Маљковић: Циљ је да кампања за женски спорт нема крај

Селекторка женске кошаркашке репрезентације истиче да ће се доста тога из њеног Покрета за женску кошарку пренети на овај пројекат, односно проширити га на друге спортове.
Marina Maljkovic, foto: Fonet
Фото: FoNet

БЕОГРАД: Циљ кампање за развој женског спорта је да нема почетак и крај, да траје, да се што више девојчица бави спортом и да Србија у будућности има још више медаља у женском спорту, каже идејни творац Марина Маљковић.

Селекторка женске кошаркашке репрезентације истиче да ће се доста тога из њеног Покрета за женску кошарку пренети на овај пројекат, односно проширити га на друге спортове.

"Најважније је да овај пројекат нема почетак и крај, већ да траје. Наш циљ је да мотивишемо девојчице да се баве спортом, не шамо кошарком, да их буде што више. Оно што стално помињем јесте колико имамо медаља у женском спортом, колико одличја доносе сјајне девојке. Пројекат већ постоји, организација Покрета за женскуу кошарку Марина Маљковић ће се доста пренети и на овај пројекат и само ћемо га проширити на све спортове", рекла је Маљковић.

Пројекат у ком ће свака девојчица у Србији моћи бесплатно да се бави спортом, имаће три правца.

"Циљ је да, након ове ситуације, посветимо пажњу здрављу девојчица и нације. Имамо три смера - први је омасовљење, да девојчице заволе спорт на прави начин, други је професонални спорт, да пружимо максимум како би дошло до неке медаље, која се досад није освојила, да пронађемо начине и стручни тим који ће бити формиран у пројекту, који ће чинити највећи стручњаци из области женског спорта.Трећа ствар је аматерски спорт, да покажемо колико је важно да се девојчице и девојке баве спортом".

Спортисткиње амбасадорке су кошаркашица Соња Васић, теквондисткиња Милица Мандић, стрелкиња Зорана Аруновић и тенисерка Олга Даниловић, а Маљковићева је потврдила да ће се још спортисткиња придружити пројекту и активностима.

Пре пет година, 28. јуна, кошаркашице Србије постале су шампион Европе, када је оставран историјиски успех у српској женској кошарци.

Маљковић истиче да тај датум памти из још једног разлога.

"Тај датум ми је сада битан јер је на тај дан основан Покрет за женску кошарку и траје и дан-данас. Желим да данас запамтимо шта ће бити за пет година када је женски спорт у питању".

Кошаркашице Србије до 25. јуна имале су припреме на Златибору, када је селекторка радила са две групе девојака.

"Доста добро је све то изгледало. Интересантна група младих играчица, уколико се у новембру буду одржавале квалификације ЕП, треба исте секунде да се прикључе тиму. Не за годину дана, већ одмах. Рачунам на њих. Што се тиче искуснијих девојака, оне су по ко зна који пут показале професионализам, дошле су да раде иако немају за шта а се спремају", рекла је Маљковић, која је додала да има информације о свом клупском ангажману и кинеском Шангаја, али да ће "сачекати неколко дана" када је прича о томе у питању.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести