Кошаркашки спектакл пред 7.125 гледалаца у великој сали Спенса у Новом Саду

Немачка је освојила прво месту у Г групи првог круга квалфикација за Светско првенство у Кини наредне године, јер је у Новом Саду надиграла селекцију Србије, али ће у наредну квалификациону рунду у септембру ићи и наша селекција.
basket 1
Фото: FIBA

Имаћемо нешто лошију позицију од синоћњег ривала, али остаје нада да ћемо тада играти у много комплетнијем саставу и доказати пуну снагу светске кошаркашке велесиле.

Лепо је било синоћ бити сведоком двобоја између кошаркаша Србије и Немачке. Баш као некада на сусретима у великој сали Спенса, на трибинама се окупило вероватно и свих 9.000 гледалаца (иако је званична информација гласила да је у дворани присутно 7.125 навијача), што је потврдило чињеницу да су Новосађани жељни врхунских кошаркашких представа и да је највећи војвођански град у суштини био и остао - град кошарке. У гледалишту није имала где ни игла да падне и створена је прелепа атмосфера, ваљда, када је кошарка у питању, први пут од 2007. године и Светског јуниорског првенства.

Иако је Србија у утакмицу ушла разиграно и расположено, стекавши почетну предност, јаки и упорни Немци нису се узрујавали, већ су, посебно шутевима за три поена, успели да одржавају резултатски прикључак. Оба селектора, Александар Ђорђевић с једне и Хенрик Редл с друге стране, комбиновали су петорке на терену, а праве овације добио је Бобан Марјановић када је, средином првог периода, ушао у игру. До краја првих 10 минута, „орлови“ су стекли минималну предност од 23:21, чиме је било потврђено да Марка Симоновића и његове саиграче очекује и те како тежак посао како би евентуално стигли до жељене победе од више од пет поена, а тиме и првог места на табели Г групе.

Предност наше селекције почела је да расте у другом периоду, када је под обручима царевао 222 цм високи Марјановић, чиме је омогућио слободу у шуту осталим саиграчима. Цирбес и Тиман су на све могуће и немогуће начине покушавали да зауставе Бобија, али је ас Л.А. Клиперса лако проналазио начин да изађе на крај с њима. Уз то, неколико пута је подигао гледаоце на ноге атрактивним и силовитим закуцавањима, па је у 16. минуту на семафору стајао резултат 35:25 за Србију. Немци су настојали и донекле у томе успевали да тројкама одржавају контакт с нашим тимом, а њиховом игром дириговао је тамнопути Денис Шредер, кошаркаш Атланте Хоукса. На крају првог полувремена, пре свега захваљујући предности у висини, селекција Србије стекла је предност од 41:35, што је одговарало постављеном циљу.

Боље су у наставку кренули изабраници Хенрика Редла, који су приближили на поен заостатка (40:41), али је уследио наш одговор погоцима Марјановића и Милосављевића. Развила се отворена битка, а селектор Саша Ђорђевић темпераментно је у тим тренуцима водио екипу. И публика је активније почела да учествује у утакмици, па су наши кошаркаши опет створили плус осам поена (54:46). Иако смо очекивали да ће у једном тренутку „орлови“ кренути у фуриозну игру попут оне недавно виђене у Грузији, „панцери“ се нису дали и стално су нам „дисали за вратом“. Ривал је добио овај период и чекало нас је узбудљивих завршних десет минута.

Шутерски расположени гости пришли су поново на два поена минуса (58:60), али су тада бравуру извели Мицић и Милутинов, који као да су наговестили нови налет српских кошаркаша. Наруку Ђорђевићевом тиму ишло је то што је Саибу у 33. минуту зарадио четврту личну грешку и морао је да изађе с терена, али су Немци баш тада стигли до првог вођства (63:62), после тројке Клебера. Наш селектор је реаговао тајмаутом, одбрана Србије није никако могла да изађе накрај са шутерима противника, а онда се у игру вратио и Марјановић. Уследила је резултатска клацкалица, у којој се распуцао Максимилијан Клебер, асистирали су му Акпинар и Шредер, који су погађали из свих позиција. Немачка је у 35. минуту водила са 70:66, а Србију је поново у игри држао Боби Марјановић. У важним тренуцима тројку је погодио Дејан Тодоровић, па се атмосфера у сали усијала. Повели су тада наши момци, тројком је вођство повисио на 79:75 Стеван Јеловац, а одмах после тога још два поена додао је Дејан Тодоровић. Поново је српски тим имао жељени резултат (81:75), а до краја сусрета је остало 2,06 минута. Само минут и седам секунди пре истека времена, арбитар Аункрогерс из Летоније досудио је неспортску грешку Јеловцу, што су Немци искористили и са шест везаних поена у једном нападу поново преокренули резултат на 82:81 у њихову корист.

Сама завршница донела је заслужену победу Немачкој, која није подлегла атмсфери и на искуство привела сусрет крају, а остаје тајна шта се догодило с игром Србије у дефанзиви. Примили су „орлови“ чак 32 поена у последњих 10 минута и у томе, пре свега, треба тражити узроке пораза, као и у одличном шуту за три поена Немаца (25-12).

А. Предојевић

Србија – Немачка  81:88 (23:21, 18:14, 19:21, 21:32)

НОВИ САД: Велика сала СПЦ „Војводина“, гледалаца: 7.125, судије: Мацони (Италија), Аункрогерс (Летонија) и Стојка (Румунија).

СРБИЈА: Симоновић 2, Јеловац 19 (3 тројке, 9ск), Милосављевић 10, Милутинов 16 (4ск), Тодоровић 8 (4ас), Мицић 1 (шут 12-0, 10 ас), Ђоковић, Аврамовић, Добрић, Гагић, Пено 3, Марјановић 22 (11 ск).

НЕМАЧКА: Саибу 4, Гифи, Војгтман 2, Тада 6 (4 ск), Бенцинг 16 (3 тројке), Дорет, Шредер 21 (4ск, 6ас), Акпинар 8, Бартел 1, Клебер 16 (3 тројке, 7 ск), Тиеман 5, Цирбес 6 (5ск).

Ђорђевић: Више нико да не каженеСрбији

Селектор кошаркаша Србије Александар Ђорђевић није успео да објасни шта се догодило његовом тиму у финишу меча с Немачком. Уједно, нагласио је да очекује много јачи састав за други круг квалификација. Немци нису дозволили радост за препуну новосадску дворану и српску екипу, прецизније - наши кошаркаши су “панцерима” дозволили да направе чудесну серију и радују се заслуженом тријумфу. Поновио је Саша Ђорђевић пред новинарима оно што је рекао и играчима:

„Само ћу рећи оно што сам рекао у свлачионици - дали смо срце, уложили велику енергију у 38 минута да одбранимо сјајне пик-ен-рол играче Немаца, који су веома квалитетан тим. На крају смо направили необјашњиве грешке. На сваком од нас је индивидуална одговорност, ово је нешто што није прихватљиво. Био сам веома задовољан како смо играли ових 10-12 дана. Знали сте за све проблеме - о њима нисмо хтели да причамо иако су били очигледни. Морамо да се фокусирамо на следећи меч и септембар. Надамо се да ће неки од играча који су имали изговоре које не разумемо и не делимо, прихвати златни позив за нашу репрезентацију.“

Испуњена ВИП ложа

Свечана ложа била је испуњена гостима из свих сфера друштвено-спортског живота. Поред градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, у њој су били председник КСС Предраг Даниловић, генерални секретар нашег савеза Дејан Томашевић, потпредница КСС задужена за женску кошарку Ана Јоковић и многи други. Посебним аплаузом награђен је Никола Јокић, репрезентативац наше земље, који ће ускоро потписати најскупљи уговор у историји српског спорта с НБА тимом Денвер Нагетса. Уз њега су крај терена седели и Стефан Бирчевић, Миленко Тепић, Никола Лончар, Иван Паунић, Богдан Богдановић, Немања Бјелица, Миленко Топић и многи други бивши и садашњи репрезентативци Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести