Лига нација: Србија у Милану одлучује о одласку на финални турнир

Иако до краја групне фазе Лиге нација има још шест утакмица, одбојкаши Србије, да би нашли место на финалном турниру, морају да одиграју мечеве са Италијом, Пољском и Аргентином на високом нивоу и да се уз барем две победе спреме за изазове у Пловдиву.
Odbojkaši Srbije na treningu u Milanu/M. Ristić
Фото: М. Ристић/Одбојкаши Србије на тренингу Милану

 (Од нашег специјалног извештача)

Викенд у Португалу и три победе (Бразил, Португал, Кина) погурао је изабранике селектора Николе Грбића у позицију с које могу и те како да се нађу међу одабранима у Чикагу.

Састав се лагано комплетира, минулог викенда тиму су се прикључили Дражен Лубурић и Никола Јововић, а у Милано су стигли Срећко Лисинац и млади либеро Стефан Негић па се с правом очекује још боља игра „Орлова“ против ривала који су у самом светском врху. Оно што је најважније за све у тиму Србије је чињеница да игра иде узлазном путањом, одавно је заборављен слаби викенд у Новом Саду, па сада тим добија шампионске обрисе који ће до пуног изражаја доћи када буде најпотребније, ако не у Лиги нација, онда сигурно на квалификационом турниру за пласман на Олимпијске игре који се игра почетком августа у Барију.

-Одморили смо се од пута из Португала и три тешке утакмице и много сетова које смо тамо одиграли- Момци су вољни и жељни да раде и све лепо изгледа, а млади играли су жељни доказивања и победа и мислим да ће овај викенд бити проба колико смо заправо напредовали и да ли смо на потребном нивоу. Сви тимови су дошли у комбинованим саставом, али то не мора да буде проблем за нас јер мислим да наша унутрашња енергија може да нас доведе до великог резултата. Показали смо већ много пута да, ако смо заједно, можемо да победимо све најјаче екипе на свету – рекао је дизач наше репрезентације Никола Јововић.

Већ се у српској одбојкашкој јавности спекулише око пласмана на финални турнир, наравно уз жеље да се настави победнички низ.

-Има још шест утакмица пред нама, волели бисмо сви да прођемо на финални турнир, али је то још доста далеко. Мислим да је за нас најбоље да играмо утакмицу по утакмицом, да се покажемо у најбољем светлу јер то утиче на наше самопоуздање, али ће нас и остале екипе другачије гледати. Ако губиш, тешко је у наредној ићи на победу, зато ћемо у сваки меч улазити са жељом да победимо па ћемо видети за колико ће то бити довољно – закључио је Јововић.

Минулог викенда је Дражен Лубурић добио шансу да се истакне, иако тек по прикључивању екипи, а добро зна шта да очекује пред мечеве у хали Пала Лидо у Милану.

- Оно што је најважније је да наша екипа расте из викенда у викенд, да напредујемо појединачно и тимски. Лагано се комплетирамо, Јововић је био мотор екипе већ у Португалу, а турнир у Милану је један од јачих ове године и морамо да му приступимо максимално спремни. Видели смо да су Италијани у доброј форми, а ту су првак света Пољска и Аргентина која је увек неугодан противник и може да победи свакога ако има дан. Мислим да заслужујемо пласман на финални турнир, а иако ту има много младих момака, показали су да имају квалитет и изнели су велики терет тако да се надам да ћемо оверити место за пут у Чикаго – истакао је Лубурић.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести