Стефан Шкрипац, помоћни тренер КК Војводина

Оно што је заједничко за Жељка Обрадовића, Дуду Ивковића, Душка Вујошевића, ако ћемо глобално, и Грега Поповича, није само то што ће заувек остати упамћени као врхунски тренери, већ и то што су, да би дошли до тог нивоа, прво морали да прођу степеницу звану „помоћни тренер“.
с
Фото: Приватна архива

О њима се не прича онолико колико би требало. Примера ради, познато је да тренинге двоструког узастопног шампиона Европе, Анадолу Ефеса, не води главни тренер Ергин Атаман, већ један од његових помоћних тренера. Опет, све заслуге се, осим играчима, приписују се управо Атаману, док његови помоћници, на неки начин и „људи из сенке“ нису толико експонирани у јавности.

Један од тих „људи из сенке“ је и Стефан Шкрипац, помоћни тренер КК Војводина и човек од поверења главног тренера Милоша Исаков-Ковачевића, са којим је сарађивао још у нижим лигама у екипи КК Ветерник. У најквалитетнији новосадски тим дошао је пре три сезоне, када је као други помоћни тренер био део стручног штаба Мирослава Николића. Шкрипац каже да се његов посао данас доста интензивирао у односу на тај период.

– Имам више обавеза што се тиче скаутинга, припреме меча и припреме тренинга, где се бавимо индивидуалним радом. Што се тиче клуба, разлика у односу на претходне две године је та што је сада циљ стабилизација и опстанак у лиги, мада смо добрим радом то већ превазишли, пошто се налазимо у горњем делу табеле. Позитивно је то што је нови председник клуба Жељко Ребрача дао поверење Исаков-Ковачевићу да преузме тим након Мирослава Николића и задржи наш стручни штаб, у којем је и Александар Караћ остао као кондициони тренер – рекао је Шкрипац.

КК Војводина је овог лета променила готово целокупан састав, али и упркос томе Новосађани бележе врхунске резултате у Кошаркашкој лиги Србије (КЛС).

– Најбитније је то што је Милош на време селектирао екипу. Већ на припремама имали смо оформљен тим, па смо могли да радимо и уигравамо тим. Тада смо стекли утисак о свим новајлијама. Током сезоне смо само подизали форму. Физички смо једна од јачих екипа у лиги, можемо да играмо у широј ротацији, што нам даје бољи резултат и веће шансе.

У КЛС у овом моменту осам екипа има позитиван учинак, док се остатак бори за опстанак, што представља изненађење за помоћног тренера КК Војводина.

– Већ сад се види борба за горњи и за доњи део табеле, где су се неке екипе одвојиле. Очекивали смо, као и претходне и претпрошле сезоне уједначенију лигу, са сличним скором. Имамо шансу да пријатно изненадимо ове сезоне, али наш циљ је стабилизација. Добрим радом у току сезоне потрудићемо се да постигнемо нешто више.

Новосађани су тренутно најбоља одбрана КЛС, са 72 примљена поена по утакмици, што јасно указује на филозофију игре црвено-белих.

– Увек тежимо ка томе да одбрана осваја првенства, не напад. То је наше мишљење и акценат јесте на одбрани. Екипа је селектирана да може да игра одбрану. Наше најјаче оружје у том смислу је алтернативна одбрана, „мечап зона“, која је Милошев заштитни знак у овој лиги. Користи се да се успори ритам супарника. Сваки ривал кад види ту одбрану гледа да јој се прилагоди. Циљ је да се спречи проток лопте ривала. Мечап, као мечап, сам назив каже да је то ипак одбрана један на један, свако има свог „мечера“. Поставка је таква да горњи играчи буду бекови, доњи да буду центри. Онда та два „мечера“ иза виде шта се дешава испред њих и говоре нижим играчима кога треба да „покупе“ и како треба да се ротирају, како нико не би остао сам.


Много непроспаваних ноћи

Помоћни тренер КК Војводина Стефан Шкрипац објаснио је која је конкретно његова улога и како изгледа припрема за једну утакмицу.

– То подразумева припрему видеа ривала, где радимо посебно играче, посебно њихову одбрану и њихов напад. То се ради два дана у току недеље и три, четири дана пре почетка тренинга. Гледају се снимци, све то се ставља на папир да играчи имају доступно сваки дан до почетка меча. То све још један помоћник и ја, уз наравно Милоша, припремамо „пешака“, немамо још најмодерније програме - рекао је Шкрипац.

Следећи корак је, каже Стефан Шкрипац, да се на основу снимака припремамо за наредног ривала.

– Тимски рад је у питању, сви имамо своја задужења. Некад ја радим играче и одбрану, а други тренер и Милош раде напад и кретње из напада. Затим следи аналитика – колико различитих позива ривали имају током утакмице и колико неке кретње често играју. И када се игра једна утакмица недељно, мало је слободног времена. Када је дупло коло, то захтева много непроспаваних ноћи.


Таква врста одбране није једина специфичност КК Војводине у том сегменту игре, у односу на друге екипе.

– Постоје и принципи и правила помоћу којих бранимо пикенрол и од тога се доста разликујемо од остатка лиге. Ниво или „флет“ је наш најчешћи начин одбране од пикенрола, када играмо „човека“. Тражимо од нашег високог играча да се појави у нову блокаде и остаје на једном или на два дриблинга и онда се враћа назад. Генерално, играмо „пек лајн“ одбрану, где сви играчи иду корак ка лопти и тражимо тај „ниво“ од високог играча, да се он појави на један или два дриблинга, док наш бек не успостави контролу играча са лоптом.

Шкрипац је истакао и шта је то у припреми неког дуела најтеже за једног помоћног тренера.

– Све екипе у АБА 2 лиги је веома захтевно припремити, јер има много тешких утакмица и квалитетних ривала. Имају много више позива и врхунских играча у већој ротацији, док се у КЛС игра углавном са неких осам до девет играча. У АБА 2 се игра са 10,11 јер су утакмице на два дана и ротација мора да буде шира. Када је реч о овој сезони, увек је први сусрет најтежи. Играли смо против Вршца и то је незгодно јер не постоји узорак од такмичарских утакмица пре тога, већ припремних, па је теже да се дође до информација, поготово што су у питању нове екипе – објаснио је Стефан Шкрипац.

Вук-Милош Петровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести