ЕП за одбојкашице: Србија и без Тијане лагано у четвртфинале, где је чека Бугарска

Одбојкашице Србије пласирале су се у четвртфинале Европског првенства у Турској пошто су максималним резултатом савладале Румунију.
Mina Popovic
Фото: ЦЕВ

У четвртфиналу ће наше девојке играти са Бугарском, која је савладала Азербејџан. Српкиње су у групи играле са Бугарском и победиле.

Екипа селектора Зорана Терзића наставила је успешан победнички низ од 13 узастопних тријумфа на шампионатима Старог континента, а последњи пут је доживела пораз у полуфиналу 2015. од Русије. Шестом победом на овогодишњој смотри Српкиње су заказале дуел против бољег из дуела Азербејџан – Бугарска.

Изразити фаворит су биле наше девојке у сусрету са Румункама, па је Терзић одлучио да одмор да Тијани Бошковић, која је била најефикаснија у последња три меча. Шкрипало је на почетку у редовима српске репрезентације. Као у грчу је играла Србија и Румунија је оберучке прихватила такву ситуацију, па је повела 7:3. Таман су се наше приближиле на поен заостатка (12:11) али су везале две грешке, што је навело Терзића да реагује. После тог тајм–аута почела је права игра српске селекције. Коначно је Србија изједначила, а блоком Вељковићеве дошла је и до преокрета – 19:18. Наше су серијом сјајних блокова до краја сета потпуно избациле из ритма Румунију и повеле су 1:0.

Разиграла се Бранкица Михајловић на почетку друге деонице у којој је Србија изгледала одлично. Врло брзо су Српкиње имале предности и од 15:9. Све је добро функционисало у нашој игри и у лаганом ритму су девојке стигле на корак од тријумфа. Изгледа да су репрезентативке, међутим, већ у мислима добиле овај меч, пошто су ствари у трећем сету кренуле по злу. Много је Србија грешила на почетку и експресно је поклонила противницама пет поена, па је Румунија повела 11:9. Губиле су наше и четири разлике (13:9), али су се вратиле серијом 4:0. Није много требало Румункама да се поново “одлепе” на плус три – 16:13, па је Србија морала да реагује на адекватан начин. Стрпљиво су наше градиле прилику за сигурне поене и полако су топиле предност ривалки. Поновио се сличан сценарио као у првом сету и српске одбојкашице су преокренуле у самој завршници, када су биле у вођству 21:19. Иако заиста наше нису бриљирале у овом сету (11 грешака) успеле су да изборе меч лопту (24:22) и сачекале су да овог пута Румунке забележе сервис грешку за коначних 25.23 и 3:0.

Наше одбојкашице четвртфиналну утакмицу играће у среду од 16 часова.

 К. Бугарски

СрбијаРумунија 3:0 (25:20, 25:17, 25:23)

АНКАРА: Дворана Анкара, гледалаца: 3.000.

СРБИЈА: Буша 5, Лазовић, Поповић М. 11, Мирковић, Михајловић 11, Огњеновић 1, Вељковић 4, Пушић, Бјелица 10, Алексић 5, Поповић С, Благојевић 4, Миленковић, Бошковић.

РУМУНИЈА: Рогојинару, Бутерез 8, Балинтони 2, Рус, Албу, Јанћу 1, Будаји – Унгуреану 12, Калота 2, Трића 3, Тукмеану, Фалес 4, Ћиуку, Оњејекве 4, Баћију 2.

Огњеновић: Прилика за све играчице

Капитен Маја Огњеновић истакла је да упркос грешкама она и саиграчице морају да буду задовољне пласманом у четвртфинале.

– Поново нисмо почеле добро утакмицу, не знам заиста из ког разлога. Као што сам говорила и за неке утакмице у групној фази, тако је и ова била добра прилика за играчице које нису у стартној постави да изађу на терен. Била је ово, такође, прилика да се проба и увежба пар ствари. Јесмо слабо почеле дуел са Румункама, али смо на крају тријумфовале максималним резултатом што је битно. Сада нам предстоји четвртфинални меч и ваљано ћемо се припремити за нови изазов – најавила је Огњеновићева.

Осмина финала

Анкара

(1) Србија – Румунија 3:0

(2) Турска – Хрватска 3:2

Будимпешта

(3) Холандија – Грчка 3:0

(4) Азербејџан – Бугарска   0:3

Лођ

(5) Немачка – Словенија     3:0

(6) Пољска – Шпанија        3:0

Братислава

(7) Русија – Белгија   3:1

(8) Италија – Словачка       3:0

У четвртфиналу састаће се победници мечева 1-4, 2-3, 5-8, 6-7.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести