У Зрењанину, Нишу и Риги почиње Европско првенство за кошаркашице

Кошаркашице Србије утакмицом против Белорусије сутра (27. јуна) од 20.30 часова у Кристалној дворани у Зрењанину стартују на Европском првенству, чији је организатор поред Србије и Летонија и које траје до 7. јула.
Sonja Petrovic
Фото: Соња Петровић, фото: КСС

Наше репрезентативке покушаће пред домаћим навијачима да понове успех из 2015. године када су се први пут попеле на кров Старог континента. Српкиње се налазе у групи Д са Белгијом, Русијом и Белорусијом, а после прве фазе такмичење се сели у београдску Штарк арену. Поред Зрењанина домаћин групе Ц је Ниш.

– Далеко од тога да смо фаворити у групи. С нама су екипе које су у принципу јаче што се тиче ростера, а то су Русија и Белгија. Тако да ми јесмо направили на турниру у Француској добре резултате победивши домаћина и Турску, али смо исто тако изгубили од Русије. Јачина групе треба само да буде огромна мотивација мојим кошаркашицама. Не треба да кукамо, него да кажемо како реално стоје ствари. Далеко смо од четвртфинала. Морамо много зноја да пролијемо да бисмо прошле најтежу групу, а то ћемо урадити само ако претворимо ту тежину групе у нешто позитивно и ако будемо тим који има убедљиво најбољи вољни моменат, узимајући у обзиром и то да играмо у нашој земљи – поручила је селекторка Србије Марина Маљковић.

Пошто су 2015. кошаркашице Србије освојиле титулу на Европском првенсту у Мађарској и Румунији, следеће године су на Олимпијским играма у Рију узеле бронзу. У међувремену је Марина Маљковић напустила кормило репрезентације. После одлуке да се врати почела је рад са доста измењеним саставом.


Српски састав 

Селекција Србије играће на овом Првенству Европе у следећем саставу: Маја Миљковић, Соња Петровић, Саша Чађо, Невена Јовановић, Јелена Миловановић Брукс, Дајана Бутулија, Александра Црвендакић, Николина Милић, Драгана Станковић, Миљана Бојовић, Ана Дабовић и Маја Шкорић.


– Када сам се вратила, рекла сам да имам осећај, не да настављам од 2016. и Рија, него као да почињем све изнова. Имамо један баланс између нових девојака које први пут играју за репрезентацију и оних старијих. Ја видим да те младе дефинитивно треба да буду пријатна ствар, ветар у леђа и да унесу свежину, а старије морају добро да се подсете оних својих партија које сви памтимо када су биле најјаче. Када се те две ствари споје уз тај највећи вољни моменат на турниру, јер то дефинитнво треба да нас краси, можемо да очекујемо добре резултате – истакла је Марина Маљковић. 

Првопласирана екипа из сваке групе директно ће изборити пласман у четвртфинале, а титулу брани Шпанија. Једна од најбољих српских кошаркашица Соња Петровић верује у добар резултат.

– Заиста смо задовољне како су прошле припреме. Одрадиле смо велики посао и надамо се да ће то дати резултате и да ће надокнадити неке минусе с којима је ова генерација суочена тренутно. Идемо полако, утакмицу по утакмицу. Фокусиране смо на први меч. Надамо се да ћемо да остваримо што бољу позицију у групи, па после можемо да размишљамо и о даљим утакмицама  – рекла је Соња Петровић.

К. Б.

Група А (Рига)

Украјина

В. Британија

Летонија

Шпанија

Група Б (Рига)

Шведска

Француска

Чешка

Црна Гора

Група Ц (Ниш)

Мађарска

Турска

Италија

Словенија

Група Д (Зрењанин)

Белорусија

Русија

Белгија

Србија

Распоред Србије

Четвртак

Србија – Белорусија        (20.30)

Петак

Србија – Русија               (20.30)

Недеља

Србија – Белгија              (20.30)

Сутрашњи програм

Шведска – Црна Гора       (13)

Француска – Чешка         (15.30)

Мађарска – Словенија    (16)

В. Британија – Летонија (18.30)

Русија – Белгија              (17.45)

Турска – Италија             (18.30)

Украјина – Шпанија         (21)

Србија – Белорусија       (20.30)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести