Завршен осми Одбојкашки меморијал великана, Воши трофеј

Одбојкаши Војводине одбранили су титулу на Меморијалу великана у Новом Саду пошто су у одлучујућем мечу против словеначког Камника славили 3:1.
Memorijal velikana/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Меморијални турнир великана

Оба тима имала су по две победе и у дуелу у ком је улог био трофеј, Новосађани су после преокрета успели да задрже пехар у својој витрини. Војводина је и прошле године понела епитет најбољег колектива на тада Меморијалу “Жарка Петровића”. Од ове године клуб је одлучио да име традиционалног међународног такмичења промени у Меморијал великана, јер се и Радован Дабић придружио Петровићу у царству легенди.

Камник је сада морао да се задовољи другим местом, треће је припало АЋ Волеју, такође из Словеније, док је последњи био грчки ПАОК. Овај турнир био је прва озбиљнија провера Војводине пред почетак сезоне, а тим је водио Синиша Гавранчић, јер је први тренер Душко Николић са сениорском репрезентацијом на Светском првенству у Италији. У саставу је недостајао Иван Костић, који је, такође, у екипи селектора Николе Грбића.

Фото: Ф. Бакић/Одбојкаши Војводине су са све три победе стигли до трофеја

Као што је и најавио, Гавранчић је променио састав у односу на прошли меч, па је овај дуел почео са овом поставом: Вучићевић, Симић, Перић, Тодоровић, Ковачевић, Травеисо и либером Шкундрић. Словенци су боље почели меч, били су доста конкрентнији у нападу и деловали су сигурније. Добро су се бранили и успевали су да одржавају вођство – 9:6. Таква игра на крилима расположеног Штембергара донела им је први сет. Морао је нешто да мења Гавранчић, па је у игру увео Вијецког, који је био одличан у претходном мечу. Уздрман је био пријем Воше, Словенци су сервисе слали на Кубанца Травеиса, који се није баш сналазио, па га је убрзо заменио Мехић (7:4). Била је то добитна комбинација на терену. Управо је Украјинац Вијецки у тим тренуцима био најјача карика Новосађана и режирао је изједначење – 10:10. Коначно су и гости у важном тренутку частили домаћина и њиховим грешкама Војводина је преокренула – 18:16. Опала је концентрација у редовима Камника, а Мехића и Вијецког нису могли да зауставе (23:17). Први је донео сет лопту, а другу је искористио Украјинац за 1:1 у сетовима.


Признања Мехићу и Симићу

Војводина је остварила максимални учинак на Меморијалу великана. Победила је све три утакмице, а ласкаво признање за најбољег играча припал је примачу сервиса Давиду Мехићу. Њему је награду предао Владимир Шишка, члан Управног одбора клуба.

Још једно признање отишло је на адресу Војводине. Стеван Симић проглашен је за најбољег средњег блокера. Пехар је Симићу предала Љиљана Петровић, супруга Жарка Петровића. Од ове године у част Радована Дабића додељује се и награда за најбољег примача сервиса. Трофеј је припао Словенцу Андреју Штембергару, а уручила му га је Лана Дабић, ћерка некадашње легенде Војводине.

Најбољи играч турнира Давид Мехић

Фото: Najboljem igraču turnira Davidu Mehiću pehar je uručio Vladimir Šiška/F. Bakic

Одлично је  играо Давид Мехић, који је и у последњем дуелу морао на терен у другом сету, пошто је Војводина изгубила први.

– Као и у претходне две утакмице, слабо смо почели меч и изгубили смо први сет. Како је време одмицало тако смо се ми враћали на препознатљив ниво игре, што нам је донело преокрет и тријумф. Најважније је да смо освојили турнир и да смо забележили три победе. Показали смо да имамо дугачку клупу, широк ростер и да свако може да уђе у игру у било ком тренутку и преокрене утакмицу – рекао је Мехић.

Војводину сада чека још један, доста јачи турнир у Грчкој, на ком ће учествовати и првак Турске Халкбанк, учесник Лиге шампиона.

– Сигурно да када играш са јачим екипама можеш да напредујеш. Нама је то циљ. Покушаћемо да пружимо што бољу игру, резултат није баш у првом плану, али најважније је како ћемо изгледати на терену – поручио је Мехић.  


Слична прича била је и у трећем сету, где је Војводина прво јурила резултат, да би на половини дошла до преокрета – 15:11. Симић је забележио још један ас за 18:14, а Вијецки је блоком увео домаћина у завршницу са 20:15. Сигурним кораком Новосађани су преокренули и у сетовима – 2:1.

Силовито је Војводина кренула у четвртом сету и повела 5:1. Нису Словенци припретили озбиљније до половине (14:12), али тада је у игру први пут ушао Кујунџић, што је донело превагу на страни домаћина и пошто је на семафору освануло 21:14 питање победника било је решено.    

К. Бугарски

Војводина НС семе – Камник 3:1 (19:25, 25:18, 25:21, 25:19)

НОВИ САД: Мала дворана Спенса, гледалаца: 100. Судије: Леко и Субашић (Нови Сад). Трајање меча: два сата. 

ВОЈВОДИНА НС СЕМЕ: Симић 11, Вучићевић 1, Травиесо 3, Шкундрић, Негић, Ковачевић 7, Вијецки 18, Кујунџић 3, Мехић 10, Радевић, Тодоровић 6, Рудић, Перић 13, Ивковић.

КАМНИК: Переира 17, Хрибар, Брегар 4, Голоб, Јереб, Подобник, Ратек, Видмар, Бабков 7, Шталекар, Квас, Лакнер 8, Котник, Штембергар 11, Лазар 2, Ротар 4.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести