СП КИНА 2019: „Орлови“ пети на планети

Кошаркаши Србије освојили су пето место на Светском првенству у Кини пошто су у последњем мечу у Пекингу били бољи од Чешке, најпријатнијег изненађења шампионата.
Bogdan Bogdanovic (1)
Фото: Богдан Богдановић, фото: ФИБА

Играчи селектора Александра Ђорђевића у првом полувремену изгледали су управо као да им није битна позиција, да би у других 20 минута у потпуности преокренули утакмицу и на крају је лагано добили, уз опет одличног Богдана Богдановића који је убацио 31 поен. Фалило је борбености нашима од самог почетка, одбрана је била лоша, а Чеси су погађали са свих страна па су и сасвим заслужено били у предности и то највише са 13 поена разлике. Чекало се да се кошаркаши Србије разбуде, а то се десило одмах на почетку другог полувремена, када су заиграли на препознатљивом нивоу и доказали су оно што стоји на папиру, да су очигледно далеко квалитетнији од Чешке.

Србија је првенство у Кини на ком је бранила вицешампионску титулу завршила са шест победа и два пораза, остала је без, по многима очекиване медаље, а благу утеху нашла је у мечевима за пласман од петог до осмог места. Ту је савладала Сједињене Америчке Државе, а потом и Чешку. Наши су одлично играли на почетку. Богдановић је убацивао тројке, напад је био разноврстан, имали смо и пет разлике у два наврата, али је при резултату 20:15 тајм–аут тражила чешка клупа, после чега је уследио преокрет. После уводних 10 минута било је изједначено (20:20), али су у наставку Чеси врло брзо први пут повели на утакмици 22:20 и чврсто су решили да не испуштају вођство. Решетали су наш кош тројкама, а предводио их је Петерка који је до тада шутирао 4 од 4, па је Чешка као од шале дошла и до двоцифрене предности – 38:28. Нама су недостајали прецизни шутеви за три поена, а заказали смо и у одбрани, па је противник успешно одржавао разлику, која је у једном тренутку била и плус 13 (43:30). Сваки пут када смо били на добром путу да ухватимо прикључак, Чеси су на другој страни узвраћали истом мером. Имали смо на 40 секунди до одласка на полувреме само пет поена заостатка – 45:40, али је Саторански казнио лошу одбрану и тројком, потом и полагањем довео свој тим на 50:41.

Разбудили су се „орлови“ после паузе у свлачионици. Богдановић је трећу четвртину отворио са пет везаних поена, а надовезао се Лучић за серију наших 8:1, што им је донело само два разлике (51:49). Опет је изгледало као да Србија неће успети да ухвати корак са Чесима, али они су урадили и више од тога. После тројке Саторанског Чешка је имала 58:51, да би уследио налет српских кошаркаша, серија 13:0, уз два тајм–аута који нису имали ефекта и Србија је коначно преокренула на 64:58. Било је тада све у нашим рукама. Нису спуштали темпо Салетови играчи, док је Чехе донекле престао да служи шут. Одбрана нам је боље функционисала и у последњих 10 минута ушли смо вођством 69:62. Силовито су „орлови“ кренули у завршницу и на крилима сјајног Богдановића који је везао две тројке, на које се надовезао Јокић, имали су 15 поена вишка – 79:64. Потпуни преокрет избацио је још више Чехе из ритма, док је Србија наставила у истом. Још једна тројка Богдановића донела је нашима највећу предност од 18 поена – 84:66. Било је то на половини последње четвртине, да би Милутинов после одличне асистенције Јокића поново вратио „орлове“ на исту разлику и тада је већ било јасно да је пето место у нашим рукама.

К. Бугарски

Србија Чешка 90:81 (20:20, 21:30, 28:12, 21:19)

ПЕКИНГ: Дворана Вукесонг, гледалаца: 3.000, судије: Локатели (Бразил), Пурсанидис (Грчка), Виланд (Канада).

СРБИЈА: Бирчевић 1, Бјелица 3, Богдановић 31, Гудурић 3, Јокић 7 (14 ск, 7 ас), Јовић 12 (6 ас), Лучић 5, Марјановић 3, Мицић, Милутинов 14 (7 ск), Радуљица 7, Симоновић 4.

ЧЕШКА: Ауда 16, Балвин 12, Бохачик 6, Хрубан 9, Криз 2, Палижа 3, Петерка 14, Саторански 13, Шилб, Сирина 2, Вјорал.

Меч за пето место

Србија – Чешка 90:81

Утакмица за седмо место

САД – Пољска 87:74

Сутра

Меч за треће место

Француска – Аустралија (10)

Финале

Аргентина – Шпанија (14)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести