Збиљић: Велики подстицај и олакшица

НОВИ САД: Симболично, баш на дан када је Војводина ставила тачку на групну фазу Лиге шампиона, челници Одбојкашког савеза Србије одржали су састанак с представницима клубова учесника Суперлиге, у мушкој и женској конкуренцији, а тема је била помоћ клубовима који ће у наредној сезони представљати нашу земљу у европским куповима.
1
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Састанком су председавали председник ОШ Зоран Гајић, генералнисекретар Иван Кнежевић, први потпредседник Ђула Мештер и председник скупштине ОШ Радослав Милић.

Зоран Гајић је обавестио представнике клубова да је држава Србија обезбедила финансијска средства и да ће од наредне сезоне сви наши  учесници европских купова имати покривене све трошкове везане за организацију утакмица на домаћем терену, као и трошкове путовања у иностранство.

- Држава Србија је овом одлуком послала јасну поруку да су резултати мерљиви на свим пољима, па и у спорту. Репрезентативни успеси обе селекције заслужују да држава стане иза Савеза, који воде озбиљни људи. Овом приликом честитам  Гајићу и његовим сарадницима на свему што су до сада урадили – рекао је председник Одбојкашког клуба Војводина Драгољуб Збиљић и наставио: – Време је да наши клубови изађу на европску сцену, да се измеримо са екипама из окружења, али и шире. Прихватамо да су италијанска, пољска, руска, па и француска лига квалитетније од наше, али смо ове сезоне показали да смо бољи рецимо од румунске лиге. У реду је да добри играчи који се афирмишу у Србији оду у Италију, Пољску, Русију, па и у Француску, али да ту ставимо тачку, да задржимо момке овде и спремимо се за Европу. Оваква подршка је огромна олакшица. Ми у Војводини знамо колико нас је коштала Лига шампиона, наше учешће у квалификацијама и групној фази, цифра прелази 250.000 евра. Сада ће бити много лакше, а новац који смо улагали у организацију, путовања, котизацију сада можемо да преусмеримо на појачања и да са још јачим тимом кренемо следеће сезоне у европско војевање.

Подсећамо да је Србија у европским куповима ове сезоне имала четири места у конкуренцији одбојкашица и три места у конкуренцији одбојкаша. Једино се Војводина НС семе пријавила за учешће у Лиги шампиона, док је преосталих шест клубова одустало због недостатка средстава. Због тога помоћ државе и те како добија на значају.


Недостајало искуства и јачих мечева

Војводина је завршила своју европску причу. Показала је леп потенцијал, али је остао утисак да је резултатски могло за нијансу више. Победа до две, дале би печат свему.

- Мислим да смо могли више, имали смо две утакмице у нашим рукама и још неколико сетова у другим мечевима. Морали смо да победимо Руселар овде и Фридрихсхафен тамо. Победа или две нам недостају да утисак буде бољи, али смо делимично платили данак  недостатку више јаких еврпских мечева. Ипак, Војводина је на добром путу, ово је била права школа и ако хоћете да напредујете морате тежити бољем и подизати лествицу. Верујем да ћемо следеће сезоне освојити довољан број бодова, не само за пласман у групу, него и да прођемо групну фазу. Наравно, да прво одбранимо титулу шампиона Србије – јасан је Збиљић.


Војводина је прихватила одговорност и улогу, како је то већ речено више пута, локомотиве одбојкашког воза Србије. Самим тим, њено учешће у Лиги шампиона имало је већу тежину, а кроз утакмице квалификација и групне фазе јасно се показало то колику моћ има европска сцена и шта све може донети нашим клубовима. Најважнији је онај спортски део, јер је играчима омогућено да играју међународне утакмице на највишем нивоу, да кроз такве мечеве напредују, јер је то најбољи начин да српски играчи једног дана постану носиоци репрезентације. Српски шампион је одиграо десет квалитетних дуела, четири у квалификацијама и шест у групној фази.

Осим тог такмичарског и играчког сегмента, Лига шампиона је српској одбојци отворила и прозор у свет. У организациону моћ клуба и одбојкашки Нови Сад могли су се уверити делегати, судије, страни стручњаци, играчи… Од пет мечева у Спенсу, само против Руселара изостала је већа подршка публике, али се и без обзира на то Нови Сад нашао у горњем дому када је посећеност у питању. Током дана када су игране утакмице, Војводина је привукла пажњу гостију, како званичника ЦЕВ-а, тако и представника екипа, који су слободно време искористили да посете клупске просторије. Менаyмент српског шампиона је, такође, узвратио посету Фридрисхафену и био гост тог клуба у Немачкој.

Какав имиy доноси Европа потврђују и речи председника Воше Збиљића:

- Имамо  интензивне разговоре с неколико бивших играча, а изузетно ми је драго да прослављена имена позитивно причају о Војводини. Рецимо, Александар Атанасијевић није играо у Воши, али га интересују дешавања у клубу. Увек лепо причамо, наравно то нису преговори о доласку, али он и остали шире добру причу о нама, раде нам леп маркетинг  и верујем да ће и то, између осталог, утицати да већ у наредној, или оној тамо, сезони из репрезентативног миљеа вратимо неке играче у Нови Сад - казао је Збиљић.

М. Ристић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести