Мијаиловић: Дуг је 2,7 милиона евра, Партизан стабилан

БЕОГРАД: Председник КК Партизан Остоја Мијаиловић рекао је београдски клуб годину завршио позитивно и да је дуг црно-белих сада износи 2,7 милиона евра.
Mijailovic Ostoja/Fonet
Фото: Фонет/А. Барда

"Годину смо завршили позитивно, Скупштина КК Партизан је усвојила одлуку о финансијком извештају за 2018. годину у којој је клуб пословао позитивно и био у плусу од 21.339.080 динара. Политика садашње управе је да клуб послује финансијски позитивно. Имамо довољно лоших скуства од тренутка када смо преузели клуб у стању у којем је био. Подсетићу, имали смо дуг од 7.136.000 евра и са тим теретом се боримо и даље. Пре неколико месеци, када смо радили пресек стања, дуг Партизана је износио 3,8 милиона евра, док сада износи 2,7 милиона евра" , рекао је Мијаиловић у интервјуу за клупски сајт.

Он је објаснио на шта се односи тренутни дуг црно-белих.

"Да буде јасније, структура дуга је следећа: 1,7 милиона је порески дуг са припадајућим каматама и то је дуг који је наслеђен. У процесу смо потписивања репрограма по којем ће камата бити умањена за 50 одсто, уз грејс период од 24 месеца и периодом отплате од 60 месеци. Преостали милион су обавезе за које су у већини случајева потписани споразуми о репрограму и тај дуг се води као обавеза а не дуговање", рекао је Мијаиловић и додао:

"Данас је КК Партизан финансијски стабилан, са малим "проклизавањима", што је сасвим нормално у сваком привредном субјекту, посебно када су спортске организације у питању, где приходи варирају из различитих разлога. Не треба нипошто заборавити да Партизан никада не сме да се врати у 2015, 2016 и 2017. годину када је практично био пред гашењем".

Председник Партизана говорио је и односу са са водећим људима из ФК Партизан, али и о тренутној ситуацији у којој се тај клуб налази.

"Бренд Партизан мора да пронађе начин да послује под једним кровом који се у овом случају зове ЈСД Партизан. Највећи европски кошаркашки клубови, Реал Мадрид, Барцселона, ЦСКА и Фенербахче послују у оквиру спортских друштава и великим се делом финансирају од фудбалских клубова. ФК Партизан, као стожер ЈСД Партизан морају да воде људи који разумеју шта је бизнис, морају да по моделу управе КК Партизан раде за клуб, а не да живе од њега, и морају да схвате да су најпрофитабилнија спортска организација у оквиру спортског друштва".

Он је истакао и да су му се у периоду који је иза нас јављале многе Партизанове легенде да говоре о лошем стању у фудбалском клубу и да би требало нешто мењати на боље.

"Нада постоји, јер су за ФК Партизан заинтересовани и Предраг Мијатовић и Саша Илић и многе друге легенде клуба, људи који за разлику од неких који тамо сада седе, воле свој Партизан“, рекао је Мијаиловић.

Мијаиловић је рекао и да спортски директор Никола Лончар и тренер Андреа Тринкијери имају сву слободу у избору тима и уживају подршку свих структура клуба да саставе екипу која ће бити у складу са реномеом Партизана. 

"Наравно, постоје финансијски оквири у којима можемо да се крећемо, али ти оквири су ове године далеко изнад онога што смо имали у сезони 2018/19. Чак можемо рећи да је обезбеђени износ за тим и стручни штаб вероватно највиши икада када је у питању КК Партизан. Са друге стране и тржишне цене играча су веће, али свакако је да смо ове године у позицији да будемо конкурентни. Да ли ћемо успети да остваримо амбиције Партизана и жеље свих којима је црно-бела боја на срцу, да освојимо АБА лигу, да нападнемо Еврокуп? У спорту ни 10 пута већи буџети од онога који имамо нису гарант успеха, али да ћемо се борити и бити далеко опаснији по конкуренцију, хоћемо сигурно. И учинићемо све да резултати задовоље наше навијаче“, рекао је Мијаиловић и осврнуо се на ситуацију у вези са одласком кошаркаша Џока Лендејла.

"Након што је доживео повреду скочног зглоба, Лендејл више није био у могућности да игра за нас и помогне нам током Суперлиге. У међувремену, за њега су се заинтересовали и Жалгирис и још неки клубови. Уосталом, видите да тренутно игра Летњу лигу у дресу Милвокија. Партизан ће од Лендејла свакако остварити вишеструку добит. Његов уговор у клубу је био 96.000 долара, а приход који је Партизан од Лендејла већ остварио износи 280.000 долара. Очекивани приход уколико Џок у текућем прелазном року оде у НБА ће за клуб бити додатних 250.000 долара".

Мијаиловић је истакао и да свако има право да одређује своју политичку и сваку другу припадност, као и да је више пута истицао да је поносан на чињеницу да члан Српске напредне странке.

"Више пута сам истицао да је то моје политичко опредељење, да се ја том чињеницом поносим. Знам да би се многима више допало да сам члан неке опозиционе партије, али сам сигуран да таквом мојом одлуком Партизан не да не би добио ништа, него би чак и изгубио. Да будем јасан, то не мења ништа. Партизанови навијачи су по питању политичке припадности веома хетерогени и моја обавеза је да радим у интересу клуба без обзира на нецију политичку припадност. Јако је важно подсетити да сам ја у КК Партизан дошао као човек из бизниса а не као човек из странке, да сам дошао на позив људи из Партизана а не из странке. Са друге стране, ја странку којој припадам поштујем, али је не повезујем никако са Партизаном нити ћу је икада повезивати", закључио је Мијаиловић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести