог места на Светском првенству у Кини.

Упркос великим очекивањима није изборен пласман на Олимпијске игре у Токију 2020. године, што ће бити кључна ствар која Кокошкова чека.

"То су стандарди. Неке друге репрезентације би вероватно имале параду и своје балконе када би били пети на свету, али то нису стандарди старе југословенске репрезентације и српске репрезентације данас. Наши стандарди су мало другачији, тако да и очекивања су мало већа и то је нешто што су прошле генерације успоставиле као реалност. То се од нас очекује, то је сигурно велика част, али и велика обавеза. Очекује се много, та очекивања су реална и ту нема ништа између. Једноставно, могу да постоје моменти ситуације, проблеми, али су увек очекивања, крајња очекивања и резултати", рекао је Кокошков.

Он је истакао и да неће фаворизовати НБА лигу и кошаркаше у њој, рекавши да пратити играче из АБА лиге, Евролиге и да ће сви потенцијални репрезентативци бити разматрани, гледани, праћени.

Кокошков је прокоменатрисао и информацију да кошаркас Финикса Френк Камински може да буде потенцијални репрезентатаивац због српског порекла.

"Ја сам заиста врло, врло досадан за медије, јер ја се заиста, то је ствар мог васпитања и спортског и приватног, не бавим ексклузивитетима. Нажалост, некад једна полуинформација може да буде много важнија од истине. Камински? Не знам ту ситуацију, то је једно од питања, које ми је постављено у релативно дугом интервјуу, које је извучено из контекста као ексклузивитет и бомбастичан наслов. А одговор, ја бих рекао овако… Свако ко има званично законско право, ко има српски пасош, добар је кошаркаш, има талента и квалитет, потенцијални је репрезентативац", закључио је Кокошков.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести