Завршни турнир Евролиге у Келну: Почиње борба за трофеј

БЕОГРАД: Утакмицама ЦСКА - Ефес и Барселона - Олимпија Милано данас почиње завршни турнир Евролиге, који се игра у Ланксес арени у Келну.
kosarka kos
Фото: Tanjug / ilustracija

Актуелни шампион московски ЦСКА, екипа са највише наступа на завршном турниру Евролиге, осми пут заредом дошао је до завршнице, укупно 19.

У четвртфиналу су Московљани без великих проблема са 3:0 у серији избацили десетковани Фенербахче.

"Била је ово изазовна сезона за све нас. Играли смо у пандемијским условима, никоме није било лако, али сам рекао играчима да уколико буду освојили трофеј, ове тешке сезоне ће се радо сећати", рекао је тренер ЦСКА Димитрис Итудис.

Ефес ће четврти пут у историји клуба играти на завршном турниру.

У Виторији 2019. поражени су у финалу од ЦСКА, док су прошле године били најбоља екипа у лиги у моменту када је сезона прекинута због пандемије коронавируса.

У својим редовима имају најбољег играча сезоне Василија Мицића.

Тим из Истанбула је у четвртфиналу после велике борбе избацио Реал из Мадрида са 3:2 у серији.

"Надам се да ће навијачи уживати на овом финалном турниру. Нећемо имати лак задатак јер ћемо играти са сјајном екипом ЦСКА која на клупи има фантастичног тренера Итудиса", рекао је тренер Ефеса Ергин Атаман.

Шампион из 2010. године, Барселона је на завршном турниру је први пут после седам година, а 15. пут у историји. После лигашког дела сезоне, Каталонци су били први, а у четвртфиналу су са 3:2 били бољи од Зенита.

Тренеру тима Шарунасу Јасикевичијусу ово је друго учешће на завршном турниру у тренерској каријери.

"Најважније у овој фази је да контролишемо притисак који имамо. Морамо да будемо у стању да се носимо са тим и да будемо концентрисани за меч који нам следи", рекао је тренер Барселоне Шарунас Јасикевичијус.

Олимпија из Милана је након победе од 3:2 у серији над екипом Бајерна стигла на завршни турнир Евролиге, први пут после 29 година.

Тим из града моде ће покушати да освоји четврту титулу континенталног првака, а прву још од 1988. године.

Последњи пут када су играли на финалном турниру било је 1992. године у Истанбулу, када су у полуфиналу изгубили од будућег првака Партизана.

"Урадили смо сјајан посао ове сезоне и на завршном турниру смо после много година. Желимо да усрећимо наше навијаче", рекао је тренер Олимпије Еторе Месина.

Први меч између ЦСКА и Ефеса игра се од 18 сати, док је меч Барселоне и Олимпије заказан за 21 сат.

Један од делиоца правде на финалном турниру биће и српски судија Урош Николић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести