Маљковић: Покушајмо да направимо чудо и овај пут

БЕОГРАД: Селекторка женске кошаркашке репрезентације Марина Маљковић изјавила је данас да тим није у фантастичној ситуацији, али да ће се на предстојећем Европском првенству борити као и претходних година.
maljkovic, tanjug
Фото: Tanjug/ S.Radovanović, arhiva

"Увек је светиња носити тај дрес, а посебно када играш у Србији пред домаћом публиком. Да ли је дрес црвени или плави, то нам неће представљати проблем. Важно је да се зна значај тог дреса, да ти у глави буду великани и легенде из прошлости који су тај дрес носили. С дозом најпозитивније енергије и с нашом публиком, да будемо најбољи могући и да се боримо за ову земљу као и увек", рекла је Маљковићева после промоције нових гарнитура дресова националних селекција.

Она је истакла да овај тим није она репрезентација која је 2015. постала шампион Европе и она која је на Олимпијским играма 2016. године освојила бронзану медаљу.

"Девојке су остариле, две кошаркасице су се скоро породиле. Све су то лепе и природне ствари. Знамо да је домаћа лига највећи проблем, јер је слаба у поређењу с лигама наших ривала на ЕП. ЕП је најтеже такмичење, теже и од Светског, често и од Олимпијских игара. Нисмо у фантастичној ситуацији, али смо од првог дана кренули да радимо све како бисмо земљу представиле у најбољем светлу и да покушамо да направимо оно што смо урадили 2015. и 2016. године", рекла је Маљковићева.

Селекторка је истакла и да су припреме на Златибору биле најтежи део и додала да још увек има много простора за рад. 

Србију пре почетка ЕП очекује контролни меч против Словачке, а после тога своју форму косааркашице ће проверити и на турниру у Француској.

"Тај турнир ће нам највише показати, јер ће ту бити и директан ривал из групе Русија. Биће још Турска и Француска. Имамо старије играчице, доста девојака игра на сопствену одговорност. Ставиле су ЕП испред својих каријера, по цену да после ЕП никад више не играју кошарку. Радују младе играчице и то да дефинитвно има материјала за будућност, рекла је Марина Маљковић.

Србија ће групну фазу играти у Зрењанину у групи Д, с Белгијом, Русијом и Белорусијом.

"Ми немамо проблем с тим. Увек је тако било. Потребна је доза одговорности и то је оно чему их учим. Као и увек, могу да гарантујем да ћемо се борити и да ће бити изабрано 12 правих девојака", рекла је Маљковићева.

Она се осврнула на свој повратак на чело репрезентације после три године.

"Доживели смо много лепих тренутака. То су јаке емоције. Сви смо имали жељу да се опет скупимо и да радимо, да покушсамо да направимо неко чудо и овај пут", закључила је Маљковићева.

Европско првенство за жене организују Србија и Летонија од 27. јуна до 7. јула.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести