Маљковић: Очекујем ништа мање од максимума и мало преко

КАРИЈА: Дисциплина која влада у Јапану често ме фрапира и не сумњам да ће у јулу све бити спремно и да ће Олимпијске игре у организационом смислу протећи беспрекорно, каже селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић.
maljkovich_
Фото: Танјуг (Видео)

Пандемијску 2020. годину Маљковић може да памтим по лепим ставрима. У фебруару је са репрезентацијом остварила пласман на Олимпијске игре, а у новембру и на Европско првенство.

Основала је и Институт за женски спорт, а специфичну и тешку годину за цео свет заокружила је новим ангажманом у јапанском клубу Денсо Ирис.

"Из ове перспективе чини се као да је тај квалификациони турнир био пре пет година, а не у фебруару у Београду. Да су биле нормалне околности, ми бисмо причали сада о нашем учинку у Токију. Овако, 2020. годину можемо да карактеришемо по тим победама и утакмици против Американки у Београду, али и победама у Истанбулу које су нам донеле пласман на ЕП", рекла је Маљковић Танјугу из Јапана.

Кошаркашице су наставиле континуитет учешћа на великим такмичењима. Пети пут узастопно учестоваваће на ЕП, пошто од 2013. године нису пропустиле ниједан европски шампионат, а на Играма у Токију биће у прилици да бране бронзу освојену у Рио де Жанеиру 2016. године.

"Систем је нешто што се успоставља да функционише у свим условима. И ту су ствари кристално јасне кад је женска репрезентација у питању, резултати говоре. Рад, рад и само рад, безрезервна посвећеност...", наводи Маљковић.

Борбеност, поштовање према националном дресу на сваком такмичењу и на свакој утакмци нешто је по чему су кошаркашице препознатљиве, а Маљковић наводи са култ репрезентације градио годинама.

"Ова репрезентација се градила у последњих девет година, сваком утакмицом, сваким тренингом, сваким заједничким ручком, састанком, путовањем, међусобним респектом и постављањем ствари на своје место. Моја тренерска филозофија је позната. Играчице и чланови стручног штаба веома добро знају која су моја очекивања. У сваком тренутку од свих њих, као и од себе, очекујем ништа мање од максимума и мало преко".

Ништа мање од тога јавност неће очекивати ни овог лета, када изабранице Марине Маљковић у месец дана очекују и ЕП и ОИ.

"Два веома битна такмичења, свако на свој начин. ЕП где бранимо бронзу и које је квалификационо за Светско првенство и Олимпијске игре које су највећи сан сваког спортисте, где такође бранимо бронзу. Јавност од нас може да очекује само оно што можемо да обећамо, а то је храбра, агресивна игра, борба за сваку лопту и сваки посед, да ћемо бити максимално припремљене за сва искушења, да после такмичења усправног чела можемо да кажемо да смо дале све од себе", истиче селекторка.

Маљковић се тренутно налази у Јапану, где се, водећи Денсо Ирис, упознаје са јапанском кошарком.

"Култура Јапана као државе и Јапанаца као друштва ме је увек фасцинирала. Огромна пажња се придаје женском спорту и са те стране сам изузетно задовољна условима у којима радимо, окружењем, као и преданошћу свих у нашем клубу. Кошарка у Јапану је достигла завидни ниво, женска косарка посебно, а то ћемо најбоље видети на предстојећим Олимпијским играма".

Када је изабрала клуб у Јапану, један од циљева је био да време проведено у Земљи излазећег сунца искористити и да помогнете Олимпијском тиму Србије пред предстојеће ОИ у Токију.

"Јапан је веома уређена средина и што се државе и народа тиче. Дисциплина која овде влада често фрапира. Не сумњам да ће у јулу све бити спремно и да ће Олимпијске игре у организационом смислу протећи беспрекорно. Свакако да много значи што сам већ обишла олимпијско село, што сарађујем са њима и упознајем њихове навике. Лука Павићевић је био у праву кад ми је рекао да ће ме Токио одушевити, а ја се не одушевљавам баш тако лако".

У новембру је кренуо са радом Институт за женски спорт, са бесплатим школама спорта за девојчице.

"То је још један битан пројекат поред Покрета за женску кошарку. Проширили смо причу и на друге спортове, јер желим заједно са другим спортискињама да утичем на нове генерације да се баве спортом и да се здраво развијају. Што више девојчица се бави спортом, то ће наше друштво бити здравије", каже Марина и додаје да је изузетно задовољна како се развија прича.

"Морамо бити свесни да у овом сегменту, као и у другим сегментима се борите са Ковидом 19. масовност, која је неопходна за овакве пројекте, у овим условима није добро дошла. Али тражимо моделе како да, поштујући све мере заштите које препоручује кризни штаб, стигнемо до што већег броја девојчица и активирамо их да тренирају. Надам се да ће резултати у 2021. години бити задовољавајући", рекла је Маљковић.

Подвлачећи црту за претходну годину, Маљковић каже да јој је корона и лично и професионално променила променила живот.

"Мислим да не постоји особа на земаљској кугли на коју пандемија није оставила трага на овај или онај начин. Мењате навике, мењате размишљање, мењате рутине, прилагођавате се. Са дугорочних планирања прелазите на краткорочна. Остаје нам само вера у бољу будућност и нада да ћемо се сви вратити што пре у нормалу", закључила је Маљковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести