У Новом Саду одржан састанак председништва УОКПЛ: Савез и клубови бацили рукавицу менаџерима

Немиле сцене које су се десиле на релацији клуб - играч - менџер одјекивали су минулих дана одбојкашком чаршијом.
gajic FF__4276
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Брзо је реаговано, па је у Новом Саду, уз домаћинство ОК Војводина НС семе, одржана седница Удружења одбојкашких клубова првих лига. Састала се одбојкашка Србије, уз изузетак Црвене звезде, да изнађе најбоље решење како да се горепоменуте релације поправе и да више не долази до сличних  проблема.

Да подсетимо, прва се саопштењем огласила Војводина НС семе и прекинла сарадњу с менаџером Миомиром Красићем и његовом агенцијом, а само два дана касније надовезао се и Нови Пазар. У случају црвено-белих неспоразум је настао са играчем Павлом Перићем, који је, уз договор са својим менаџером, бојктовао тренинге и зарадио једномесечну суспензију. Код Пазараца је ситуација била нешто компликованија. Неименовани менаџер је контактирао њиховог најбољег играча Вању Еремића, обећавао му инострани ангажман, а све пред важан меч са екипом из Ваљева, на којем је Еремић, под утиском читаве приче, био испод свог уобичајеног нивоа. Пазарци нису осудили играча, а и зашто би, само су указали на проблематику која није нова у одбојкашком свету, а која утиче на такмичење, посебно сада када се Новопазарци  боре за опастанак у елити.

Председавајући УОКПЛ Богдан Мамузић сазвао је проширени састав Председништва и на саставнку се расправљало о могућностима и наредним корацима како би се унапредили односи на релацији клуб - играч - менаџер. Било је више конструктивних предлога и недоумица. Чини се да се у овом проблему ујединила одбојкаша Србија, пре свега Заједница лигаша, уз подршку председника ОСС Зорана Гајића, генералног секретара Ивана Кнежевића и потпредседника Ђуле Мештера. Као закључак ове приче је формирање тела, у саставу председништва УОКПЛ, представника Савеза и појединих бивших врхунских играча, које ће на наредном састанку, 10. марта (финале Купа Србије), саопштити предлог за наредне кораке везане за овај проблем. Између осталог, једна од идеја је да се успостави џентлменска сарадња с менаџерима и да се ње придржавају сви клубови.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Зоран Гајић: Одлука 10. марта

Председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић присуствовао је састанку Председништва УОКПЛ.

„Дошло је до проблема на релацији клуб - играч - менаџер у неколико наших клубова и преко Удружења су сви изнели проблеме и евентуална решења, а ми ћемо то кроз формирано тело покушати да нађемо решење. У наредном периоду ћемо прикупити виђења и предлоге клубова и на следећем састанку ће се донети закључци. Лига је у току и прелазни рок је тек за неколико месеци па имамо времена да се све реши, али све после консултације адвоката. Овај састанак је био конструктиван, људи су се окупили после дуго времена и договорили смо се  још неким видовима сарадње“, рекао је Гајић.


Бачена је рукавица менаџерима и њиховим агенцијама, који заступајући играче крше етику рада и пословања, те се њихови потези осликавају на такмичења.

„Био је велики одзив и презадовољан сам начином комуникације, скинуте су рукавице и причано је о делима менаџера који послују у нашем одојкашком свету и крше етику. Ми смо имали такав пример, а сада и Нови Пазар, а било је тога и у Партизану, став  је да не желимо такву будућност. Желимо озбиљну лигу, да вратимо публику и да се игра озбиљна одбојка, а онда да се нападне Европа. Да би се било ко спремио за такве изазове, мора да игра добру лигу, а потом и да заштитимо себе. Формирано је радно тело, било је неколико добрих предлога и надам се да ћемо наћи неко решење за ове проблеме“, рекао је председник УО Војводине НС семе Драгољуб Збиљић.

Вошин челник је испричао о проблему који је задесио клуб.

„Наш клуб има озбиљан буџет и нећемо дозволити да нас ремете појединци. Менаџери могу да заступају играче, али само они који то заслужују својим реномеом, а не они који саветују одбојкаше да бојкотују сопствени клуб. Нови састанак имаћемо 10. марта, до тада ће се формирати заједничко мишљење, али будите сигурно да имамо снаге да се боримо с тим. У овом тренутку имамо играча Перића који је под једномесечном суспензијом због бојкота тренинга и политике клуба, а видећемо након тога шта ће се десити када се главе охладе. Он је велики таленат, који је већ годинама у клубу, и у њега је доста уложено. Надамо се да ћемо превазићи  несугласице, а ако не, доћи ће до раскида уговора“, јасан је Збиљић.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести