Маљковић: Чека нас четири месеца пакленог рада

БЕОГРАД: Селекторка кошаркашица Србије Марина Маљковић најавила је да ће њен тим имати четири месеца паклених припрема пред одлазак на Светско првенство у Сиднеју.
Marina Maljkovic, foto: Fonet
Фото: FoNet

Актуелне шампионке Европе пред домаћом публиком у Београду успеле су да изборе пласман на Мундобаскет победама против Јужне Кореје и Аустралије, а тријумфом против Бразила само су овериле визу као непоражена екипа из групе.

"Видело се на последњем сусрету колико им недостаје рада. Хтела сам да их посматрам, да их пустим да причају на терену да бих видела како кошаркашке ствари, тако и карактерне. Задовољна сам приступом, који је неспоран, жељом за радом, понашањем, много су добра група. Као што је Црвендакић рекла оне уживају заједно последњих неколико дана. Не бих залазила превише у детаље, али мислим да имамо јаку базу, добру почетну позицију", рекла је Маљковић новинарима након завршетка турнира.

Са измењеним и подмлађеним тимом и неколико тренинга, Маљковић је успела да настави континуитет учешћа на великим такмичењима, па ће тако Србије други пут играти на шампионату света, пошто је последњи пут на СП била 2014. године.

"Испред нас је једно специфично лето. Имам силне неке идеје... Први пут ћемо имати прилику да радимо четири месеца, од јуна до септембра. Искрено сам баш жељна тога, имаћемо времена да поставимо ствари на своје место", каже селекторка.

Иако је имала разлога за задовољство после квалификација у Београду, цела прича је већ архивирана, а Маљковић истиче да је већ спремила план за летње припреме.

"Питајте их шта сам им рекла после утакмице са Аустралијом. Честитала сам им почетак пакленог рада, па ко преживи причаће. Тако нешто, да не цитирам сада себе, али било је много смеха... Цео дан сам писала тренинге са сарадницима, већ сам се припремала за то следеће окупљање. Имам написан детаљан план за лето и предаћу га Кошаркашком савезу. Мислим да ће бити неке баш добре идеје".

Детаље плана за "мисију Сиднеј" није хтела открије.

"Покушаћемо нешто ново, што ће тиму много значити. Видећете већ. Само да се ми мало договоримо, дајте нам неколико дана. Заправо само да се извуче група, да не бих рекла нешто погрешно. У сваком случају има занимљивих ствари. Бићемо и у Србији, одлазићемо на неколико места која су нама значајна, а овом младом тиму ће бити и те како битна", поручила је селекторка.

Од 2015. године до данас Марина Маљковић је са кошаркашицама Србије успела да освоји четири медаље - два пута је била шампион Европе (2015. и 2021), 2019. године узела је бронзу на ЕП, а исто одличје освојено је и на Олимпијским играма 2016.

Овој колекцији медаља недостаје само одличје са сампионата света, а Маљковић је упитана да ли та медаља може да се освоји са новом екипом у Аустралији од 22. септембра до 1. октобра.

"Тешко, веома тешко, али више ћемо знати на крају јуна, на пример. Тада ћу их боље познавати карактерно, па ћемо моћи да причамо на ову тему. Значиће нам лето, да се сви планови остваре. Организоваћемо и турнире, утакмице, припреме и у нашој земљи и у иностранству. Није реално да сада кажем да ћемо освојити медаљу. Апсолутно није реално. Много смо далеко од тога, али на том путу процеса формирања играча, посебно што има много времена, никад се не зна шта носи дан, а шта ноћ", закључила је Маљковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести